Meddőség

 In Családtervezés és gyermekvállalás

meddőség párkapcsolat

Meddőség

Olyan párok is szenvedhetnek másodlagos meddőséget, akiknek már van gyermekük, lévén szó akár közös gyerekről, akár külön-külön, és képtelenek lesznek utódokat nemzeni. Más párok esetében a partnerek képtelenek együtt nemzeni, ilyenkor partnerbeli meddőségről van szó.

Az egyetlen személy, aki meg tudja határozni, és kezelni képes a meddőség okait, az a nőgyógyász. Általában a meddőség önmagtától oldódik meg. Az in vitro mesterséges megtermekenyítés kicsi arányt képvisel a természeteshez képest, hiszen legtöbbször csak nagyon sok türelmere és nyugodtságra van szükség ahhoz, hogy minél természetesebb biológiai ciklust biztosítsunk.

Meddőség – mikor forduljunk szakorvoshoz?

6 hónap eredménytelen próbálkozás után általában vizsgálatokra van szükség. Egy szülész-nőgyógyász orvos csak egy adott határig tudja kezelni a meddőséget, ettől a ponttól kezdve pedig a pár, amely nem tud gyereket nemzeni, egy meddőségi szakemberhez kell forduljon. Szükséges egy alapos kivizsgalás mindkét fél esetében, mielőtt bármiféle meddőségi kezelést elkezdenénk. Vizsgálni kell a hormonok aktivitását, a ciklust és a nő anatómiáját. Szülés előtti gyógyszereket írnak majd fel, hogy kiküszöböljék a spontán vetélést vagy a génmutációkat.

A fiatalabb nőknek több esélyük van a terhességre. Egy 4-6 hónapos reménytelen próbálkozási időszak egy fiatal, 20-30 év körüli pár esetében már okot adhat az aggodalomra, de egy 30 év feletti pár ettől többet kell, hogy várjon, mielőtt meddőségre gyanakodna.

Ébredési alaphőmérséklet mérése

A meddőségi problémákat észrevehetjük, ha vezetünk egy naptárt, ahova bejegyezzük a termékeny napokat, vagy mérjük az alaphőmérsékletet. Az első lépés a meddőség kimutatására és kezelésére, az alaphőmérséklet mérése. Ez azt jelenti, hogy egy hónapon keresztül minden reggel, amikor még az ágyban vagyunk, megmérjük testhőmérsékletünket. Ezen naptár szerint meg lehet határozni a termékeny napokat és a peteérés idejét.

A nőgyógyász lejegyzi ezeket a napokat, és ezek lesznek majd a legalkalmasabbak a megtermékenyítésre. Ahhoz, hogy ki lehessen mutatni, hogy egy nőnek normális menstruációs ciklusai vannak-e vagy sem, alaphőmérsékletet kell mérni legalább néhány hónapig. Amikor ezeket elvégeztük, következik egy nőgyógyászati vizsgálat, néhány vérvizsgálat a hormonszint felmérésére annak érdekében, hogy az új embriót be lehessen ültetni. Megtörténhet, hogy a petesejt nem egészséges, vagy a női test nem termel elég progeszteront, ami szükséges a fogamzáshoz. Ebben az esetben a megtermékenyített petesejt a menstruációval távozik – ezt nevezzük mikroszkopikus vetélésnek.

Sok esetben viszont a meddőség oka ismeretlen marad. Erre akkor derül fény, amikor keressük a megfelelő kezelést. A rendszertelen menstruáció kezelhető egyfajta gyógyszeres kezeléssel, ugyanakkor egy nem megfelelő anyaméh is képes elég progeszteront termelni a megfelelő kezelés következtében.

A meddőseg okai

Csaknem fele a meddőségi okoknak a férfiaknál keresendő. A sperma minőségének és mennyiségének csökkenése beállhat egy műtét következtében, vagy egy rosszul kezelt fertőzés miatt. Egyes férfiak olyan okokból sterilek, amelyekre nem is gondolnának. Mindezek ellenére sok ismeretlen ok is van a férfi meddőségnek.

A nők esetében a petevezetékkel lehet a legtöbb baj, sok esetben ezek elzáródnak vagy befertőződnek, és ezeket nehéz vizsgálni is. Megtörténhet az is, hogy egy nőnek, akinek rendszeres a menstruációja és termel elég progeszteront, elzáródik mechanikusan a petevezetéke, így a sperma soha nem érheti el a petesejtet. Amikor az elzáródás csak részleges, a petesejt megtermékenyülhet, de beleakadhat a méh külső részébe. Ezt nevezik méhen kívüli terhességnek.

Egy elzaródást műtéttel vagy lézerrel lehet eltávolítani, de nagyon sok országban ezt a műveletet csak akkor végzik el, ha a páciens kéri, ugyanis az in vitro megtermékenyítés sokkal jobb eredményekkel jár.

Egyes esetekben a meddőség a spermában levő antitestek miatt, vagy az abortuszok miatt következik be. A szakértők azt mondják, hogy az antitestek felesősek mindkét okért. Egy rendkívüli esetben az orvos meg tudja mondani, ha szükség van egy meddőségi szakorvosra, mert lehet, hogy még több vizsgálatra vagy súlyosabb orvosi beavatkozásra van szükség.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search