Melyik a legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára?

 In Csecsemők és újszülöttek

szoptatásTény, hogy az anyatejes táplálás a legjobb és legbiztonságosabb választás: ezáltal a csecsemő minden szükséges tápanyaghoz hozzájut.

Tény azonban az is, hogy manapság hozzá lehet már jutni olyan alternatív megoldásokhoz is, melyek szinte teljes mértékben lefedik a csecsemő szükségleteit.

A kezdő szülő első kérdése az, hogy hányszor kell megetetni a babát? Igény szerint, vagy pedig bizonyos időközöket jó betartani, még akkor is, ha a gyermek sír közben.

Ne felejtsük, a csecsemő több okból is sírhat. Mivel ez az egyetlen önkifejezési, illetve kommunikációs módja, nem biztos, hogy minden esetben éhes, amikor sír. Lehet, hogy tele a pelus, vagy csupán szomjas. A legegyszerűbben úgy győződhetsz meg róla, hogy éhes-e, hogy megfigyeled a mozgását.

Általában, ha a csecsemő ujjait, öklét a szájába veszi, lóbálja a karjait, kaszáló jellegű mozgásokat téve, ha idegesen sír, akkor valószínűsíthető, hogy éhes.

Egy újszülött általában 2-3 óránként éhezik meg. Ahogy a baba nő egyre több táplálékot tud egyszeri evéssel magához venni, így az etetések közötti idő is növekszik. 6 hónapos korig előfordul, hogy hirtelen ismét kisebb időközönként éhezik meg a gyermek, hiszen vannak fejlődési ugrások egy csecsemő első hónapjaiban.

Általában egy újszülött 2-3 órás időközökben eszik meg 2-3 adag (60-90 ml) tápszert/anyatejet, míg a 2 hónapos babánk 3-4 óránként kér 4-5 adag (120-150 ml) tápszert/anyatejet. 6 hónaposan már egy étkezésre 8 adag (240 ml) tápszert/anyatejet fog meginni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search