Hogyan óvd meg gyermekedet a rovarcsípésektol?

 In Egészség és életmód

A nyári időszakban a gyermekek gyakran ki vannak téve különféle rovarcsípéseknek. A csípős rovarok közül ebben az időszakban a legtöbb kellemetlenséget a szúnyogok, kullancsok, méhek és darazsak okozzák, de a pókok, legyek és hangyák is fájdalmas csípéseket eredményezhetnek.

A legtöbb rovarcsípés csupán helyi tüneteket vált ki, egyes esetekben azonban súlyosabb következményei is lehetnek, mint például az anafilaxia vagy a Lyme-kór. A legtöbb esetben semmi ok nincs aggodalomra, azonban gyermeked egészsége érdekében jó tisztában lenned az különféle csípések tüneteivel és megelőzési lehetőségeivel.

 

A rovarcsípések tünetei

A rovarcsípés okozta tünet függ magától a rovartól, valamint a szervezet érzékenységétől is. Ezek a tünetek különbözőek lehetnek: kisebb duzzanattól a fájdalomig, a viszketésig, a bőrpírig, amely a csípett területen átalakulhat nagyobb hólyagokká, illetve súlyos anafilaxiás sokkot is kiválthat.

A szúrás vagy marás helyén keletkező reakció a legtöbb esetben nem súlyos, azonban teret engedhet egyes baktériumoknak. Ritka esetben pedig a csípés helye túlzottan feldagadhat, a gyermek pedig légúti elzáródást, a vérnyomás csökkenését, fokozott izzadást, szédülést és gyengeséget tapasztalhat. Ebben az esetben célszerű azonnal orvoshoz fordulni, mivel egy ilyen allergiás reakció (anafilaxia) akár az életet is veszélyeztetheti.

Hazánkban többféle szúnyog fajta is található, melyekben közös vonás, hogy csupán a nőstények táplálkoznak vérszívással. A szúnyogcsípések általában viszkető, különböző méretű vörös foltokat okoznak és kiemelkedő kis domborulatok keletkeznek a helyén. Mivel a szúrással a rovar a nyálának egy részét is sebbe juttatja, percekig tartó égető viszketést eredményez a csípése. A viszketés csillapítására használhatsz különféle hűsítő, mentolos kenőcsöket vagy a gyógyszertárakban kapható, antihisztamin tartalmú géleket.

A fekete- és vöröshangyák a csípésükből eredő kellemetlen tünetekről közismertek. Ezek a rovarok általában többször is csípnek és leginkább a lábat támadják meg. Ritka esetben 10-20 vöröshangya csípés is elég egy gyermeknek ahhoz, hogy orvosi ellátásra szoruljon. A hangyacsípés a darazsakéhoz hasonlóan savas kémhatású, ezért célszerű különféle lúgos oldatokkal semlegesíteni, mint a szappanos víz vagy a szódabikarbóna.

A méhek és a darazsak csípései általában fájdalmas vörös foltokban jelentkeznek. A mézelő méhek a fullánkjukat általában a helyszínen hagyják, így az ő számukra egy ilyen csípés a legtöbb esetben halálos kimenetelű. Ezek a rovarok elsősorban védekezésből csípnek, de a darazsak akkor is támadhatnak, ha csupán a területüket védik. A méhcsípés általában csak lokális tüneteket okoz (igaz, ez elég kellemetlen tud lenni), de emellett vérnyomáscsökkentő és idegbénító hatása is lehet. Egyes felnőttek és gyermekek esetében előfordulhat, hogy allergiásak a méhek és darazsak csípésére. Sok esetben ez csupán helyi allergiás reakciót vált ki, de súlyosabb esetben az egész szervezetet érintheti, anafilaxiás sokk formájában. A rovarcsípés okozta allergiás reakció elsődleges kezelése adrenalin injekcióval történik.

kullancscsípés más csípésektől eltérően általában fájdalommentes és viszketést sem okoz. A legtöbb esetben nem okoz különösebb problámát, azonban számos betegség forrása lehet, mint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamit a Lyme-kór. Ha a kis vérszívót gyorsan és szakszerűen távolítod el (erre a célra legegyszerűbb módszer a patikákban kapható kullancskiszedő csipesz használata), akkor megelőzheted az esetleges fertőzést. A kullancscsípés helye kissé megduzzadhat és piros maradhat pár napig, ezért célszerű a sebet alkohollal vagy jódoldattal rendszeresen fertőtleníteni.

Amennyiben kutya és macska is van a családban, akkor akár bolhacsípés is érheti gyermekedet. A bolhák általában a négylábú házi kedvenceket részesítik előnyben, azonban a vérszívó paraziták az embereknek is számos kellemetlen pillanatot okozhatnak. A bolha csípése általában erősen viszkető bőrreakciót vált ki, azonban ezek általában hamar elmúlnak. A csípés helyét célszerű nem vakargatni és dörzsölgetni, mert így egyszerűen meg lehet előzni egy esetleges másodlagosan fellépő fertőzést.

A pókcsípések sok fejtörést okoznak a szülőknek, de ritkán váltanak ki súlyosabb reakciót a gyermekeknél. A hazánkban található pókfajták nem jelentenek komoly veszélyt, csípésük csupán helyi gyulladást okozhat.

 

rovarcsípés

A nyár egyik kellemetlen velejárója a szúnyog

 

Hogyan előzheted meg a rovarcsípéseket?

? Győződj meg arról, hogy a bőre el van takarva: viseljen hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot, zoknit, valamint kalapot.

? Figyelj arra, hogy világos színű ruhát hordjon, ami nem vonzza a rovarokat.

? Ne használj illatos szappanokat vagy más termékeket, mert az illatok ugyancsak vonzzák a rovarokat.

? Használj rendszeresen rovarirtó sprayt, de ügyelj, hogy ne legyen mérgező a gyermeked számára.

? A sprayt a ruhájára szórd, és ne a bőrére, mert az beszívódik.

? Azonnal mosd ki, ha a rovarirtó spray érintette a gyermek ruháját.

? Kövesd az utasításokat, és az életkorra való korlátozásokat, mielőtt rovarirtószert használnál.

? Kerüld azokat a helyeket, ahol ezek a rovarok a fészkeiket lerakják.

? Naponta ellenőrizd, hogy a gyermekednek nincs-e kullancsa, mivel ez egy veszélyes betegség, a Lyme-kór hordozója.

? Ne feledd, hogy a rovarirtó spray nem nyújt védelmet a darázs, a méh, valamint a vörös hangyák csípései ellen.

? Használj rovarhálót, hogy megakadályozd a házadba való bejutásukat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search