Gátrepedés: öltések és sebek a szülés után

 In Szülés és gyermekágy

terhes nő pocakja
Ha a szülés természetes úton történik és gátmetszésre sincs szükség, akkor nincsen semmilyen seb, melynek gyógyulnia kellene. A legtöbb hüvelyi úton szülő nő azonban gátrepedést szenved. Ez a sérülés, súlyosságától függően több típusú is lehet.

A gátrepedés kockázata

A hüvely és a végbélnyílás közötti gát annyira megnyúlhat szülés közben, hogy meg is repedhet. Bár a szóban forgó terület nagyon rugalmas, a babának több helyre van szüksége, hogy kibújhasson, így a bőr megrepedhet.

szülés után tíz nőből kilenc szenved ilyen sérülést. Azonban nem kell megijedned, a repedések többsége jelentéktelen, és nincs szükség öltésekre. Egyesek szerint, ha a terhesség utolsó heteiben olajjal masszírozod a gátat, könnyebben nyúlik majd szüléskor. Az orvosod nagyon figyelmesen meg fog vizsgálni szülés után és ellenőrzi, hogy történt-e gátrepedés. Ha igen, megállapítja annak nagyságát és eldönti, hogy szükség van-e öltésre.

Az is lehet, hogy gátmetszésre is szükésged lesz, azaz egy kisebb bemetszésre a gát mentén, amelyet össze kell ölteni. Nyolc nőből körülbelül egynek van szüksége ilyen bemetszésre. Van olyan eset, amikor a bemetszést követően, a gát tovább reped. Legyen szó kisebb repedésről vagy gátmetszésről, minden bizonnyal lesz majd részed valamilyen szülési sérülésben,  amikor a baba feje nyomást gyakorol a hüvelynyílásra és a gátra. A fogó, a vákuum és az öltések fájdalmas nyomokat, sebeket hagynak maguk után. Az orvos ellenőrzi majd, hogy a gát repedésének mértékét.

A gátrepedés típusai

Négy típusú gátrepedés létezik:
• Első fokú repedés:  kisebb sérülés a bőr felszínén, amely magától begyógyul, és nincs szükség varrásra.
• Másodfokú repedés: mélyebb seb, amely az izmot és a bőrt egyaránt érinti. Ez a sérülés általában öltéseket igényel.
• Harmadfokú repedés:  mély seb, amely ugyancsak a bőrt és a gátizmot érinti. A szakadás eléri a végbélnyílás körüli izmokat és ezért feltétlenül szükséged lesz öltésekre.
• Negyedfokú repedés: súlyos sérülés, amely nemcsak a végbélnyílás körüli izmokat érinti, de elérhet egészen a végbélig. Ez a seb úgyszintén öltést igényel.

A nők csupán 1%-a szenved szülés után harmad-, illetve negyedfokú repedéseket és nehéz előre megmondani, hogy lesz-e ilyen súlyos sérülésed vagy sem. Ugyanakkor nagyon nehéz megelőzni a súlyos gátrepedéseket és sokkal nagyobb a valószínűségük, ha:
• első szülésed lesz
• a gyermek farfekvéses
• a gyermek 4 kg-nál súlyosabb
• az orvosnak fogót kell használnia.

Nem tudni, hogy az epidurális érzéstelenítés növeli-e a súlyos repedés esélyét. Amikor az orvos emellett az érzéstelenítés mellett dönt a szülést követően azt jelenti, hogy bizonyos komplikációk merültek fel, amelyek ilyenfajta repedéshez vezettek.

Hogyan végzik a varrást?

Ha kisebb repedésed volt, nem is kell elhagynod a szülőszobát. Az ápolónő helyi érzéstelenítőt alkalmaz; ez elzsibbasztja a fájdalmas részt, aztán gyorsan összevarrnak. Az is lehetséges, hogy megoldják egy szál cérnával;ezzel egyik végétől a másikig összevarrnak. Ez a kényelmesebb választás.

Ha a szülés után harmad-, vagy negyedfokú repedéseket szenvedsz, átvisznek a műtőbe, ahol egy szülész szakember foglalkozik majd veled.
Valószínűleg helyi, például epidurális érzéstelenítést fog alkalmazni, amely az egész érintett részt elzsibbasztja, hogy ne érezz fájdalmat.

Megvan a lehetőség arra is, hogy általános érzéstelenítésben részesítenek, azaz elaltatnak. ilyenkor egy katétert helyeznek fel a húgyhólyagodba, amely összegyűjti a vizeletet, így a gát sokkal hamarabb és könnyebben begyógyul majd. Infúzióra is szükséged lehet a  folyadékvesteség miatt.

Az érzéstelenítő hatásának elmúltával, fájdalomcsillapítóra lesz szükséged és a varrást követő 24 órában pihenned kell. Ilyenkor az  orvosok azt tanácsolják, hogy ne maradj hosszú ideig ülőhelyzetben.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search