A túl sok sport árthat a termékenységnek?

 In Családtervezés és gyermekvállalás

sport és termékenységAz Írországi Tudományi és Technikai Egyetem egy kutatása kimutatta, hogy ha minden nap sportolunk – egészen kifulladásig – az árthat a termékenységünknek. Még akkor is, ha figyelembe vettek más tényezőket, mint a dohányzás, életkor, súly, vagy házasélet, a grafinkonok azt mutatták, hogy azok a nők, akik sokat sportolnak, háromszorosan jobban ki vannak téve e meddőség veszélyének, mint azok, akik kevesebbet tornáztak.

Ezt a tanulmányt alátámasztja a Harvard Egyetem is, ahol megállapították, hogy az aktív atlétáknak gyakran rendszertelen ciklusuk van, és sokan közülük meddőségi gondokkal küszködnek az edzések ideje alatt. További adatok bebizonyították, hogy azoknak a nőknek, akik cardio gyakorlatokat végeznek (aerobic vagy futás) 30%-kal kevesebb esélyük van egy sikeres in vitro mesterséges megtermékenyítés sikeréhez, és csak a fárasztó gyakorlatok tudják megszakítani a menstruációt, és szabályozni a reproduktív hormonokat.

Nagyon fontos, hogy a nők egészségesek legyenek, és megőrizzék ideális testsúlyukat a termékenység jegyében, de ugyanakkor fontos, hogy ne essenek túlzásokba.

5 lépés, hogy a sport mellett megőrizd termékenységedet

Az aktivitás növelése: fokozatosan növeljuk az aktivitások intenzitását.

Mérsékelt intenzitású kardiovaszkuláris tevékenységek: ilyen az úszás, a sétálás, és a laza kerékpározás. Kerüljük el az intenzív erőfeszítéseket, mint az aerobic vagy a szaladás.

Rezisztencia tréning (szálkásítás): egyenlően növeli a testtömeget, ezáltal növeli a testtömeg arányát is.

Jóga és hajlékonyságot fokozó gyakorlatok: a jóga különösen hasznos, hiszen azért volt kitalálva, hogy növelje a vérkeringést és így növelje a reproduktív szervek termékenységét is, valamint szabályozza a hormontermelést és csökkenti a stresszt.

Relaxációs gyakorlatok: erőt és flexibilitást biztosítanak; olyan aktivitásokat foglal magába, mint a meditáció vagy az irányított relaxáció.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search