Tervezz kertet! – 10 hasznos tipp

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

Tervezz kertet! – 10 hasznos tipp

Kiskert, nagy kert, hátsó udvar – nem a méret a lényeg. Az legjobb kert, ahol az ember jól érzi magát minden időben. Ha van egy talpalatnyi zöld felület, amit megművelhetünk, az már a mi kertünk. És mindenkié, aki látja, használja, élvezi. Most költöztünk be? Évek óta parlagon hever? Túlnőtt rajtunk? Elgyomosodott? Ha elszántuk magunkat a változásra, akkor már csak tervezés, szervezés és számolás kell, mielőtt belevágnánk az ásót a földbe. Segítünk.

A tervezés fontosságát nem lehet túlbecsülni. Előbb az ötletelés, aztán az ültetés, soha nem fordítva. Ha magunk végezzük a kivitelezést, akkor is jól jöhet a szaksegítség. A tervezésből ne hagyjuk ki a család többi tagját sem, nekik is biztosan vannak elképzeléseik, vad és praktikus ötleteik: hinta, ruhaszárító, kutya kennel, kosárpalánk, mesterséges szánkódomb, rózsalabirintus, zen kavicsmedence. Gyűjthetünk ötleteket könyvekből, az internetről, amit egy gyakorlott kertésszel vagy kerttervezővel átrostálhatunk és letisztázhatjuk megvalósítható koncepcióvá. Lássuk a dolgok menetét step- by- step.

1. lépés: Határozzuk meg szóban, hogy mit szeretnénk. Hasznos legyen a kert vagy látványos? Buja vagy levegős? Formális vagy romantikus? Vegyük számba a meglévő adottságokat: fák, cserjék, gyep, ágyások, vízelvezetés, fekvés, terepviszonyok, benapozás, a talaj minősége. Mit szeretünk, mivel vagyunk elégedetlenek? Képzeljük el, hogyan fogjuk használni: az ablakon át csodáljuk csak, vagy kint gyomlálunk, ha esik, ha fúj?

2. lépés: Mérjük le pontosan a kertesíteni kívánt területet és vázoljuk fel arányosan kockás papíron, jelölve a ház kijáratait és az állandó objektumokat (kút, szerszámos, garázs, medence). Vegyük figyelembe a szomszédos kertek adottságait és hatását a mi kertünkre: árnyékot adó fákat, bokrokat, kerítéseket.

3. lépés: Első lépésként a kert funkcionális elemeit határozzuk meg. Hol vannak a kijáratok, a benapozott és árnyékos részek, mennyire kötöttek vagy szabadok, átláthatók vagy zártak a határvonalak. Listázzuk, majd vázoljuk fel a várható tevékenységek zónáit és a feltétlenül megvalósítandó kerti elemek: veranda, étkező terasz, olvasó sarok, kocsibeálló, szalonnasütő, fűszer- és konyhakert, virágágyás, gyümölcsös, komposztáló, gyep, játszótér, homokozó, tyúkól, nyúlketrec, fenyőfa. Sakkozzunk a zónákkal egymás javára vagy rovására.

4. lépés: Kössük össze és határoljuk el a zónákat. Most jöhetnek a szilárd vagy puha burkolatú járdák, tipegők, ösvények és sövények, szobrok, kordonok, térdfalak és támfalak.

5. lépés: Dolgozzuk ki részletesen az új részeket. Milyen legyen a grillező, a kerti pad, a hinta, a zenepavilon vagy a permakultúrás kiskert alaprajza? Változik-e a talajszint? Gazdálkodjunk okosan a földdel, mert sokba kerül mozgatni, deponálni és pótolni – a kitermelt földet igyekezzünk másutt felhasználni feltöltésre, szint kiegyenlítésre. Egy lejtő helyett például hasznosabb lehet a teraszos kialakítás, de ehhez pontosan számoljuk ki, hogy legyen elég föld. Végig tartsuk a léptéket, nehogy elszámoljuk magunkat és túl sok vagy túl kevés helyet kapjon egy-egy kerti elem.

6. lépés: A felülnézeti tervezés után nézzük meg a kertünk függőleges lehetőségeit. Pergolák, tűzfalak, lugasok, határoló kerítések, kiszáradt fatörzsek várják a függőlegesen futó növényeket. Jelöljük ki, hol szeretnénk fókuszpontokat és és tömeghangsúlyokat a kertben, hol van szükség tömör zárásra és milyen magasságban, hol kell puhább, lépcsőzetes látványt kialakítani.

7. lépés: Jöhetnek végre a növények. Kezdjük a füvesített területtel, a virág- és veteményes ágyásokkal. A fákat méret szerint helyezzük el: a nagy lombú, árnyékot adó fákat érdemes a kert végébe, a kisebb lombú, dekoratív fajokat a ház közelébe ültetni. Ellenőrizzük a levegőben esetleg átfutó vezetékeket is.

8. lépés: A nagyobb funkcionális felületek felől haladjuk az összetett kerti elemek felé: most jöhetnek a sövények, cserjék, támfalak, járdamenti szegélyek, zónákat elválasztó és összekötő ágyások. Előbb rakjuk fel a súlypontokat – törpecserje, szobor, lámpa, madáritató, híd, tó, szökőkút – majd a kitöltő évelő vagy talajtakaró növényeket. Utolsó fázisban számoljuk ki a fajtánkénti térigény szerint a növényszükségletet – ez segít a költségvetés pontosításában is.

9. lépés: Most, hogy kirajzolódott kertünk képe, tervezzük meg az infrastruktúrát: az elektromos kiállások pontos helyét a kerti világításhoz, a szökőkutak és a grillező, illetve a kerti szerszámok – sövény- és fűnyíró, gallydaráló – működtetéséhez. Figyeljünk a biztonságos földalatti vezetékezésre! Ugyanígy tervezzük meg a vízvételi pontokat és az esetleges automata vagy kézi locsolórendszert.

10. lépés: Ha véglegesnek tekintjük a tervet, készítsünk részletes költségvetést. Kérjünk árajánlatokat, látogassunk el kertészeti árudákba, nézzük meg, mit tudunk kedvezményesen beszerezni. Bátran számítsunk barátokra, szomszédokra, akiktől ingyen beszerezhetünk egy-egy túlnőtt sásliliomot, tőosztott évelőt, cserjét, vagy egynyári magokat. Szükség szerint korrigáljunk a tervet, helyettesítsük a nem beszerezhető vagy túl drága fajtákat. Tovább nem odázhatjuk: kaszára-kapára, indulhat a kerti munka!

„Kertet építeni és ápolni tökéletes stresszűző szabadidő program és közösségi tevékenység” – buzdít Tóth Ádám kertguru, és persze ha elakadnánk félúton, ne habozzunk segítséget vagy tanácsot kérni szakembertől.

 

Növények, melyekkel nem hibázhatunk…

Kínai Császárfa

Paulownia tomentosa

Tudományos munkával létrehozott fajhibrid kedvező tulajdonságokkal: rendkívül intenzív fotoszintézise a forgalmas, erősen szennyezett levegőjű városokban ideális mikroklímát teremt. Nagyon gyorsan nő, levele kiváló komposzt alapanyag.

Bíbor kasvirág

Echinacea purpurea

Az amerikai prérin őshonos, ismert immunerősítő gyógynövény ideális választás napos helyek háttérvirágának.

Kúpvirág

Rudbeckia hirta

Szárazságtűrő, hosszú virágzású, magas növésű egynyári, a napos ágyások királynője. Elhalt virágait levágva egészen őszig díszlik. Körömvirággal, kokárdavirággal, sásliliommal azonos túnusú, míg szarkalábbal, gyűszűvirággal, borágóval, kankalinnal inkább kontrasztos hatású ágyást alakíthatunk ki.

Tűztövis

Pyracantha coccinea

Igénytelen, mégis egész évben dekoratív, illatos virágával és izzó bogyóival díszítő félörökzöld cserje. Szabadon álló és tökéletes nyírt sövénynek is alkalmas, tüskéin senki nem juthat át. Ajánlott márciusban metszeni.

Árnyliliom

Hosta

Árnyékos kertek tökéletes virágai, illatos fehér vagy lila virágai, a gyomokat elnyomó, változatos levelei tavasztól késő őszig díszítenek. Tökéletes szegélynövény. Sötét sarkokba válasszuk üde zöld és cirkázott variegata változatait.

Vérjuhar

Acern platanoides ‘Crimson King’

Egész szezonban gyönyörű színfolt bordós árnyalatú leveleivel.

Lila akác

Wisteria sinensis

Pergolák romantikus hangulatú befuttatására ideális választás ez az erőteljes növekedésű, lombhullató futónövény. Télre érdemes a tövét betakarni és visszametszeni. Kombinálhatjuk fehér és rózsaszín változatait.

Bangiták

Viburnum

A kertek szürkészöld eminenciásai. Örökzöld, lombhullató, korai virágzó, illatos, törpe és óriás – bármilyen formában megállják a helyüket, hálás színfoltok és kitöltő cserjék.

Aucuba japonica

Üde zöld, pettyegetett színfolt a félárnyékban. Apró lilásfehér virágait élénk piros bogyók követik tél végén, tavasszal. 3-4 méterre megnő, sövénynek is nevelhető. Ha beállt, nagyon ellenálló, még a szárazabb talajt és a fagyot is bírja, de fiatalon óvjuk, fagyzugba és tűző napra ne ültessük.

Forrás: www.kertguru.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Gyerekbarát kertek - falmászás