Megvéd a szoptatás az ekcémától?

 In Csecsemők és újszülöttek

Megvéd a szoptatás az ekcémától?

Egy friss kutatás szerint a kisbabák anyatejes táplálása egyáltalán nem jelent védelmet a kiskori ekcéma és egyéb allergiás megbetegedések ellen. Brit kutatók több mint 50 ezer, nyolc és tizenkét év közötti gyermek adatait elemezték a világ minden tájékáról, összesen huszonegy különböző országból, különös figyelmet fordítva a bőrön megjelenő elváltozásokra, allergiás tünetekre, ekcémás megbetegedésekre. A szakemberek nemcsak a gyerekekre vonatkozó adatokat elemezték, hanem a felmenők vonatkozó megbetegedéseit és hasonló kori problémáit is.

A végső megállapítások meglepőek voltak: ezek tükrében semmi sem támasztja alá, hogy a hat hónapos korukon túl is anyatejjel táplált gyerekek esetében a szoptatás megelőzte volna az ekcéma kialakulását vagy csökkentette volna annak előfordulási arányát, netán az egyes kiskorúaknál a tünetek intenzitását. Ebben a körben ugyanolyanok voltak a globális arányok, mint a tápszerrel tápláltaknál. Sőt, bizonyos országokban enyhén nagyobb volt azok száma a sokáig szoptatottak körében, akiknél ekcémás elváltozásokat észleltek. A tudósok szerint mindennek az az oka, hogy ha az anyák ilyen tüneteket vesznek észre csecsemőiknél, akkor éppen a közhidelem miatt tovább szoptatják őket, azt gondolván, hogy az anyatej miatt majd elmúlik a fájdalmas, viszkető bőrgyulladás.

A szakemberek hangsúlyozzák: nem kérdőjelezik meg a kutatás eredményeivel az anyatejes táplálás kétségtelen előnyeit és pozitív hatásait, de az eredmények egyértelműek, és ezek tükrében a szoptatás ugyanúgy nem jelent megoldást a kisbabák ekcémás tüneteire, mint ahogy más módszerekkel sem sikerült eddig még megnyugtatóan legyűrni a makacs bőrbetegséget.

A gyermekkori ekcéma általában veleszületett, és mintegy a kisbabák harmadára jellemző: a bőrtúlérzékenység tej- és tojásallergiával, illetve fájdalmas bőrpírral, száraz, hámló, néhol levedző foltokkal, sebekkel jár. Kiváltó okait pontosan nem tudják a szakemberek, sokan úgy vélik, egyfajta túlzott immunreakcióról van szó bizonyos kozmetikumokkal, netán textíliákkal, egyéb anyagokkal szemben. A csecsemők esetében főleg a feszítőfelületeken, a végtagokon jelentkeznek elváltozások, később, totyogóknál pedig már a hajlatokban jellemzőek a tipikus foltok. Óvodáskorra ugyanakkor a gyerekek többnyire “kinövik” az ekcémát.

Akinek a szülei is ekcémás tünetektől szenvedtek, annak magának is nagyobb esélye van a betegség kialakulására. Az is bizonyított, hogy az ekcémás gyerekek később a felnőttkori ekcémától is nagyobb arányban szenvednek, és körükben több a légúti allergiával küzdők száma is.

 


DA – betegvagyok.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search