Hogyan óvd meg gyermekedet, ha épp nem vagy vele?

 In Lélek és pszichológia

Legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermekeik betartanák a szabályokat, illetve tiszteletben tartanák a családi értékeket, ha nem is tartózkodnak épp otthon. Még ha ez egy normális vágy a szülő részéről, nem feltétlenül reális is. Gyermeked különböző szabályokkal és különböző viselkedési mintákkal fog találkozni, amikor elmegy otthonról, ezért tudnia kell hogyan cselekedjen kritikus helyzetekben.

Annak ellenére, hogy sok szülő számára nehéz közös nevezőre jutni gyermekével, létezik egy határ, ameddig befolyásolni tudod a döntéseit. Végül majd gyermeked fogja majd meghozni önálló döntéseit és egyedül ő lesz felelős a viselkedéséért. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy neked már nincs hitelességed, felelősséged.

A gyerek biztonsága a legfontosabb!

Nem tudod állandóan ellenőrizni gyermekeidet, de ez nem azt jelenti, hogy hagyod őket azt csinálni, amit épp akarnak. Nem mindig tudod fegyelmezni a gyereket és büntetni őket abban az esetben, ha felrúgják a szabályokat. Ez különösen érvényes, amikor a gyerekek biztonságáról van szó.

Ha esetleg tinédzser korú fiad vagy lányod drogot vagy alkoholt fogyaszt, illetve erőszakos és jogellenes cselekményekbe keveredik, mindent el kell követned megmentésük érdekében.

Ez drog- vagy alkohol elvonókúrát is jelenthet, vagy megtilthatod, hogy egy bizonyos óra után elhagyja a házat. Abban az esetben, ha gyermeked találkozóra vagy szórakozóhelyre akar menni, mielőtt elég érett lenne ehhez, vagy valakivel, aki túl idős hozzá, kétszer is ellenőrizd a csoportos tevékenységeket, melyekben részt kíván venni. Ugyanakkor érdeklődd meg, hogy ez felügyelve van-e az általad is ismert szülők által, és ha nincs, engedd, hogy inkább nálatok tartsák meg az eseményt.

Ha megtudod, hogy gyermeked éjszaka részt vesz kockázatos vállalkozásokban, vedd fel a kapcsolatot a helyi rendőrséggel minden alkalommal, amikor tudomásodra jut, hogy éjszaka jár el otthonról. Közöld gyerekeddel, hogy tudsz az eseteiről és hogy mindent el fogsz követni, hogy megvédd őt.

Hogyan ellenőrizheted azokat a tevékenységeket, amelyek ellentmondanak a családi értékeknek és szabályoknak, és amelyek gyermeked biztonságát veszélyeztethetik?

 

hogyan óvd meg gyermekedet

 

Nem tetszenek gyermekem barátai…

Mikor felsorolod számára elvárásaidat, és szabályaidat, ne kényszerítsd, hogy olyan prioritásokat határozzon meg, amelyek között a barátai is szerepelnek. Abban a pillanatban, amikor megpróbálod őt meggyőzni egy barátság helytelenségéről, nem tettél mást, csak megerősítetted ezt a barátságot. Ez nem az a csata, amit megnyerhetsz.

Koncentrálj a szabályokra és arra, hogy ezek otthon hogyan vannak betartva.

Például tiltsd meg gyermekednek, hogy iskolaidőben esténként eljárjon hazulról, és találj ki számára hétvégi programokat. Számtalan esetben csak ez a dolog vethet véget egy nem kívánt barátságnak, mivel a többi barátja késő éjszakáig kint marad, legtöbbször még hétvégéken is.

 

Nincs két egyforma házirend?

A szülők gyakran beszélnek az otthoni szabályok közötti különbségekről. Például, ha van egy olyan szabály, amely tiltja a számítógépes játékokat, de gyermeked ezekhez mégis hozzájut a barátai otthonában, akkor konkrétan beszélned kell vele ezekről a szabály-különbségekről.

Biztosítsd, hogy nem fogsz a szabályokon változtatni, csupán szeretnél elbeszélgetni vele a tapasztalatáról.

Ha nyitott vagy a kommunikációra, ezzel egy olyan beszélgetést kezdeményezel, amelyből mindketten – a gyermeked és te is – tanulhattok. Kérdezd meg tőle, milyen az, ha a házirend kimondja, hogy  „nem játszhatsz a számítógépen” és ő ezt mégis máshol megteszi.

Megkérdezheted,”észrevettél-e különbséget abban, ahogy itt játszol a barátaiddal, és ahogy náluk játszol?” Vagy „hogy kell azokat a játékokat játszani?”

Ha félted amiatt, hogy a gyerek számítógépen játszik mások otthonában, megemlítheted neki: „tudom, hogy Imre és Péter számítógépen játszik iskola után, ám a mi családunkban létezik egy videojátékokat tiltó szabály, ezért nem engedem meg, hogy hozzájuk mehess. Cserébe viszont magadhoz hívhatod őket”.

Abban az esetben, ha megtudod, hogy a fiad elment egy barátjával gyermekek számára tilos filmet nézni vagy számítógépes játékokat játszani, megmondhatod neki, hogy a következő hétvégét nem töltheti a barátaival házon kívül. Használd ki ezt a lehetőséget, hogy társadalmi eseményt szervezz az otthonodban gyermekeddel, barátaival és az egész családdal.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search