Hét jótanács az asztma kordában tartására

 In Egészség és életmód

Hét jótanács az asztma kordában tartására

Sokan küzdenek az asztmával, mely hosszú távon nehezíti meg a érintettek élet. Szerencsére a megfelelő óvintézkedésekkel és előkészületekkel, a legtöbb beteg aktív, teljes életet élhet. Az alábbi pontokban szedtük össze a szakértők tanácsait, melyek betartása megkönnyíti az asztmások életét.

Mindig legyen nálunk egy vészhelyetekben alkalmazható inhaláló készülék

Felmérések szerint naponta hárman halnak meg olyan asztmarohamtól az Egyesült Királyságban, melyek kétharmada megelőzhető lenne. A betegség tünetei jól kordában tarthatóak inhalálóval és gyógyszerekkel, de amikor súlyos rohamot él át a páciens, akkor nagyon fontos, hogy kéznél legyen a vészhelyzet esetén alkalmazandó inhaláló, mely azonnal szabaddá teszi a légutakat. Amennyiben ezt a készüléket hetente háromszor, vagy többször kell használnod, akkor az azt jelenti, hogy a betegségünk nincs megfelelően kezelve, s az orvosnak érdemes felülvizsgálnia az eddigi kezelési metódusokat.

Ismerjük fel a kiváltó okokat

Minden asztmásnak megvannak a rájuk jellemző, rohamokra hajlamossá tévő környezeti hatások. Mindenképpen ajánlatos feljegyezni azokat a dolgokat, melyek súlyosabbá teszik a tüneteket, s meg kell próbálni elkerülni azokat. A legáltalánosabb okok közé tartozik a penész, a dohányfüst, vagy a légszennyezettség.

Figyeljünk a súlyunkra

Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy az elhízás súlyosabb asztma tünetekhez vezethet, sőt a betegséget magát is előidézheti. Nem teljesen tisztázott még az ok okozati összefüggés, de a tudósok szerint az állapot kialakulásáért a gyulladt, duzzadt légutak a felelősek, s sok elhízott ember szervezetében van krónikus gyulladás.

Tartsuk tisztán az otthonunkat

A tünetek enyhítéséhez nagyban hozzájárulhat, ha hetente kétszer törölgetünk és porszívózunk – maszkban és HEPA filtert használva -, illetve ha hetente cseréljük az ágynemünket. Használjunk porvédő, atkavédő huzatot a matracunkon és az ágyneműn, így is csökkentve az érintkezés esélyeit ezekkel a mikroszkopikus élőlényekkel, melyek rohamot idézhetnek elő.

Kerüljük a háziállatokat

Egyesek nagyon érzékenyek az állati szőrre és az állati bőrlemezkékben lévő fehérjékre, melyek súlyos rohamokat idézhetnek elő. Vagy ne tartsunk semmilyen háziállatot, vagy ha mindenképpen ragaszkodunk hozzájuk, a gyakori ápolásuk és fürdetésük csökkentheti a szervezetünk rájuk adott reakcióit, illetve az orrspray használata is segíthet – ez utóbbit mindenképpen csak is orvosi utasításra használjuk!

Légző gyakorlatok fontossága

Kutatások szerint a rendszeres légzőgyakorlatok, mint például a Papworth és a Buteyko gyakorlatok javítják az asztmások életminőségét és csökkentik az inhaláló használatának gyakoriságát. Ne felejtsük, ezek kiegészítő terápiák, nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést!

Testmozgás fontossága

Az asztmások is edzhetnek, gondoljunk csak két asztmás élsportoló, Paul Scholes vagy Paula Radcliffe példájára. A testmozgás javítja a tüdő hatékonyságát és erősíti az immunrendszert. Amennyiben egy ideje már nem edzettünk, vagy rendszeresek az asztmarohamok, akkor csak mérsékelt testmozgást végezzünk, például gyalogoljunk, jógázzunk, stb.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search