Hogyan befolyásolja az asztma a mindennapi életet?

 In Egészség és életmód

Óvintézkedések és az asztmás rohamok megelőzése

? Tanuld meg kezelni az asztmát!

A gyermeknek meg kell tanulnia együtt élni az asztmával, mivel erre a betegségre nincs gyógymód. Ahogy nő a gyerek, ösztönözni és tanítani kell arra, hogyan előzheti meg az asztma tüneteinek megjelenését és hogyan kezelje a különleges helyzeteket, amikor például egy asztmás rohamot. Ebben leginkább te – mint szülő – segíthetsz neki, de más személyek bevonása és támogatása is hasznos lehet (pedagógus, gyermekorvos). Gyermekednek ismernie kell az az asztma elleni gyógyszereket és azok használatát, valamint hogyan ismerje fel egy asztmás roham tüneteit. Ha el tudja látni magát, az javítja életminőségét, és sokkal önállóbb és aktívabb élete lesz.

A gyógyszeres kezelés folyamatossága

Fontos, hogy gyermeked az orvosi előírásnak megfelelően szedje a gyógyszereket, még akkor is, ha már jobban érzi magát. A folyamatos gyógyszeres kezelés segít megelőzni az asztmás rohamokat, hatását hónapok, sőt, évek alatt fejti ki. A gyógyszeres kezeléssel és annak mellékhatásaival kapcsolatos kérdésekkel fordulj szakorvoshoz.

Rendszeres felülvizsgálatok

Mivel az asztma a legtöbb gyermek a gyermek egész életét végigkíséri, maradj folyamatos kapcsolatban a gyereket ellátó egészségügyi csapattal. Az orvossal, nővérrel való jó és bizalmi kapcsolat kapcsolat segít, hogy könnyedén meg tudd beszélni velük minden aggodalmadat a tünetekkel kapcsolatban. Minél többet tudnak gyermeked állapotáról, annál többet tudnak segíteni.

Védőoltások asztmásoknak

Sok asztmás gyereket arra ösztönöznek, hogy minden ősszel kapjanak influenza elleni oltást, a betegséggel szembeni védettség érdekében. Ajánlott a pneumococcus elleni védőoltás beadatása is. Ez egy egyszeri alkalommal beadandó injekció, amely megvédi a gyereket a pneumococcus okozta tüdőgyulladástól.

? Szokj le a dohányzásról gyermeked egészsége érdekében!

Ha dohányzol, sose cigarettázz abban a helyiségben, ahol gyermeked is megfordul. A gyerek közelében való dohányzás nagymértékben növeli az asztmás rohamok gyakoriságát, és súlyosbítja a tüneteket. (A dohányzásról való sikeres leszokás valószínűsége a négyszeresére nő, ha a nikotintapaszok, vagy rágógumi mellett, leszokást elősegítő gyógyszereket is szedsz, orvosi segítséggel. Érdeklődj erről orvosodnál, vagy a témával foglalkozó weboldalakon!)

 

Teljes értékű élet asztmásan is

Megfelelő kezeléssel és egy kis elővigyázatossággal az asztma nem befolyásolja hátrányosan gyermeked mindennapi életét.

Az alvás

Az éjszakai tünetek arra utalnak, hogy az asztma kezelése nem megfelelő. Gyermeked köhögésre és légzési elégtelenségre ébredhet éjszakánként. A rossz alvás befolyásolhatja gyermeked viselkedését, ronthatja koncentrálási és tanulási képességét. Az orvos által előírt helyes kezeléssel jelentősen csökkenthetők a tünetek, és gyermeked jól fog aludni.

Testmozgás

Az asztmás gyerekeknek azt ajánlják, hogy naponta legalább egy órát mozogjanak. Ezt nem kell egyszerre elvégezni. A nap folyamán többször végezzenek testmozgást, 15-20 perces részletekben. Az aktivitás legyen mérsékelten intenzív, kissé megizzadhat, kissé kifulladhat, de nem annyira, hogy ne kapjon levegőt. A gyerekek általában aktívak, de ha vonakodnak testmozgást végezni, akkor célszerű egy picit noszogatni őket. Ha a gyereknél a fizikai aktivitás alatt, vagy azt követően asztmás tüneteket észlelsz, beszélj a kezelőorvosával. Valószínűleg felül fogja vizsgálni a gyerek általános tüneteit, és a személyre szabott kezelését, hogy jobban kontroll alatt lehessen tartani a betegséget.

Az orvos valószínűleg ezekhez hasonló tanácsokkal fogja ellátni gyermekedet:

– használjon rohamoldó inhalátort 10-15 perccel a testmozgás előtt, és két órával azután is

– kezdjen mindig bemelegítő gyakorlatokkal

– a testgyakorlás szerkezetét úgy állítsa össze, hogy rövid ideig tartó megerőltető szakaszokra legyen felosztva

– párás környezetben végezze azokat

– ha lehet, lélegezzen az orrán keresztül, hogy elkerülje a túl gyors és mély légzést (hiperventilláció)

– a testmozgás befejeztével helyesen hűtse le magát

Az egészség megőrzése

Egyes betegségek, például a szénanátha és az orrmelléküreg gyulladás, súlyosbítják az asztmát. Az asztmától és szénanáthától egyaránt szenvedő gyerekek esetében mindkét betegség egyidejű kezelése segít ellenőrzés alatt tartani az asztmát.

Ismerd meg az asztmát kiváltó okokat! Nagyon fontos megtalálni azokat a kiváltó okokat, amelyek asztmás rohamot idéznek elő gyermekednél. Jegyezd meg, mitől súlyosbodtak a tünetek! Bizonyos kiváltó okokat, például a légszennyezettséget, vírusos betegséget, vagy bizonyos időjárási körülményeket azonban szinte lehetetlen elkerülni. Más okokat azonban egyszerűen ki lehet zárni, mint például a poratkák, a gombaspórák, vagy a háziállatok szőre.

Asztmás gyermek az iskolában

A legtöbb, megfelelően kezelt asztmás gyerek gond nélkül részt tud venni minden iskolai tevékenységben, nem befolyásolja őket betegségük. Mégis, nagyon fontos az, hogy az iskolában tudjanak gyermeked asztmás betegségéről, az iskola személyzete ismerje a gyerek gyógyszeres kezelését is. Jó, ha magával visz az iskolába is egy inhalátort arra az esetre, ha szüksége lenne rá a tanítás ideje alatt.

Az iskolai személyzetnek ismernie kell az asztmás rohamok tüneteit, hogy megfelelő segítséget nyújthassanak. Érdeklődj a gyermek iskolájában, hogy mennyire felkészültek egy hasonló helyzetre és tudják-e, hogy mit kell tenniük egy asztmás roham esetében.

Életminőség és veszélyes helyzetek

A nem megfelelően kezelt asztma rontja gyermeked életminőségét. Ez fáradtsághoz, rossz iskolai teljesítményhez, pszichológiai problémákhoz, sőt, szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet. Mivel rosszul kezelt betegsége miatt nem tud részt venni a közös játékokban, sportban és közösségi tevékenységekben, kirekesztve érezheti magát egészséges társai közül.

Ha úgy érzed, hogy gyermeked asztmája súlyosan rontja az életminőségét, fordulj a háziorvoshoz, vagy egy asztmaklinikához. Sok esetben érdemes gyermeked személyre szabott kezelését felülvizsgálni, hogy javuljon az állapota.

A gyakori fulladások és a súlyos rohamok tüdőkárosodást okozhatnak, illetve olyan mértékű oxigénhiány is bekövetkezhet, amely akár fulladásos halálhoz is vezethet. Gyermeked személyre szabott, megfelelő kezelése segít neki és neked felismerni és kezelni a roham tüneteit, és tudni azt is, mikor kell orvosi segítséget kérni!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search