Iskolakezdés – tippek egy sikeres tanévnyitóhoz

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Tanévkezdéskor a nagyobb gyerekek már rutinosabbak, de az első osztályos kisdiákok számára hatalmas kihívást jelent az új környezettel, pajtásokkal és szabályokkal való ismerkedés. Készítsd fel gyermekedet, hogy szorongás és félelem helyett boldogan és örömmel vágjon neki a tanévnek az első iskolai napon!

Felkészülés az iskolára

  • Az első napokban gyermeked nem csak az új környezettel és számára idegen emberekkel, hanem új szabályokkal és elvárásokkal is találkozni fog. A legtöbb első osztályos kisgyermek pozitív élményeket szerez, azonban az első időszak akár félelmetes és szorongással is teli lehet a számára. Célszerű még a tanévnyitó előtt felkészítened gyermekedet, hogy az iskolakezdés örömteli és izgalmas pillanat legyen.
  • Legalább egyszer látogassátok meg közösen az iskolát még a tanévnyitó előtt. Ha lehetséges, akkor próbáld megmutatni neki az osztálytermeket, mutasd be neki a pedagógusát, nézzétek meg az illemhelyet, a tornatermet, az udvart és az iskola folyosóját is. Részletesen beszélj neki minden helyiségről, magyarázd el hogyan fognak zajlani a tanórák és mivel töltheti a szüneteket. Némely gyermek számára már a nézelődés is barátságosabbá teszi az iskola gondolatát, de a legtöbb jövendőbeli kisdiák igényli a részletes információkat és a te saját emlékeidből merített beszámolókat.
  • A tanító(nő)től érdeklődd meg a várható órarendet és a napi rutint, hogy felkészülhess gyermeked kérdéseire. Érdemes előre megbeszélni, hogy miért van szükség a névsorolvasásra, mikor lehet elfogyasztani a tízórait és miért kell figyelmesen végigülni a tanórákat. Ha gyermeked tudja, hogy mire számíthat egy nap folyamán, akkor könnyebben elboldogul majd az első időszakban is.
  • Kérdezz rá a pedagógusok által alkalmazott módszerekre, úgy a tanítás, mint a fegyelmezés szempontjából. Jó, ha tisztában vagy vele, hogy mire számíthatsz, amikor gyermeked hazatér egy fárasztó nap után és élménybeszámolót tart neked. Az iskolai rendszer pár év alatt is sok változáson megy keresztül, ezért ezek a módszerek némiképp eltérhetnek azoktól, amelyeket te tapasztaltál meg az iskolapadban.
  • A szerepjátékok jó szolgálatot tehetnek az iskolai élet megismerésében. Egy időre bújj te a tanítónéni bőrébe, gyermekedet pedig ültesd be a házi iskolapadba. Játszatok el olyan jeleneteket, mint amilyenekre majd a suliban is sor kerül majd: számoljatok, rajzoljatok, tanuljatok verseket. Igyekezz betartani a “szabályokat”, hogy amíg te magyarázol, addig ő csendben és figyelmesen halhasson téged. A hangulatot pedig varázsold vidámabbá a te saját iskoláskori élményeiddel és vicces történeteiddel.
  • Még az iskolakezdés előtt sétáljatok el pár alkalommal az intézményig, hogy gyermeked megismerkedjen az útvonallal. A szükséges időt is mérjétek le, hogy időben el tudjatok indulni és ne késéssel induljon az első tanítási nap.

Tervezz előre!

A legtöbb iskolában még a tanév megkezdése előtt megtartják ez első szülői értekezletet. Vigyél magaddal írószert és jegyzettömböt, hogy egy apró részlet se kerülje el a figyelmedet. Jegyezd fel, milyen tanszerekre és felszerelésre lesz szükség, mit kell gyermekednek magával vinnie a tornaórára és miként van megoldva az étkeztetés. Ha időben tisztában vagy a követelményekkel egyszerűbb lesz megvalósítani azokat.

A nagy visszaszámlálás

3. Ha csemetéd a nyári szünidőben későn kelt föl és későn feküdt le, akkor célszerű az iskolakezdés előtt legalább egy héttel megváltoztatni a napi programját. Fokozatosan vezesd be az új ébredési és lefekvési időpontokat, valamint az étkezések időpontját, hogy az gyermeked könnyebben hozzászokjon a rutinhoz.

2. A tanévkezdés előtt számos elintéznivalód akad majd: meg kell vásárolnod a tanfelszerelést, írószereket és füzeteket, iskolatáskát, tornazsákot, tornaruhát és számos más holmit, be kell fizetned az ebédpénzt stb. Készíts listát a tennivalókról és a beszerzésre váró eszközökről és ragaszd ki jól látható helyre. Így gyermeked is nyomon követheti a készülődést, te pedig nem felejtesz el semmit.

1. A tanévnyitó ünnepség előestéjén készítsétek elő együtt a gyermek ruháit, ha szükséges pakoljátok be az iskolatáskába és állítástok be az ébresztőórát is. Ezt célszerű a tervezettnél kicsit korábbra igazítani, mivel még a legszervezettebb családoknak is általában 5-10 perccel több időre van szükségük a nagy esemény reggelén.

Vegyes érzések

Arra mindenképpen készülj fel, hogy érzéseid hatással lesznek gyermekedre is. A hangulatodból és az általad elmesélt történetekből könnyen ki tudja következtetni, hogy évekkel ezelőtt te hogyan vágtál neki az első tanítási napnak. Ha bátorítod és örömmel mesélsz neki saját élményeidről, akkor kevésbé fog szorongani és nem félelemmel a szívében fog nekivágni az új kalandoknak.

Az első nap nem egyszerű csupán egy “viszlát” kíséretében elválni gyermekedtől, azonban egy mosoly és pár útravaló tanács segít oldani a feszültséget. Az érzékeny gyerekek esetében kicsit nehezebb lesz a búcsúzkodás, azonban ők is hamar megtalálják helyüket az új közösségben. A túl hosszú és érzelmes elválás sok esetben csak nehezíti a helyzetet.

A nap vége

Lehetőség szerint az első napokban igyekezz még kicsengetés előtt odaérni az iskolához, mert a gyerekeknek már perc várakozás is egy végtelenségnek tűnhet. Figyelmesen hallgasd meg a történeteit és élménybeszámolóját. Vannak gyerekek, akik szeretnek minden apró részletet elmesélni, azonban a negatív dolgokról a legtöbben nem szívesen beszélnek. Figyeld gyermeked arckifejezését, amikor osztálytársairól vagy pedagógusáról beszél, illetve a nap eseményeit részletezi. Ha kérdések vagy kétségek merültek fel benne, igyekezz azokra válaszolni vagy eloszlatni. Egy hosszú tanítási nap után a kisdiáknak pihenésre lesz szüksége, hogy újult erővel lásson neki leckéinek és a délutáni programoknak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Gyerek játék közbenÓvodakezdés