Egy ígéretes kezdet a baba immunrendszere számára

 In Csecsemők és újszülöttek

boldog baba

Egy ígéretes kezdet a baba immunrendszere számára

Boldog babák

A rendszeres védőoltások és vizsgálatok segítségével egészségesen tudod tartani a kisbabádat. Azonban más mód is van rá, hogy bebiztosítsd a baba immunrendszerét:

Hallgass zenét! – Tedd ezt a szülés előtt és utána is, egészen a baba gyerekkoráig. A zene befolyásolja a szívverést és az oxigénszaturációt.

Nevettesd meg a gyereket! – Ez neki is, neked is jó!

Tedd színessé a gyerek életét! – Színekkel örvendeztesd meg gyereked vizuális érzetét. A pasztellszínek megnyugtatnak és pihentetnek, ez fantasztikus az immunrendszernek! Az alapszínek is stimulálják az elégedettséget, ami szintén jó. A megoldás a pihenőidő meghosszabbítása, beiktatva egy kis szórakozást. A gyerekszoba falfestése legyen kellemes színű és nyűgözd le a gyereket sok csillogó, pasztellszínű játékkal!

Tente baba, tente

Az alvás fontos része a kisbabák mindennapjainak, elengedhetetlen az immunrendszer számára. A tudományos tanulmányok a megvalósítás stádiumában vannak, az idősebb és nagyobb gyerekek, akik kevesebbet alszanak, reagálnak a legrosszabbul az influenza elleni oltásra. Ez is bizonyítja, hogy az immunrendszer csak elegendő alvással működik normálisan.

A kevés alvás fogékonyabbá teszi a gyerekeket a betegségekre?
Amikor egy test fáradt, pluszban dolgozik, hogy működjenek az izmok és az agy, s ez csökkenti a tápanyagok képességét, hogy harcoljon a vírusokkal, amit talán most lélegzett be a kisbaba egy másik gyerek köhögéséből.

Győződj meg arról, hogy gyermeked eleget pihen! A fáradtság bárkit sebezhetővé tesz a betegségekkel szemben. Minden baba egyedi, más-más alvásigénnyel.

A baba alvásigénye korától függően:
újszülöttek: Éjjel-nappal képesek aludni, az idő 75%-át átalusszák, 16-20 órát naponta.
3-6 hónapos babák: Ahogy nő a gyerek, úgy változnak alvási szokásai is. Ebben a korban a babák éjszaka alszanak többet (6-8 órát), és nappal tovább vannak ébren. Egy három hónapos gyerek 11 órát alszik éjszaka, néhány megszakítással, etetés, tisztábatevés idejére. Ezek a babák kétszer-háromszor is szundítanak (1½-2½ órát alkalmanként).
6-12 hónapos babák: Általában 11-12 órát alszanak óránként, plusz két elszundítás, ami egy-két órát tart.
kisgyerekek 2 éves korig: Két éves kor alatt a gyereked 11-13 órát fog aludni, két (1-2 órás) szundítással.
2-3 éves gyerekek: 10-12 órát alszanak, nappal egyetlen alkalommal (kétórás szundítás).

Tedd le a cigarettát!

A cigaretta nemcsak a dohányzó egészségét befolyásolja, hanem környezete, főleg a kisbaba és a gyerek egészségét.

A passzív dohányzás hatással van a csecsemő immunrendszerére, főleg a tüdőre. A füst olyan összetevőket tartalmaz, melyek kapcsolatban vannak a tüdő immunitásának normális fejlődésével. Pl. a passzív dohányzásnak kitett gyerekek komolyabban fertőződnek meg, és jobban ki vannak téve az asztmának.

A terhesség alatti dohányzás csökkenti a C-vitamin jelenlétét a szervezetben, s ez a hiány különféle problémákat okozhat a kismama és a magzat immunrendszerének is.

A füst tönkreteszi a légzőszervek nyálkahártyáját. Ez a nyálkahártya az egyike az elsődleges védelmi rendszereknek, és ha káros anyagot lélegzünk be, az már nem tud olyan jól védeni.

Cigiztél a gyermeked mellett?
Soha nincs késő a megálláshoz! Ha már nincs kitéve a füstnek, a sejtek és végződéseik, a csillók (ezek kitaszítják a salakanyagot, a káros anyagokat, amiket belélegzünk) újranőnek és tovább védenek.

A cigaretta letevése az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz a gyermekedért, a dohányzás elhagyása nemcsak a baba immunrendszerének jó, de biztosítja őt arról is, hogy egészségesek a szülei.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search