Szülés utáni inkontinencia

 In Szülés és gyermekágy

szülés utáni inkontinencia

Szülés utáni inkontinencia

A vizelet-visszatartási képesség időszakos vagy végleges elvesztését vizelet-inkontinenciának nevezzük. Az akaratlan vizeletvesztést a vizeleti szervek működésének zavara okozza. Ez a jelenség általában pár héttel a szülés utánmegszűnik.. A folyamat felgyorsítására ajánlott rendszeresen medencefenék- és gátizomtorna gyakorlatokat végezni, akár már a terhesség alatt is.

Az inkontinencia (akaratlan vizeletfolyás nevetés, tüsszögés, köhögés vagy tornagyakorlat végzése közben) kevés figyelmet kap, ha csupán a terhesség ideje alatt és közvetlenül a szülés után megjelenő problémákra utalunk. Ha a terhesség alatt neked is voltak vizeletvisszatartási problámáid, valószínű, hogy ez szülés után is fennáll majd. Tény, hogy ez egy viszonylag gyakori probléma, azonban általában csak átmeneti állapotként jelentkezik.

A hagyományos elképzelések szerint ez akkor jelenik meg, amikor a medencetáji izmok, melyek védik a húgyhólyagot és húgycsöveket, meggyengülnek a gyermek születése után, így nem tudják tovább ellenőrzés alatt tartani a vizelet folyását.

Viszont a szakemberek szerint a szülés utáni inkontinencia a terhesség alatt létrejött változások miatt alakul ki, és nem a szülés okozta medencetáji izmok károsodásának tudható be. Ha érzéstelenítettek vagy gerinctől zsibbasztottak, a szülést követő első napokban a gátidegek el lesznek zsibbadva és nemérzed, mikor kell ürítened.

Mennyi ideig tart a szülés utáni inkontinencia?

Ez nagyon változó, minden nő esetében más és más. Egyes nőknél ez a probléma pár héttel a szülés után megoldódik, míg másoknál több hónapig is eltarthat. Ha  a szülés utáni kivizsgálások folyamán – amelyekre a szülést követő 6-8 hétre szokott sor kerülni – még vannak akaratlan vizeletvesztéssel járó panaszaid, akkor mindenképpen említsd meg az orvosodnak!

Hogyan kezelhető a szülés utáni inkontinencia?

Bár még léteznek viták a szülés utáni inkontinencia tekintetében, a legjobb megoldásnak mégis a medenceizmok tornáztatása tűnik. A kutatások azt bizonyítják, hogy legalább 3 hónapig kell a gyakorlatokat végezni ahhoz, hogy annak eredménye legyen. Egy másik előnye ezeknek a gyakorlatoknak, hogy segíti a gát véráramlását, ugyanakkor a szülés utáni sebek és varratok gyorsabb gyógyulásában is közrejátszik.

Időközben az egészségügyi betétek majd segítenek. Próbálj meg minél többször üríteni, hogy a hólyag ne legyen tele, de ez a probléma ne kísértsen a folyadékbevitel korlátozására, sőt, igyál sok vizet, gyümölcslevet és gyógynövényteákat. Ha a medencetáji izomerősítő gyakorlatok nem segítenek, az orvosod specialistához küld majd a további kezelések végett.

Ha egyáltalán nem tudod ellenőrzés alatt tartani és a vizelés fájdalmas, a vizelet pedig zavaros vagy rossz szagú, esetleg lázad is van, akkor a húgyúti fertőzés esélye is fennálhat. Ebben az esetben kérj egy minél hamarabbi időpontot orvosodtól vagy nőgyógyászodtól.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search