A kamaszok függetlenedése

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Szülők, párkapcsolat, családi élet

A kamaszok függetlenedése

A felnőtté válás egyik sarokköve a saját lábon állás, a függetlenség képessége. A kamaszok növekedésének követése kihívásokkal teli folyamat, melyben nagyon fontos szempont, hogy a szülő-gyermek kapcsolat minősége és magának a gyerek fejlődésének érdekében értékeljük, megértsük, ahogy próbálnak önállóbbá, függetlenebbé válni tőlünk. Ha visszafogjuk őket, az csak lázadást eredményez, amennyiben viszont a folyamat szülői felügyelettel és támogatással zajlik, akkor méltányolják az erőfeszítéseinket.

Általában a mindennapos ügyek azok melyek a legtöbb szülő-gyerek konfliktust tudják okozni, s melyek egyben remek alkalmat nyújtanak a függetlenedés támogatására. A kamaszodó gyerekünk sokszor érzi úgy, ő már jogosult valamilyen kiváltságra, ő már megteheti azt a dolgot, mert vagy elég idős már hozzá, vagy mert a barátai rendelkeznek vele, vagy ők már megtehetik. Ez akkor okoz főleg problémát, ha a gyerek igazából még nem felkészült erre az új dologra. Ilyenkor lehetőségünk van arra, hogy a gyerek felkészítésére koncentráljunk, s segítsük az új dolog megismerésében, kezelésében, hogy felelőségteljesen tudjanak vele bánni.

A kamaszkor tele van megpróbáltatásokkal, hibázásokkal és sikerekkel. A szülői kihívást az jelenti, hogy a gyerek tanuljon a hibáiból és ne katasztrófaként élje meg őket. Természetesen vigyáznunk kell, nehogy valami visszafordíthatatlant tegyenek, szenvedjenek el, de úgy, nehogy kimaradjanak egyetlen fejlődési állomásból sem.

Mikor kész a gyerekünk az új kihívásra? Amikor úgy érezzük, hogy fel van készítve rá, ha rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyekkel sikeresen tudja teljesíteni a kihívást. Például, ha elkezd vezetni, nem kell annyira izgulnunk, amennyiben mi magunk mindig jó példával jártunk elöl a biztonságos vezetés tekintetében, illetve ha érzi, hogy támogatóan, de ellenőrizzük a fejlődését a vezetésben még jóval az után is, hogy megkapta a jogsit.

Nagyon fontos, hogy lépésről-lépésre engedjünk egyre nagyobb teret a gyerekünk függetlenedésének, melynek során a gyerek fokozatosan növelheti az önbizalmát, illetve a szülő is könnyebben tudja lazábbra ereszteni, vagy ha kell, szorosabbra húzni kicsit a féket.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search