Terhesség és asztma

 In Terhesség és babavárás

Terhesség és asztma

Néhány szó az asztmáról…

Az asztma – vagyis a légutak nyálkahártyájának gyulladása – a terhes nők körében is gyakran előforduló, a tüdőt is érintő krónikus betegség. A gyulladás következtében az asztmás beteg érzékenyen reagál olyan anyagokra, amelyekre allergiás vagy amelyek irritálják a tüdőt, és ennek következtében légzési nehézség vagy akár súlyos roham is kialakulhat.

Jelenleg nem ismert olyan módszer, amely segítségével a betegség megelőzhető lenne. A környezet allergén- mentesen tartása, az egészséges életmód, illetve a dohányfüst, a macskaszőr és a poratkák belélegzésének elkerülése azonban mind-mind hozzájárulnak az asztma kockázatának csökkentéséhez.

Az orvostudomány mai állása szerint a betegség nem gyógyítható, de a legtöbb esetben gyógyszeres kezelés mellett szinte teljesen tünetmentes, vagy csak minimális tünetei vannak. Az asztma kezelése hörgőtágítók vagy rohamoldó szerek, illetve gyulladáscsökkentő készítmények segítségével történik.

 

Asztma a terhesség alatt

A legújabb  felmérések szerint a várandós nők 5-8 százaléka asztmás. Sokan közülük attól tartanak, hogy a terhesség ideje alatt előforduló változások kihatnak betegségükre, vagy a kezelés esetleg károsan befolyásolja a magzat fejlődését. Az asztma szakszerű ellátásának köszönhetően azonban a kismamák légzési funkciója a legtöbb esetben normális a terhesség időszakában, és a baba egészsége sincs veszélyben.

A krónikus betegségek esetében a kockázati tényezők általában magasabbak a nem ellenőrzött betegség esetében, mint a gyógyszeres terápia mellett – ezért az asztmás kismamákat megfelelő kezelésben kell részesíteni.

Az asztma kezelése a terhesség alatt akkor a legeredményesebb, ha a kismama rendszeresen és állandó orvosi felügyelet alatt részesül gyógyszeres ellátásban és pontosan követi a szakember utasításait. Teherbeesés előtt ki kell kérni a szakorvos tanácsát, a teherbeesés után pedig nem ajánlott hirtelen megszakítani a kezelést, mert ez negatív hatással lehet az anyára és a babára nézve egyaránt.

 

Az asztma tüneteinek súlyosbodása terhesség ideje alatt

Az asztma súlyosbodásának lehetősége a várandósság ideje alatt egyénenként változó. Sajnos, nehéz megjósolni a betegség alakulását az első terhesség alatti időszakban. A nők mintegy egyharmadának romlik, egyharmadának javul és szintén egyharmadának stagnál az állapota.

Megfigyelések alapján a következő következtetésekre jutottak a szakértők:

? azoknál az asszonyoknál akiknél rosszabbodik az asztma, a jelenség általában a terhesség 29. és a 36. hete között következik be

? a betegség általában enyhébb tünetekkel jelentkezik a terhesség utolsó hónapjában

? a vajúdás és a szülés alatt általában nem súlyosbodnak az asztmás tünetek

? azoknál a nőknél, akiknél a betegség javuló tendenciát mutat, ez a folyamat a terhesség egész idejére jellemző marad

? az első terhesség alatt jelentkező asztmás tünetek súlyossági foka jellemző marad az elkövetkező terhességek esetében is.

Az asztmás rohamokat befolyásoló tényezők

Azok a tényezők, amelyek növelhetik vagy csökkenthetik az asztmás rohamok kockázatát a terhesség ideje alatt nem egészen pontosan ismertek. A rohamok valószínűsége a terhesség 17. és 24. hete között a legnagyobb. Ennek oka ismeretlen, lehetséges viszont, hogy a nők egy része abbahagyja az asztma kezelésére szolgáló gyógyszer szedését miután tudomást szerez terhességéről. Szerencsére ezek a rohamok nem terjednek ki a terhesség teljes időszakára.

 

Az asztma hatása a terhesség lefolyására és a magzat fejlődésére

Az asztmás nők körében valamivel gyakoribb a terhességi komplikációk száma, mint egyébként, bár ennek oka nem ismert. Összehasonlítva a nem asztmás terhes nők eseteit az asztmásokéval kiderül, hogy az utóbbiaknál valamivel nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a következő terhességi szövődmények:

? magas vérnyomás vagy preeclampsia

? koraszülés

? császármetszés

? koránál fejletlenebb csecsemő

Azonban az asztmás betegség a terhes nők és gyermekeik legnagyobb részére semmilyen káros következménnyel nem jár, mert az állandó orvosi felügyelet és a gyógyszeres kezelés erősen lecsökkentette a szövődmények kockázatát.

 

Teherbeesés előtti óvintézkedések

Arról is fontos kikérni a szakorvos véleményét, hogy milyen biztonsággal szedhetőek az asztmaellenes gyógyszerek a terhesség idején. A vényköteles, illetve a vény nélkül is kapható gyógyszerek között is vannak olyanok, amelyek nem javalltak a terhesség idején, míg másoknak nincs magzatkárosító mellékhatásuk. Ha szükséges, a terhesség előtt szedett asztmaellenes gyógyszert, le kell cserélni biztonságos, az orvos által felírt gyógyszerre.

 

Az asztma kezelése a terhesség alatt

A terhesség ideje alatt az asztmás nők kezelése általában egy, az illető betegség specialistája és egy szülész-nőgyógyász szakorvos közös feladata. Az asztmával foglalkozó szakorvosnál végzett vizsgálatok gyakorisága a betegség súlyosságától függ. A terhes nők asztmájának kezelése többnyire hasonlóképpen történik, mint a nem terheseké. A várandósság idején úgy a helyes, ha ennek a kezelésnek a kulcsfontosságú összetevőit együtt alkalmazzák:

Rendszeres ellenőrzés

? Az anya légzésfunkciójának állandó ellenőrzése elengedhetetlen tényező, mivel a fulladásos rohamok káros hatást fejthetnek ki a magzatra is. A légzésfunkció vizsgálat (spirometria) segít eldönteni, hogy a légzési rendellenességek az asztma súlyosbodása okán jelentkeztek-e, vagy egyszerűen csak a terhes nők esetében észlelt nehézlégzésről van szó.

? A betegség folyamatát a terhesség ideje alatt otthon is figyelemmel lehet kísérni egy kilégzési csúcsáramlásmérő készülékkel, amely a légutak szűkületi fokát vizsgálja és így az asztmás állapot súlyosságáról ad tájékoztatást. A csökkenő áramlási sebesség jelzi a betegség rosszabbodását, ez pedig intenzívebb kezelést igényel, még akkor is, ha a beteg jól érzi magát.

A magzat méhen belüli állapotának állandó vizsgálata

? A magzat fejlődésének ellenőrzése a rendszeres orvosi vizsgálatok során történik a terhesség egész ideje alatt. Ezek a vizsgálatok különösen fontosak az asztmás nők esetében. A várandós nők esetében állandóan figyelni kell a baba mozgását, amennyiben pedig, ha ez a mozgás gyengül, azonnal kapcsolatba kell lépni a szülész szakorvossal. Ez a tény különösen érvényes az asztmás betegségben szenvedő kismamákra vagy azokra, akiknek fulladásos rohama volt.

? Non-stressz teszt (NST) a 32. hét után esedékes, és a baba állapotának felmérésére szolgál. Egy ultrahang-érzékelő vizsgálófejet helyeznek a kismama hasára, ennek segítségével követik nyomon a magzat szívfrekvenciájának változásait. Ez a frekvencia növekszik, ha a baba mozog. A vizsgálat akkor tekinthető megnyugtatónak, ha egy 20 perces időtartam alatt két vagy több szívfrekvencia-emelkedés észlelhető. További vizsgálatok szükségesek akkor, ha 40 perc eltelte után sem figyelhető meg ez az emelkedés.

? Általános ultrahangos vizsgálat segítéségével nem csak a magzat fejlődése és mozgékonysága kísérhető figyelemmel, hanem a magzatvíz mennyisége is megállapítható.

 

asztma és terhesség
A terhesség alatt is kontrollálható az asztma

 

Az asztma tüneteinek felismerése

Minél többet tudunk az asztmás betegségről annál könnyebb felismerni annak tüneteit és sikeresen megelőzni az időszakos rohamokat. Különösen a terhesség idején hasznos az asztmás betegség első jeleit és szimptómáit felismerni, elkerülni a rohamokat kiváltó tényezőket és helyesen szedni az asztma-ellenes gyógyszereket.

Az asztmás tüneteket kiváltó tényezők megszüntetése

Néhány egyszerű óvintézkedés segítségével elkerülhetőek azok az asztmát kiváltó környezeti tényezők, amelyek súlyosbítják a betegséget, illetve kedvező feltételeket teremtenek a fulladásos rohamok megjelenéséhez.

? a terhes nők kerüljék az olyan asztmás tüneteket kiváltó allergéneket, mint a háziállatok szőre, tolla vagy az olyan irritáló anyagokkal való érintkezést, mint a por, a cigarettafüst, a virágpor, az erős parfümillat és más környezetszennyező anyagok

? a matracok és párnák huzata olyan speciális anyagból készüljön, ami meggátolja a poratkák áthatolását, illetve asztmás kismama lehetőség szerint ne aludjon kárpitozott bútordarabon sem (mint például a kanapé vagy egy kihúzható fotel)

? a terhes nőnek kerülnie kell a dohányzást, és otthonában másnak se engedje azt

? influenzás, fertőző megbetegedések időszakában a kismama mindenképpen kerülje a tömeget és ajánlott az influenza elleni védőoltás is, amelyet egyszer egy évben, ősszel adnak be.

 

Asztma elleni gyógyszerek

Néhány kivételtől eltekintve, ugyanazokat a gyógyszereket használják az asztma kezelésére a terhesség ideje alatt, mint egyébként, normális esetben. A gyógyszer típusa és dózisa azonban sok tényezőtől függ. Általában az inhalációs gyógyszerek a legmegfelelőbbek, mivel csak kis mennyiségben kerülnek be a vérkeringésbe, következésképpen a magzatba is. A terhesség ideje alatt változhat a kismamák anyagcseréje és asztmájának súlyossági foka is – így ehhez kell igazítani a gyógyszerek típusát és dózisát is.

Nehéz bizonyítani azt, hogy az asztmaellenes készítmények teljes biztonsággal szedhetőek a terhesség ideje alatt is. Mindazonáltal, a már bevált, az asztmás terhes nők által régóta használt gyógyszerek a legbiztonságosabbak, mert ezek a legveszélytelenebbek az anya és a baba számára. Az asztmaellenes gyógyszerek ismeretlen (valószínűleg kicsi) kockázata nem hasonlítható össze azokkal a súlyos következményekkel, amelyeket a kezeletlen asztmás betegség okozhat a terhesség lefolyásában. A súlyos asztmás roham csökkenti a magzat oxigénellátását. A legtöbb esetben a kezeletlen asztma nagyobb veszélyt jelenthet a kismamára és a magzatra, mint az asztmaellenes készítmények szedése. Azért fontos ezeknek a gyógyszereknek a rendszeres használata, mert megakadályozzák a betegség tüneteinek a kialakulását.

 

Szülés és a gyermekágyi időszak

Mindenképpen kérj felvilágosítást orvosodtól a szülés folyamatáról és annak körülményeiről, beszéld meg a szállítás módját a szülészetre és az azt követő teendőket is – az asztma befolyásolhatja a szülés kimenetelét, illetve a vajúdás és a szülés alatt használt gyógyszerek típusát is!

A szülés pillanata

Az oxitocin megkönnyíti a tágulást a vajúdás alatt, és elejét veszi a szülés utáni vérzés lehetőségének. A szülés alatt – amennyiben szükséges – inkább az epidurális érzéstelenítés módszerét alkalmazzák az asztmában szenvedő kismamák esetében, mivel ez kevésbé veszi igénybe a tüdőt más alternatívákkal szemben. Ha mégis szükséges az általános érzéstelenítés (például sürgősségi császármetszés esetében), akkor az olyan érzéstelenítőfajta ajánlott, amelyik tágítja a légutakat.

Szoptatás – jó a babának és az anyának is

A szoptatás csökkenti annak lehetőségét, hogy az asztmás légzés tünetei megjelenjenek a csecsemő első két életévében. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az anyatej immunitást biztosít a babának a légúti fertőzésekkel szemben (az asztmás légzés leggyakoribb oka egy ilyen jellegű betegség). Vizsgálatok bizonyítják, hogy  a szoptatás csökkenti a gyereknél kialakuló asztma kockázatát, azonban ennek pontos oka még nem ismert.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search