Hogyan gyorsíthatod fel szülés után az öltések gyógyulását?

 In Szülés és gyermekágy

női lábak

Hogyan gyorsíthatod fel szülés után az öltések gyógyulását?

Ha felgyorsítod öltéseid gyógyulását, viszonylag rövid idő alatt már jobban érezheted magad. Nagyon fontos vigyázni a higiéniára, így csökken a sebfertőzés veszélye.

Néhány tanáccsal mi is hozzájárulunk a mielőbbi gyógyuláshoz:
• Zuhanyozz egyszer-kétszer naponta!
• Cseréld sűrűn a betéteket! Csere előtt és után pedig alaposan moss kezet!
• Végezd el az ilyenkor ajánlott medencefenék-gyakorlatokat! Ha nincs is kedved, a gyakorlatok nagyon fontosak az egészséged szempontjából, akár hosszú távra is. Segítenek a gyógyulásban, illetve a nemkívánt vizeletvesztések megelőzésében.
• Próbáld szellőztetni az öltéses zónát. Vedd le az alsóneműdet és naponta kétszer feküdj az ágyra 10–10 percre; helyezz magad alá egy régi törölközőt.
• Fogyassz sok vizet és rostos élelmiszereket. Így elkerülöd a székrekedést. Ha rendszeresen felszabadítod a beleidet, sokkal jobban fogod érezni magad.
• Ha III.-as vagy IV.-es fokú gátrepedést szenvedtél a szülésnél, 5 napon keresztül antibiotikumot kell szedned, a fertőzések elkerülése végett. Hashajtókat is fogsz kapni, hogy könnyebb székleted legyen és székelés közben az öltések ne nyúljanak meg.

Hogyan lehet csillapítani a szülés utáni fájdalmat?

Sok esetben a gátrepedés elkerülése érdekében a szülészorvos a gátmetszést választja. Szakvélemények szerint egy kellemetlen gátrepedés lassabban és fájdalmasabban gyógyulhat, mint a gátmetszés okozta sebek. Mások szerint azonban a gátrepedés – hacsak nem nagy – könnyebben gyógyul és kevésbé fájdalmas, mint a gátmetszés. Ennek következtében sokan döntenek a szülés alatti gátvédelem mellett.

Azonban sok esetben szükség van a beavatkozásra. Ha a gátrepedés vagy gátmeszés következtében zavarnak az öltések és hosszú ideig tart, amíg beforrnak a sebek, kövesd az alábbi tanácsokat:

• Helyezz egy hideg tampont vagy egy jégcsomagot a perineális zónára! Ha jeget használsz, előbb csomagold be egy puha és tiszta anyagba, hogy legyen kényelmes és, hogy megóvd a bőrödet.
• Ha zavar az ülés, ülj egy speciális, puha és kényelmes párnára!
• Langyos fürdőt vehetsz. Egy csepp levendulaolajat is tehetsz a vízbe. Bár nincs semmi bizonyíték arra, hogy segít a gyorsabb gyógyulásban, biztosan megnyugtat.
• Vedd be az előirt nyugtatókat vagy fájdalomcsillapítókat. A kezelés mellett nyugodtan folytathatod a baba szoptatását, de ha még erősebb orvosságra van szükséged, fordulj tanácsért orvosodhoz!
• Lazítsd el magad. Terhesség után jót tesz a mozgás, segíti a vérkeringést, de csak annyit végezz, amennyit a tested bír. Ha nyomást érzel a gátizom környékén, feküdj le egy-két órára!
• Ha inkább természetes gyógymódon alapuló kezelést szeretnél, a legajánlatosabb növény a hamamelis.

A szülés után a nőknek általában nem jelentenek gondot a szakadások és az öltések. A könnyű sebek és a véraláfutások meggyógyulnak egy pár nap alatt, az öltések pedig a szülést követő három- négy heten belül. Két hónapra rá már nem kellene fájdalommal küzdened. Akkor is, ha egy nagyon komoly szakadást szenvedtél volna, a szülést követő egy éven belül be kell következnie a teljes gyógyulásnak.

Amikor felülvizsgálatra jelentkezel, az orvos megkérdezi tőled, hogy minden rendben van-e. Ha aggódsz és úgy gondolod, hogy nincs minden rendben, azonnal kérj időpontot!

Mikor szükséges a felülvizsgálat?

Tanácsos felülvizsgálatra jelentkezni, ha:
• Az öltések egyre fájdalmasabbak és kellemetlen szagúak. Ezek már a fertőzés jelei lehetnek.
• Nem tudod ellenőrzés alatt tartani a székleted és szaladsz a WC-re.
• Kínoz az aggodalom és úgy érzed, valami nincs rendjén.

Ha a szülés utáni szexuális életed aggaszt, beszélned kellene az orvosoddal. Normális, hogy nyugtalanít ez a téma, főleg a sebeid és az öltéseid miatt, ha még mindig nem gyógyultak be. A gondjaidat oszd meg a partnereddel is! Mondd el neki aggályaidat, és azt is, hogy szerinted még nem vagy kész az együttlétre. Ám egy kis előjáték nem árt, sőt, talán segít. A legfontosabb, hogy vigyázz magadra, és fokozatosan kezd el ismét a szexuális életed, amikor biztosan fel vagy rá készülve.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search