Kell-e aggódni a kullancsok által terjesztett Lyme-kór miatt?

 In Egészség és életmód

A kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, egyik leggyakoribb ezek közül a Lyme-kór, amelyet egy borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. Ezért fontos, hogy a rovart mindig szakszerűen és lehetőség szerint hamar eltávolítsd a bőr felületéről. Ha a kullancs fertőzött is, de hamar kiszeded, akkor jelentősen csökkented a Lyme-kór kockázatát.

A Lyme-kór a kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegség. Nevét onnan kapta, hogy először az Amerikai Egyesült Államokban, Lyme városában ütötte fel a fejét, még az 1970-es években.

 

A Lyme-kór tünetei

Miután eltávolítottad a kullancsot, figyeld a gyereket folyamatosan! Ha betegnek tűnik, bőrirritációi vannak, vagy felszökik a láza a kullancs eltávolítását a követő két hét folyamán, akkor mindenképp fordulj orvoshoz vagy keress fel egy közeli kullancs-ambulanciát!

A Lyme-kór tünetei közül a legszembetűnőbb a csípés helyén jelentkező piros folt, amelyet általában étvágytalanság, fáradékonyság, valamint Izom- és ízületi fájdalmak kísérnek.

Szerencsére a kullancsok által okozott betegségek ritkák, különösen kisbabák esetében. Ha a tüneteket a kezdeti stádiumban felismered, akkor azok antibiotikummal sikeresen kezelhetőek. Bár a kullancsok az egész ország területén megtalálhatóak, kevés van közülük Lyme-kórral fertőzve.

 

Antibiotikumos kezelés

Kullancscsípés után antibiotikumos kezelés csupán megelőzés céljából nem ajánlott. Sok szülő annyira retteg a Lyme-kórtól, hogy mindenképp ezt a terápiás módot szeretné választani gyermeke számára, azzal a gondolattal, hogy a rovar ezt a betegséget hordozta. Az antibiotikumok felesleges használata azonban kockázatokkal jár, mivel a baktériumok immunissá válhatnak a kezelésre.

A Lyme-kór a fertőzés korai szakaszában nem ját különösebb tünetekkel, ezek általában csak néhány hét elteltével tapasztalhatóak. Ha a jelek megjelenése után a betegséget idejében felfedezik, akkor antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható, ellenkező esetben azonban súlyos rendellenességek léphetnek fel.

 

Kullancsok elleni védelem

• Ha gyerek elkezdte a környezetet felfedezni, próbáld meg távol tartani a erdőktől, mezőktől, mert a legtöbb kullancs ezeken a helyeken tanyázik. Sajnos a kertekben is egyre inkább megtalálhatóak, február végétől egészen október végéig előfordulnak.

• Ha kirándulni vagy sátorozni mentek a hegyekbe, akkor jobb, ha az ösvényen haladtok, és a sűrű erdőbe nem merészkedtek be.

• Ha erdőben vagy bokros területen jártok, öltöztesd a gyereket hosszú nadrágba, hosszú ujjú felsőbe, és a nadrág alját csíptesd be a zokniba. A csúszós, finomabb anyagból készült ruhák nagyobb akadályt jelentenek a kullancsok számára a kötött, durvább anyagoknál. A ruha jobban átvizsgálható, ha világos színű!

Kullancsok elleni krém, permet – általában 6 hónapos kortól használhatjuk és többnyire más rovarok ellen is védelmet nyújtanak. Ezek a szerek a legtöbb esetben csak 2-3 órán át hatásosak, ezért érmes újra alkalmazni őket a hatóidő lejárta után. A gyerek végtagjait és arcát alaposan kend be, a ruháját fújd be, illetve a kullancsok által rendkívüli módon kedvelt hajlatokra is fokozottan figyelj oda. A  termékek használata után alaposan moss kezet, illetve gyermekedet is felügyeld ebben az időszakban.

Kullancsok elleni védőoltás az oltás csupán a vírusos agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás ellen véd, a baktérium okozta Lyme-kór kizárólag antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A kullancs csípést nem lehet érezni és viszketést sem okoznak, ezért a gyerek a legtöbb esetben nem veszi észre, ha egy rovar megkapaszkodott a bőrén. Ha a hegyekben vakációztok vagy egy erdőben kirándulok, rendszeresen ellenőrizd a gyerek bőrét, illetve az esti fürdés előtt is alaposan nézd meg a hajlatokat és a fejbőrt is.

Ha a kutyát is magatokkal viszitek ezekre a helyekre, az ő bőrét is ellenőrizd, különösen a fejét és a nyakát. Az állatok bundájáról könnyen átkerülhetnek ezek a rovarok az család többi tagjára. Szintén fontos, hogy a négylábút is lássátok el megfelelő kullancs elleni védelemmel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search