A cukros üdítőitalok fogyasztásának veszélyei gyermekkorban

 In Egészség és életmód

Az édes, cukrozott italok közé tartoznak a szénsavas üdítőitalok, az energiaitalok, ízesített ásványvizek, valamint sportitalok, amelyeket megvásárolunk vagy házilag készítünk el. Ezek mind cukrot tartalmaznak, amelyek a gyümölcsökben természetes módon megtalálhatók, ám az üdítők készítésekor nagyon koncentrálttá válnak, sok esetben pedig az egészségre káros édesítőszerekkel vannak helyettesítve.

Az anyatej, valamint a tehéntej, szintén tartalmaz egy laktóz nevezetű cukrot (tejcukor), mégsem tekintik őket édes italoknak. A tej fontos a gyermek számára, mivel megtalálható benne az egészséges csontokhoz szükséges kalcium és más alapvető, fejlődéshez nélkülözhetetlen tápanyagok.

A gyerekeknek nincs szükségük üdítőkre, sem más édes italokra, innivalókra ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendjük legyen. Ha mégis bevonod őket a gyermek étrendjébe, korlátozd azt napi egy pohárra. Az üdítők lecsökkentik az étrendben található tápanyagok minőségét, és a gyerekek hamar rászoknak a fogyasztásukra.

 

Korlátozd a gyermek üdítőital fogyasztását!

Sok üdítő készül friss gyümölcsből, ezért könnyű azt hinni róla, hogy egy természetes és egészséges italról van szó, tele vitaminnal.

Tudnod kell azonban, hogy gyerekeknek például csak egy fél narancsra van szükségük ahhoz, hogy bevigyék a szervezetükbe a napi C-vitamin adagjukat, egy pohár üdítőhöz viszont 3-4 narancsból készül. Ösztönözd a gyermeket inkább arra, hogy friss gyümölcsöt egyen üdítőitalok fogyasztása helyett.

A gyümölcsfogyasztás előnyei:

  • • Rostokat tartalmaz és megelőzi a székrekedést;
  • • Hosszú ideig kielégíti az étvágyat, és megakadályozza a súlygyarapodást;
  • • Segít a hámozó és rágóképesség kifejlesztésében;
  • • Megtanítja a gyerekeket a különböző színekre, ízekre és anyagokra.

Mit adj inni gyermekednek?

Az anyatej a legjobb ital a csecsemők és az újszülöttek számára 12 hónapos kor után a tehéntej is megoldás lehet, ekkor már a gyermek számára szükséges tejadag lecsökkent. Bár a tehéntej fontos kalciumtartalma miatt, túlzott fogyasztása étvágycsökkenéshez vezet, ezért csupán napi három pohár javasolt.

Lehet, hogy számodra meglepő, de babáknak és a nagyobb gyerekeknek a víz a kedvenc italuk, tehát a nap folyamán ösztönözd vízfogyasztásukat. Számukra a mesterségesen édesített gyümölcslevek nem javasoltak, mivel könnyen hozzászoknak az üdítőitalok fogyasztásához.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search