Gyermekbalesetek a ház körül nyáron

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

A meleg idő beköszöntével a család – amennyiben lehetőség nyílik rá – egyre több időt tölt a szabadban. A kerti grillezés, a közös kertészkedés vagy pancsolás mind-mind olyan tevékenységek, amelyeknek nem szabad veszélyeztetniük a gyermek biztonságát.

A medencében játszani, grillezni vagy virágokat ületetni szórakoztató és egyben pihentető kikapcsolódást jelent napsütéses időben kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával a nyári veszélyforrások egy része elkerülhető, azonban a legkisebbek esetében az állandó felügyelet és a fokozott odafigyelés marad továbbra is a legfontosabb. A napégés és a rovarcsípések is sok kellemetlen pillanatot okozhatnak, ezért célszerű ezek ellen is idejében felkészülni. Mire kell odafigyelned, ha a gyerekek a kertben játszanak?

 

Hogyan előzheted meg a ház körüli baleseteket?

Tartsd távol a rovarokat és előzd meg a csípésüket! Erre számos módszer áll a rendelkezésedre, a gyógyszertárakban kapható készítményektől egészen a mechanikus rovarcsapdákig. A rovarcsípések a legtöbb eseteben nem veszélyesek, csupán kellemetlenek és megijeszthetik a kicsiket. A kertben gyakori a hangya- és szúnyogcsípés, de egyes területeken kullancs is előfordulhat. A méhcsípés allergia igen ritka, azonban nagyon súlyos lehet, ezért a csípés után egy ideig tartsd figyelemmel gyermekedet!

Védd meg a gyermek bőrét a káros napsugaraktól! A kisgyerekek és a csecsemők bőre érzékenyebb, ezért nekik különleges napvédelemre van szükségük. Válassz a kifejezetten gyermekeknek készült fényvédő termékek közül, a napszúrás ellen pedig mindig legyen csemetéd fején valamilyen világos színű fejfedő.

? A játszótér és a homokozó legyen biztonságos! A kerti játékok készüljenek masszív és tartós elemekből, mivel ezek általában fokozott igénybevételnek vannak kitéve. A rozsdás, éles vagy kiálló élek balesetveszélyesek, ezért rendszeresen ellenőrizd a kerti hinta, mászóka, csúszda vagy homokozó állapotát.

? Az egészen kicsi gyerekeknek is szükségük van napszemüvegre! A nagyobbak általában élvezettel viselik a nagyobb méretű, színes kerettel rendelkező napszemüvegeket, a mozgékony lurkóknak pedig speciális, neoprén pánttal ellátott modellt válassz. Az erős napsütésben a gyermek szemeinek is védelemre van szüksége, ezért egy jó minőségű, megfelelő UV védelemmel ellátott gyermeknapszemüveg jó szolgálatot tehet.

Óvd meg családodat a kutyaharapástól! A nyári hónapok alatt nagyobb a kockázata annak, hogy a gyerekek kutyaharapást szenvedjenek, mivel a kicsik több időt töltenek a szabadban az ebek pedig ingerléknyebbé válnak a meleg következtében. Tanítsd meg gyermekedet, hogy ne zavarja a kutyát evés vagy alvás közben, illetve mindig tartsd felügyelet alatt őket, ha a kertben játszanak.

Tanítsd meg gyermekedet biztonságosan úszni! Amíg a kicsi nem tud biztonságosan fennmaradni a víz felszínén, a sekélyebb vízben is adj rá úszógumit vagy más hasonló segédeszközt. Ha már tud is úszni, akkor se hagyd felügyelet nélkül a mélyebb vízbe merészkedni!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search