Asztmarohamot okozhat az iskolakréta tejallergiásoknál

 In Érdekességek a nagyvilágból

Az iskolák egyre gyakrabban választják a hagyományos kréták ellenében, a kevésbé porzó, un. pormentes krétákat, amelyekkel a tantermek tisztábban tarthatóak. Ezek az új kréták azonban kazeint, egy tejfehérjét tartalmaznak, amelynek egészségügyi kockázatát vizsgálták spanyol allergiakutatók, írja az ételallergiásoknak.hu oldal.

A kutatás vezetője Carlos H. Larramendi szerint, a pormentes kréták használata, nevük ellenére is porkibocsátással jár. A kísérlet során a tejallergiás gyermekeknél a krétapor belélegzését követően köhögést, orrfolyást, fulladást figyeltek meg.

Súlyosabb esetben a tejallergiás gyermek a tejfehérjét tartalmazó krétaport belélegezve, akár életveszélyes asztmarohamot is kaphat, olvasható az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóiratban megjelent cikkben.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban közel 300.000 gyermek szenved valamilyen ételallergiában, és noha elsősorban az allergén anyagok lenyelés során jutnak a szervezetükbe, ez a friss kutatás rávilágít arra, hogy más úton is bejuthat az allergiát okozó vegyület a szervezetbe.

A közhiedelem szerint a tejallergia elsősorban az kisgyermekeket sújtja, amelyet idővel kinőnek. A valóságban azonban sokaknál még az iskoláskorban is megfigyelhető a tejallergia és náluk komoly kockázati tényező lehet a krétapor. A tejfehérjét ráadásul nem csak a krétában, hanem más iskolaszereknél, így ragasztókban, tintákban is használják.

 

krétapor

 

Habár egyre több iskolában használnak digitális táblát, a hagyományos tábla és kréta továbbra is része a mindennapi tanításnak. Érdemes tehát, ez esetben a hagyományos krétákat használni, az allergiás gyermekeket pedig a hátrább lévő padokba ültetni, hogy minél kevesebb port lélegezzenek be – javasolják a kutatók.

 


http://etelallergiasoknak.hu/blog/asztmarohamot-okozhat-az-iskolakreta-tejallergiasoknal/

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search