Közös játék a családdal

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

Miért jó együtt játszani a gyerekkel?

  • A játék egyben szocializációs folyamat is. Az együtt játszás segítséget jelent a gyereknek, hogy megtalálja a helyét a családban, szorosabbra fűzze kapcsolatát a családtagokkal.
  • Alkalom a kötetlen, szórakoztató együttlétre. A játék olyan idő lehet, amikor valóban együtt vagyunk, közösen csinálunk valamit. Aktív tevékenység, tehát behozhatatlanul előnyösebb, mint a passzív tévénézés.
  • A közös videojátékozás informatív tartalmú. A játék során fény derülhet rá, hogy gyermekünk hogyan kezeli a kudarcélményeket, miként ad hangot örömének, hogyan működik együtt a játszótárs családtaggal.

Ez lehetőség a szülőnek, hogy átlássa, milyen irányban kell fejleszteni a gyereket. Ha azt látjuk, hogy gyermekünk kudarctűrő készsége fejletlen, akkor támogathatjuk önértékelését, elmondhatjuk neki, hogy nem kell tökéletesnek lennie, hibázhat, ez természetes dolog.

Fontos információ az is, hogy a gyerek ki meri-e mutatni az indulatait. Ha úgy látjuk, hogy nem, akkor bátorítsuk rá, hogy mutassa ki, amit érez.

  • A közös játék meghitt hangulatot, oldott légkört teremt. Ebben a gyerek biztonságban érzi magát, őszintébb lesz, szívesebben osztja meg gondolatait a szülőkkel. Ha együtt játszunk, akkor idővel azt tapasztaljuk, hogy a gyerek közlékenyebb lesz, szívesebben támaszkodik ránk, jobban bízik bennünk. Ez különösen kiskamasz korban előnyös!
  • Alkalom a szülőnek a példamutatásra. Megmutathatjuk a gyereknek, hogy mi is veszítünk, ügyetlenek vagyunk. A kudarchelyzetben mutatott szülői viselkedés példa értékű a gyerek számára. (Pl. előnyös megmutatni, hogy bosszant minket a saját ügyetlenségünk, de nem tulajdonítunk ennek nagyobb jelentőséget, megpróbáljuk még egyszer).
  • A gyerek önbizalmának fejlődése szempontjából nagyon értékes, hogy időnként még anyukáját/apukáját is le tudja győzni a játékban. Van valami, amiben Õ a legjobb, amiben még a szüleit is túl tudja szárnyalni. Vigyázzunk, szánt szándékkal ne hagyjuk nyerni a gyereket, mert ezt biztosan észreveszi!

 


 

A Videojátékokról Felelősen Platform célja minél több megalapozott, elfogulatlan szakmai információt biztosítani arról, hogy melyek azok a videojátékok, amelyek fejlesztik a játékosok kreativitását, számítógépes készségeiket, közösségi kapcsolataikat, és melyek azok, amelyek nem ajánlottak még bizonyos korosztályok számára. A platform gyermekpszichológus szakértője dr. Kunsay Gyula.

A platform weboldalán és a gyermekpszichológus blogján megtalálhatók a legfrissebb kutatások és ajánlások a témában: http://www.felelosvideojatek.hu, www.videojatekokrolszuloknek.blog.hu

A platform facebook oldala: https://www.facebook.com/VideojatekokrolFelelosen

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search