Új kutatási eredmények a hirtelen bölcsőhalállal kapcsolatban

 In A baba első tizenkét hónapja

A hirtelen bölcsőhalál még mindig a szülők egyik legkomolyabb félelme – részben azért, mert még mindig rengeteg kérdés van megválaszolatlanul, miért halnak meg egyes csecsemők hirtelen alvás közben. Sok országban a hirtelen bölcsőhalál áll a halálesetek listájának élén az egy hónapostól egy éves korig terjedő időszakban.

Az újabb és újabb kutatási eredményeknek hála egyre közelebb jutunk a hirtelen bölcsőhalál jelenségének megértéséhez, s ebből adódóan a megelőzéséhez. Az ausztrál Adelaide-i Egyetem és a bostoni Harvard Orvosi Egyetem kutatói olyan abnormális eltérést találtak azon csecsemők agyában, akik hirtelen bölcsőhalál által hunytak el, mely eltérés hatással van a légzésre illetve a fej és nyakmozgásra.

A tanulmány 55 esetet vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy a koraszülöttek és a fiúk hajlamosabbak erre az abnormalitásra, mely rendellenesség lényege, hogy hatással van a légzést és szívverést szabályozó neuropeptinek továbbítására, áramlására. Azoknál a csecsemőknél, melyekben jelen van ez az agyi rendellenesség, légzési nehézségek és motorikus zavarok léphetnek fel az alvás során felmerülő életveszélyt okozó helyzetekben. Kívülről makk egészségesnek nézhet ki a baba, de az agya és teste képtelen megfelelően reagálni azokban a helyzetekben, amikor valamilyen oknál fogva oxigénhiányos helyzetbe kerül.

A kutatás megerősíti, hogy a hirtelen csecsemőhalál nem a szülő hibájából következik be, de kiemeli, hogy nagyon fontos szerepe van a szülői proaktivitásnak a halálos esetek elkerülésében azzal, ha megteszik az általánosságban javasolt óvintézkedéseket, előkészületeket:

– a csecsemő mindig a hátán aludjon, mert így csökken az esélye annak, hogy olyan helyzetbe kerülhet, amikor légzési nehézségei adódnak és emiatt el kéne fordítania a fejét

– a baba a saját kis bölcsőjében aludjon minden olyan tárgy (plüss játékok), takaró nélkül, melyek eltakarhatják a baba légútjait vagy a nyaka köré csavarodhatnának (lásd. Hálózsák babáknak című cikkünk)

– a szoba hőmérséklete ne legyen túl magas

– ne dohányozzunk a lakásban és a baba környezetében

Ezeknek az óvintézkedések betartása segíthet abban, hogy kevesebbet kelljen aggódnunk családunk újonnan érkezett kis tagjáért.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search