Rejtettheréjűség

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Csecsemők és újszülöttek, Újszülöttek, csecsemők - kérdések

Rejtettheréjűség 

Aligha akad olyan kismama, aki szülés után, az orvos megnyugtatása ellenére is ne nézné végig szorongva a kicsijét, hogy valóban megvan-e mindene! Olyan sincs, akit ne töltene el mélységes aggodalommal, ha a leltár netán nem teljes, ha például a fiúgyerek herezacskói üresek, nem tapintható bennük mind a két heregolyócska. Hogyan fordulhat ez elő, és mi a teendő ilyenkor?

A fiúk heréi a férfi nemi hormonok hatására a hasüregben fejlődnek ki a magzati fejlődés során, és a terhesség 7-8. hónapjában a lágyékcsatornán át költöznek le a herezacskókba. Ha ez a megszületéskor még nem történt meg, vagyis ha hormonális okok miatt nem fejlődtek ki megfelelően, vagy kifejlődve a hasüregben maradtak, esetleg nem a herezacskókban helyezkedtek el, akkor rejtettheréjűségről beszélhetünk. Lehet egy- és kétoldali a rendellenesség. Koraszülötteknél gyakoribb ez az elváltozás, hiszen nekik kevesebb idejük volt a méhen belüli fejlődésre: míg a normál súlyú, időre született újszülöttek esetén 4% az előfordulása, addig a 2500 grammot el nem érők között már minden 5. gyermeket érinti, az 1800 gramm alatti születési súlyúak esetében pedig már 60% is lehet a rejtettheréjűség aránya.

Születéskori leltár

Nagyon fontos, hogy a herék meglétét, állapotát, elhelyezkedését a születéskor ellenőrizzék, mert minél hamarabb diagnosztizálják és kezdik el kezelni a rendellenességet, annál eredményesebben gyógyítható. Kóros állás esetén ugyanis a herék további fejlődése, egészsége és későbbi funkciójuk károsodhat, sőt súlyos szövődményeket is kiválthat. Azon speciális esetekben, mikor a születéskor már komoly „here-hiányt” (pl. egyik oldalon sem fejlődik ki), vagy valamilyen nemi fejlődési zavart diagnosztizál az orvos, a gyors gyermekorvosi és gyermeksebészi terápia életmentő lehet. Így, ha a szülők fedeznének fel valami gondot, akkor is mielőbb forduljanak vele urológus vagy gyermekgyógyász szakorvoshoz, semmiképpen ne érezzék felesleges aggodalmaskodásnak!

Fejletlen vagy eltévedt, esetleg ingázik?

A herék rendellenes fejlődése alapvetően kétféle lehet. Az első esetben hormonális, vagy genetikai okokból a herék a hasüregben rekedtek, az esetek egy részében fejletlenek is maradtak. A másik esetben a kifejlődött herék elindultak ugyan a herezacskók felé, de az egyik vagy a másik, esetleg mind a kettő a lágyékcsatornából kilépve „eltévedt” a gát vagy a comb irányába. Az esetek nagyobb részében a nem megfelelő helyen lévő herék jól tapinthatók, 10 százalékuknál azonban csak műszeres vizsgálattal (MR-rel vagy laparoszkópia, hasi tükrözés során) lehet tisztázni, hogy a hasüregben maradtak-e, vagy egyáltalán nem fejlődtek ki.

Kialakulás és a kezelés szempontjából fontos különbséget tenni tehát a lágyéktájon tapintható, vagy a hasüregben maradt here, és a here kifejlődésének hiánya között. A rejtettheréjűség enyhébb formája az ún. ingahere. A here ilyenkor nem tartózkodik a herezacskóban, de a vizsgálat során a herezacskóba simítható és egy ideig ott is marad. Ez az állapot legkésőbb tíz éves életkorig magától javul, akár a pubertáskori férfihormonszint változásával meg is gyógyulhat. A műtét lehetőségét (a here fixálását a herezacskóban) csak nagyon erős „rugószerű” visszaugrálás esetén kell fontolóra venni.

A rejtettheréjűség kezelésével súlyos betegségek előzhetők meg!

A probléma felismerése és orvosi kontrollja, szükség szerinti kezelése nagyon fontos, hiszen elhanyagolásának súlyos következményei lehetnek! A felnőttkori nemzőképességhez nélkülözhetetlen a herék megfelelő fejlődése és elhelyezkedése. (Például a test belsejében mintegy három fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a herezacskókban, így az ott rekedt herékben károsodhatnak a spermiumok.) A herék rendellenessége növeli a későbbi herecsavarodás és a heredaganat kialakulásának rizikóját is. Nem utolsó sorban a felnőtt férfi számára pszichésen is fontos, hogy nemzőszerveivel minden rendben legyen.

 Here helyreigazítás: műtéti megoldás

A herék spontán leszállására három hónapos kor után már nem sok esély van, ezért ezután már nem érdemes erre várni, a problémával mielőbb szakorvoshoz kell fordulni. A hormonkezelésről megoszlik a szakorvosok véleménye, hatása nem igazolódott eléggé. Ezért a herék herezacskóban történő mesterséges leszállítását és rögzítését sebészi úton kell elvégezni. A fiúgyermekek kóros hereállását optimálisan az első életév végéig, de legkésőbb kétéves koruk végére rendezni kell. Speciális esetben már hathónapos korban is elvégzik a helyreállító műtétet. Ha a helyreállításra csak későbbi életszakaszban kerül sor, az a szövődmények kockázatát növeli. A laparoszkópia nagy előnye, hogy segítségével nemcsak megtalálhatja az orvos a hasüregben rekedt herét, hanem egyúttal a helyére is teheti, egy minimális metszéssel járó műtét során. Tíz évnél idősebb fiúknál, ha megfelelően fejlett az ellenoldali, rendesen leszállt here, akkor a hasban nem kielégítően fejlődött here eltávolítása is szükségessé válhat, mert ezekben az esetekben a hererák rizikója többszörösére nő.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search