Hogyan kerülhetsz újra formába szülés után?

 In Egészség és életmód, Szülői kisokos

 

Hogyan kerülhetsz újra formába szülés után?

Természetes, hogy minden nő szeretné a szülés után minél előbb visszanyerni eredeti alakját, karcsúságát és feszes hasizmait. A terhesség során felszedett pluszkilók leadása nemcsak esztétikai, hiúsági kérdés, hanem nagyon fontos az egészség megőrzése, a további családtervezés érdekében is. Nem mindegy azonban, hogyan fogsz hozzá, hiszen radikális, egyoldalú megoldásokkal bajt is okozhatsz magadnak és kisbabádnak is.

A terhesség kilenc hónapja és a szoptatás ideje alatt az anya teste alkalmazkodik az új feladatokhoz, a magzat méhen belüli fejlődésének illetve az újszülött táplálásának szükséglete szerint. Természetes ebben az időszakban bizonyos mértékű súlygyarapodás, hiszen a megnövekedett méh, a magzatvíz, a baba és a tejtermeléstől duzzadtabb emlők súlya szükségszerűen hozzáadódik a várandós nő terhesség előtti súlyához. Az orvosok általában 10-12 kilogramm súlynövekedést tartanak ideálisnak. Sokan azonban ennek többszörösét, 20-30 kilót szednek fel a terhesség alatt. Ez adódhat abból a – téves – beidegződésből is, hogy a kismamát mindenki kínálja, eteti, mondván, hogy „kettő helyett kell ennie”, de hozzájárulhatnak öröklött alkati sajátosságok, esetleg, ha nem zavartalan a terhesség lefolyása, a szövetközi folyadék felszaporodása (ödéma) vagy a terhességi diabétesz is. Legszerencsésebb már az első hónaptól kezdve figyelni erre is, hiszen minden kilóval keservesen meg kell küzdeni utóbb, míg az egészségesebb mértékű súlygyarapodást nyilvánvalóan könnyebb leadni. Van, aki szülés után, kórházból kijövet már csak néhány kilóval haladja meg a kiinduló súlyát, de azért azoknak sem kell kétségbeesni, akik jelentős túlsúllyal hagyták maguk mögött a gyermekvárás időszakát.

Anya, de nő is!

Senki sem várja el tőled, hogy a kórházból kijőve olyan légy, „mintha mi sem történt volna”! Nagyon is történt, anya lettél. Azonban az sem jó – sajnos, számos példát láthatunk erre is – ha a kismama innentől kezdve teljesen feladja női mivoltát és átlényegül, feloldódik az anyaságban. Riasztó az az anya, aki naphosszat kócosan, melltartó nélkül, pongyolában vagy tejfoltos pólóban jár-kel, mindent alárendel a kisbabája gondozásának, etetésének, ugyanakkor elvárja, hogy párja ugyanolyan vonzónak lássa így is, mint amikor csinosan, szexisen, ápoltan, húsz kilóval soványabban megismerte. Bármennyire is az újszülött körül forog a világ az első hetekben, azért erre figyelni kell, pár percet mindig találnod kell saját magadra is! A megnövekedett melleket jobban veszélyezteti a gravitáció is, így hát egy jó formájú melltartóra is mindenképpen szükség van, hogy megelőzd a megereszkedését.

Ne siesd el!

A súlytöbblet egy része magától eltűnik, ahogy a terhesség előtti hormonális viszonyok helyreállnak. Az amerikai orvosi protokoll szerint egy nőnek átlagosan hat hónapra van szüksége ahhoz, hogy visszanyerje eredeti súlyát a szülés után. Az első hetekben, különösen, ha császármetszésre is szükség volt, korai lenne edzéssel vagy fogyókúrával gyorsítani ezt a folyamatot (erről érdemes a kezelőorvos véleményét is kikérni). Sietségre nincs semmi ok, de az nagyon fontos, hogy helyes étrenddel elejét vegyük a – szoptatás miatti – további pluszkilók lerakódásának. Internetes fórumokon sok nő arról számol be, hogy számukra maga a szoptatás is jó hatásúnak bizonyult: az a napi mintegy 500 kalória energiatöbblet, amit igényel, elősegítette a „versenysúlyuk” visszanyerését. A szoptató anya étrendje legyen fehérjében, vitamindús zöldség-gyümölcsben, kalciumtartalmú tejtermékekben gazdag, tartalmazzon a szokásosnál több folyadékot, de a felesleges szénhidrát- (például cukor-, fehérliszt-) bevitelt érdemes visszafogni, nehogy további hízáshoz vezessen.

Nemcsak esztétikai kérdés

Az hogy a szülés után, legkésőbb a következő terhesség előtt meg kell szabadulni a felesleges kilóktól, nemcsak esztétikai kérdés, hanem nagyon súlyos egészségügyi vonatkozásai is vannak. Például az a nő, aki jelentős túlsúllyal vállalkozik a következő gyerekre, nehezebben esik teherbe és nagyobb eséllyel számíthat a terhesség alatti komplikációkra is. Az ilyen esetekben nagyobb a kockázata a terhességi cukorbetegség kialakulásának is, amelyből később a kettes típusú „szerzett” cukorbetegség is kifejlődhet.

Próbálj meg eleget aludni!

Bármilyen furcsán hangzik, ez is számít! Egy amerikai kutatásból kiderült, hogy azok között az anyák között, akik hat hónappal a szülés után csak napi öt órát, vagy annál kevesebbet alszanak, háromszor annyian vannak olyanok, akik nem tudtak visszafogyni szülés után. Persze, nem könnyű, de nem kell mindent magadnak csinálni, a baba minden felsírásakor neked felkelni: nem önzés, ha igénybe veszel családi vagy más segítséget, ha beosztjátok az „ügyeletet”, hogy eleget pihenhess!

Válassz neked való edzésformát!

Legjobb, ha a mozgást abba sem hagyod: már a kórházban, akár császármetszés után is el lehet kezdeni az izmaid tudatos végigmozgatását. Először persze csak egyszerű láb-, boka-, csukló- és karkörzéssel, lábemelésekkel stb. élénkítsd a vérkeringésed – ez a trombózisveszélyt is csökkenti. A fekve végezhető ún. izometriás gyakorlatok is jó szolgálatot tehetnek: ilyenkor egyes izomcsoportokat megfeszítjük, például a sarkat, talpat, könyököt, tarkót odaszorítjuk néhány másodpercig a talajhoz, majd ellazítjuk. Később a babakocsit tolva használhatjuk ki az alkalmat egy jó sétára, légzőgyakorlatokra, később gyaloglásra, kocogásra. A háromkerekű, „futó” babakocsi lehetővé teszi a baba bevonását is, így kezdettől természetes lesz számára a közös mozgás. Az otthoni talajtornát is át lehet alakítani úgy, hogy a kicsinek is legyen benne játékos, összemosolygós, örömteli szerepe, de babás jóga és baba-mama torna foglalkozásokat is találhatsz. A szakértők azt tanácsolják, hogy az edzőtermi edzésekkel a sima szülés utáni egy hónapot, császármetszés után ennél többet, a seb teljes begyógyulását ajánlatos megvárni. Amíg szoptatod a kisbabádat, jobb elkerülni az ugrálással, rázkódással járó sportokat, mert ez nem tesz jót sem a mell alakjának, sem a tejelválasztásnak. Egy jó sportmelltartót mindenképpen szerezz be!

A szülés utáni edzések újrakezdéséhez azokat a mozgásformákat ajánljuk, amelyek kevésbé intenzívek, viszont nagyon tudatosak, a mélyizmokat is megmozgatják, és a jóga elemeit is összekapcsolják a mozgással. Ilyenek például a Callanetics és a Body Art.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

hasplasztikaImmunerősítés