A nagyszülők szerepe a gyereknevelésben

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

A nagyszülők jelenléte a gyereknevelésben nem csak akkor jön jól, amikor szükség van egy bébicsőszre ha ki akarsz mozdulni a férjeddel szombat este, hanem nagyon fontos része kell, hogy legyen a gyerekek, az unokák életében is, mert mindegyik félre jótékony hatással van az ilyen szeretetteljes kapcsolat.

A jó viszony a nagyszülőkkel sokféle módon hathat pozitív irányban a gyerekekre: egyfajta példaként nézhetnek fel rájuk, közvetíthetik a korábbi korok, időszakok kulturális értékeit, hagyományait, nem utolsó sorban hiteles tudói a család történetének, eredetének.

Nagyon fontos az a szeretet és figyelem a gyerekeknek, amit a nagyszülőktől kaphatnak meg. Nekik sokszor több idejük és türelmük van a gyerekekre a rohanó világunkban, akár játékról, akár házifeladat megoldásában történő segédkezésről legyen szó. Ez a megkülönböztetett szeretet és figyelem csak jótékony hatással lehet a gyerekek fejlődési és tanulási képességeire.

Hogyan alakítsuk a kapcsolatunkat a nagyszülőkkel?

A mai világban a családok sokszor az ország különböző pontjain élnek szétszóródva, ami nehezíti a mindennapi, vagy rendszeres kapcsolattartást – ettől függetlenül mindenképpen törekedjünk arra, hogy a gyerekeink szeretetteljes kapcsolatot tudjanak a nagyszülőkkel kiépíteni. Az alábbi jótanácsokkal próbálunk meg ebben segíteni.

– Látogatások. Amennyiben a nagyszülők közel laknak, erőltessük meg magunkat és a rohanós hétköznapjainkba mindenképpen illesszük bele a látogatásokat, vagy bátorítsuk az ősöket, hogy jöjjenek minél gyakrabban hozzánk.

– Kapcsolattartás az új évezred kütyüivel. Legyen az telefon, számítógép, skype vagy facebook, mindenképpen hasznosak arra, hogy üzeneteket, képeket küldjünk egymásnak, vagy akár élő videókapcsolatot létesítsünk, s így tudjanak kommunikálni az ősök és az új generáció egymással.

– A hobbi, mint kapocs. Sok nagyszülőnek van olyan hobbija (kötögetés, barkácsolás, főzés, stb.), amit szívesen adnak tovább az unokáknak.

– Történetek a családról. Ki ne hallgatná a régi történeteket az ismert, a távoli és a korábban élt családtagokról? A gyerekek így megismerik a tágabb családjukat, annak történetét egyfajta mesemondó, történetmesélő aktivitáson keresztül.

Amit sosem szabad elfelejteni, amennyiben a gyerekek a nagyszülőkkel együtt maradnak – mindig tudják a nagyszülők, hogy

– a gyerekek mivel játszhatnak és mi az, ami tiltott

– a gyerekek mit ehetnek, és mit kell kerülni (pl. túlzott édességfogyasztás)

– baleset esetén hol találnak kötszert, orvosságot, stb

– milyen számon vagyunk elérhetőek, s sose kapcsoljuk ki a telefonunkat!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search