Császármetszés után lehet természetesen szülni?

 In Szülés és gyermekágy

Császármetszés után lehet természetesen szülni?

Csak tévhit, hogy annak, aki császármetszéssel szüli gyermekét, a következő szülés alkalmával nincs választása – ismét császárral kell szüljön. Tíz éve még valóban ez a felfogás volt az elterjedt szakmai körökben, ez azonban már okafogyottá vált.

A tisztán látás végett azért el kell mondani, hogy a császármetszés utáni hüvelyi szülés fő veszélye a műtét során méhen ejtett vágásból eredő heg lehetséges repedése (volt), ami egy elhúzódó vajúdás során következhet be. A mostanság használatos, modern varróanyagok esetében azonban már a hegrepedés kockázata elhanyagolható. De, az igaz, hogy a császármetszést követő egy éven belül a heg még sérülékeny, így ebben az időszakban egyáltalán nem ajánlott a természetes szülés. Az 1 év lejártával már – ha sem az anya, sem a magzat állapota nem indokolja – akkor nyugodt szívvel választható a hüvelyi szülés. Az orvos mindenesetre fokozott figyelemmel fogja kísérni a terhességet és a szülésnél is kiemelt figyelmet fordít majd a baba és a kismama biztonságára, és a két szülés közötti mérlegelésre.

Természetes (hüvelyi szülés) vagy császármetszés

Néhány tény, ami segíthet a döntésben:

  • ne felejtsd el: a császármetszés egy hasi műtét(!), ennek fényében tovább tart a felépülés (sebgyógyulás stb.), és minél több a császármetszés , annál inkább nő a szövődmények kockázata (pl. húgyhólyag sérülés), illetve annál lassabb a regenerálódás is,
  • a császáros kismamáknál általában később indul meg a tejelválasztás,
  • kisebb a vérrögképződés kockázata természetes szülésnél,
  • hüvelyi szülésnél kisebb a szülés utáni fertőzések esélye,
  • mindkét szülési módnál ugyanolyan zavartalan lesz a szexuális élet (tévhit, hogy a hüvelyi mód rontja a szexuális élet minőségét),
  • császáros babáknál gyakoribbak a szopási nehézségek, légzésproblémák, az aluszékonyság (a nyomás, s az ezzel járó stresszhormon hiánya miatt),
  • lehet, hogy a császáros babák feje gömbölyűbb, de ez az “előny” csak rövid életű, s ezzel a múlékony “előnnyel” szemben a természetes úton született babák “előnye” meggyőzőbb: bélflórájuk egészségesebb, kisebb eséllyel lesznek asztmásak,  allergiások, 1-es típusú cukorbetegek, illetve elhízottak.

Ha megint műtét, attól se keseredj el

Ha természetes úton szeretnél szülni, de megint csak a császár jöhet szóba különböző okokból, akkor sincs ok az elkeseredésre. A császár előnye, hogy kiszámítható, tudod, mikor következik be, és nagy valószínűséggel rövid ideig (kb. félóráig) tart (szemben a természetes szüléssel). Hova tovább attól sem kell tartanod már, hogy csak háromszor szülhetsz (pedig Te adott esetben 4 gyermeket szerettél volna). A méh elhasználódása miatt indokolt “maximum háromszori császár limit” szemlélet is megdőlni látszik. Erre példa annak a berettyóújfalui édesanyának az esete, aki a Debreceni Klinikán 15. gyermekét szülte császárral.

Ha mégis falba üközöl

Elképzelhető, hogy olyan nőgyógyászhoz kerülsz, aki a fentiek ellenére nem helyesli a természetes szülést császár után, és arra presszionál, hogy a biztonságod érdekében ismét válasszatok a műtétet. Nyugodtan fordulj egy másik nőgyógyászhoz “különvéleményért”, hogy esetedben előreláthatóan valóban feltétlenül szükséges-e a császár. Persze a hüvelyi szülés melletti “elhatározás”  nem 100%-os garancia, (bár a pozitív hozzáállás rendkívül sokat számít). A szülész-nőgyógyászod az adott pillanatban úgyis a kórtörténet, a baba és a Te aktuális érdekeidet, állapotodat figyelembe véve dönt majd a legjobb megoldás mellett. (Legyen az hüvelyi szülés vagy műtét.)

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search