Hogyan nyugtassuk meg a síró babát? – 4 hasznos tipp

 In A baba első tizenkét hónapja

A gyermek születése utáni első három hónap sokunk számára a legnehezebb időszak – megérteni, vajon miért sír a gyerek, megnyugtatni és kielégíteni a kis igényeit bizony nem könnyű feladat! Az alábbiakban leírunk néhány hasznos tanácsot, melyek betartásával megkönnyíthetjük a magunk dolgát, s melyek segítenek jobban megérteni a gyerekünk viselkedését.

1. Az alaplistánk ellenőrzése

Ennek a listának a követése segít kideríteni, vajon miért sír a gyerek.

  • Nem kéne kicserélni a pelenkát, mert tele van? Sokszor ez a banális ok vezet a síráshoz, érdemes rendszeresen ellenőrizni!
  • Nem fáradt a baba? Próbáljuk elaltatni, hátha segít!
  • Nem éhes? Próbáljuk megetetni, hátha ez az oka a sírásnak!
  • Nincs túlöltöztetve? Nagyon fontos, hogy a gyereket megpróbáljuk nem túlöltöztetni, mindig kényelmes és levegős viselet legyen rajta amikor otthon vagyunk, mindig az adott hőmérséklethez igazodva válasszuk ki a ruháit!

Ha az ellenőrzés kipipálva, akkor jöhetnek a következő nyugtatási metódusok.

2. Az öt leghatásosabb megnyugtatási módszer az első hónapokban

  • Cumiztatás: hagyjuk, hogy a baba cumizzon (akár cumival, vagy az ujjacskájával), sokszor már ennyi is elég, hogy a könnyek elkezdjenek felszáradni.
  • Betakargatás: ha a csecsemő úgy érzi zuhan, vagy elveszti az egyensúlyát, erős stresszhatás éri és az ún Moro-reflexel válaszol. Ilyenkor megfeszíti testét, széttárja karjait és lábacskáit, sírni kezd. A baba betakarása segít ezt a reflexet megszüntetni, a gyereket megnyugtatni.
  • Csitítgatás: halk csitítgató hang kiadása és ismétlése. A hang hatására biztonságban érzi magát a baba, s hamar megnyugszik.
  • Lefektetés: a baba oldalsó vagy hasi helyzetbe való fektetése is segítség lehet a sírás megállításában.
  • Hintáztatás: a gyerekek imádják a hintázást. A lassú, finom mozdulatokkal akár el is altathatjuk a csöppségünket.

3. Ebben a korban a babák (főleg a kisfiúk) gyakran hasfájósak, amit sokszor a felfúvódás vált ki. Finom mozdulatokkal, az óra járásával megegyező irányba masszírozzuk a babánk hasát, ez segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól.

4. Inkább többször és kisebb adagokban etessük a gyermekünket, így könnyebben emészti meg a bevitt ételt, és természetesen mindig böfögtessük meg őket az étkezés után.

Ha betartjuk a fentiekben felvázolt lépéseket, jó eséllyel indulhatunk harcba a sírás ellen!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search