Oktató játékok a gyermek életkorának megfelelően

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

oktató játékok gyerekeknek
Sok gyermek az ideje nagy részét játszva tölti el, tehát természetes dolog, ha a szülők fejlesztő játékokkal szeretnék őket körülvenni. Szerencsére nagy választékban találunk olyanokat, amelyek nem csak szórakoztatóak, de oktató-nevelő hatásuk is van.

 

A csecsemők és a kisgyermekek játékai

A legtöbb szakértő egyetért azzal, hogy a kisgyerek nevelésében fontos szerepet kapnak a klasszikus játékok. Klasszikus játék alatt olyan játékot értenek, amelyek már régóta léteznek, például kirakósok, kifestős könyvek stb. A gyermeked nyelvi készségeinek fejlesztése érdekében lehetőség szerint használj, a valós életet ábrázoló, illusztrált könyveket. Már a képek megmagyarázásával is hozzájárulsz a gyermek szókincsének fejlesztéséhez.

Számtalan elektronikus játék létezik csecsemők és kisgyerekek számára. Egy gomb megnyomásával hangokat ad ki, vagy kimondja a tárgynak a nevét, amelyre a gyerek rákattintott. A gyártóknak az a céljuk, hogy elhitessék a szülőkkel, hogy így okosabbá válik a gyermekük. Azonban a szakértők úgy gondolják, hogy sokkal többet tanul a gyermek, ha valós személyekkel kerül kapcsolatba, mint holmi elektromos játékok nyomogatásával.

 

Az óvodás gyermek játékai

Az óvodások szeretik kifejezni kreativitásukat. Sok óvodás gyerek nagy érdeklődést mutat az írás-olvasással kapcsolatos játékok iránt, érdekli, hogy milyen betűk alkotják a nevét, vagy mit jelentenek az úton látható közlekedési táblák. Egy ábécéskönyv vagy más érdekes könyvek lapozgatása kielégíti a kíváncsiságukat. Betű formájú hűtőmágnesekkel is felébresztheted érdeklődésüket. Egy íróasztal is egy oktató “játék”, főleg egy olyan kisgyerek számára, aki alig várja, hogy iskolába mehessen.

 

Az kisiskolások játékai

Az iskolás gyermekeket általában “behálózzák” az elektronikus játékok. A játékkonzol vagy a számítógép a mai gyerekek számára már teljesen hétköznapi dolog, amely okosan használva akár nyelvtanulásra vagy a matematikai műveletek elsajátítására is alkalmas lehet. Akár van ilyen berendezés az otthonodban, akár nincs, számíthatsz rá, hogy hamarosan nagy érdeklődést fog mutatni irántuk.

Jó alternatíva néhány oktató jellegű vagy nevelő hatású játék beszerzése. A multimédiás CD-k és DVD-k révén a gyermek megtanulhatja felismerni a betűket, fonetikus készségeket sajátíthat el, számítási alapműveletekkel ismerkedhet meg, vagy akár olvasni is tanulhat. Ha a gyermek sok időt tölt elektronikus játékok társaságában, legalább tanulni is fog valamit.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search