Kiskamaszok nevelése – tippek szülőknek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Összegyűjtöttünk néhány tippet és tanácsot, melyek hozzájárulnak a szülők és kiskamaszok közötti jó kapcsolat kialakításához, ugyanakkor segítenek megoldani a felmerülő problémákat is.

 

Problémákba ütközve…

Figyelj az érzéseire és hallgasd végig a mondanivalóját

Amikor a gyerek a problémáival fordul feléd vagy érzelmeket fejez ki, fontos a megfelelő visszajelzés részedről – az empátia segít a szorosabb kapcsolat kialakításában. Miután végighallgattad, foglald össze a elmondottakat, így csemetéd tudni fogja, hogy valóban odafigyeltél rá. Állj ellent a kísértésnek, hogy kritizáld vagy hogy erkölcsi beszédet tarts!

Ne feledd, csemetéd sok változáson megy keresztül

A függetlenség növekedése és a parancsok elleni lázadás normális ebben az időszakban. Serdülőkorban sok fiatal szabad szeretne lenni, több időt tölteni a barátokkal – és még több időt egyedül. Tartsd tiszteletben a magánszféráját és egy kis pimaszság még belefér (akkor is ha szeretnéd a tudtára adni, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan!).

Dicsérd sokszor a gyermekedet

A fiatalok jobban tanulnak a pozitív gesztusokból (bátorítás és extra kiváltságok), mint a negatívakból (elrettentés és a kiváltságok elvesztése). Vedd figyelembe a jó cselekedeteket és jutalmazd meg a példás magaviseletért!

Jusson idő a közös szórakozásra is

A szórakozás segít, hogy a nehéz pillanatokon együtt lépjetek át. Hagyd, hogy a gyerekek beleszólhassanak a szervezésbe, és ötleteikkel segítsenek a családi események körül. A közösen eltöltött idő különleges momentum lehet mindkettőtöknek – legyen szó egy egyszerű reggeliről vagy egy nagy délutáni sétáról. Használj ki minden pillanatot (a gyerekek sokszor nyitottabbal idegen környezetben, mint otthon) és beszélgessetek az autóban, bevásárlás közben vagy egy focimeccsen.

Ismerjétek meg egymást!

Ne csak arról beszélgessetek, hogy mi történt az iskolában. Vitassátok meg a híradóban látottakat vagy az esti kvízműsor kulisszatitkait – a lényeg, hogy megismerjétek egymás gondolatait és példákon keresztül mutasd be neki az általános értékeket. Véleményednek mindig adj hangot, és magyarázd meg tetteidet, hogy gyermeked minden esetben értse, hogy mit és miért kérsz tőle.

Hagyd, hogy saját hibáiból tanulhasson

A gyerekek – és főleg a kamaszok – sok hibát követnek el, amelyekből hosszútávon tanulnak és építő jellegű következtetéseket vonhatnak le. Engedd, hogy ő maga tapasztalja meg, milyen amikor nem véded meg bizonyos helyzetekben vagy amikor nem kap erkölcsi kioktatást. Így könnyebben megtanul majd helytállni a jövőben.

 

kiskamasz

 

Logikus szabályokat állíts fel

A mindennapi következetesség és a kontroll az egyik fontos alapelv, amit a szülőknek nem szabad elfelejteni. A felállított szabályok legyenek logikusak és egyértelműek, így csemetédnek könnyebb lesz azokat betartani. A szülői tekintély megtartása érdekében pedig ragaszkodj a döntéseidhez, és emlékeztesd gyermeked a megállapodásokra.

Oldjátok meg együtt a problémákat!

Dolgozzatok össze a felmerülő problémák optimális megoldása érdekében – meghallgatva és tiszteletben tartva a gyermek nézőpontját is.

Fontos a tájékozódás

Keress információkat, amik segítenek megérteni azokat a változásokat, amelyeken a serdülők átmennek, és hogy mit csinálhatsz te, mint szülő, hogy segítsd a pozitív fejlődést. Beszélgess más szülőkkel, más ötletekért és segítségért! Olvass könyveket a tizenévesek fejlődéséről! Beszéljetek a gyermekeddel, és próbáljatok megoldást találni! Meg fogsz lepődni, hogy ha komolyan veszed őket, a fiataloknak sok jó ötletük van. Tartsd észben, sohasem késő új megoldásokat találni a tizenévesek problémáira. Annak ellenére, hogy ők azt hiszik, hogy már elég nagyok, mindig tartsd szem előtt, hogy még sok év áll előttetek, hogy a szoros kapcsolat megmaradjon közöttetek. A kihívások ellenére, a kamaszkor pozitív és kalandos időszak lehet mindkettőtök számára!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search