Hogyan fotózzunk napfényben és vízparton?

 In Csináld magad, Kreatív ötletek kicsiknek, nagyoknak

A vízparti nyaralás rengeteg csodálatos fényképezési lehetőséget rejt, tele természeti szépségekkel, vadító színekkel és érdekes fényekkel. És talán éppen ez a kavalkád jelenti a kihívást is egyben, hiszen a tükröződő víz és a szikrázó napsütés nem könnyítik meg a dolgunkat.

Íme tehát 10 tuti tipp a vízparti fotózáshoz:

 

1. Felkészülni, vigyázz, kész…

Ha teheted, állítsd a gépedet sorozat-exponálásra, hogy elkapd az aktív pillanatokat, ha a gyerekek éppen nem szeretnének egyhelyben maradni. De persze adhatsz nekik olyan feladatot, mely közben mindketten elmélyedhettek – ők a homokvár építésben, te pedig a fotózásukban. Keretezd be és fókuszálj a gyerekekre, de távolíts is, hogy legyen elég háttér a képen ahhoz, hogy megmutassa a környezetet.

 

2. Keressünk új fókuszpontokat

Ha már mi magunk is unjuk a vízpart-táj-pöttyös labda összetételű balatoni, tengerparti fotókat, akkor ideje új fókuszpontok után nézni. Lehet ez egy minta vagy lábnyom a homokban, egy éppen sziklának csapódó hullám vagy akár egy világítótorony. Érdemes odafigyelni olyan apróságokra, amik a vízparti élményről mesélnek: papucs a parton, homokvárak, napszemüvegek, labdák vagy színes homokozó játékok. Ezek lehetnek a vakáció hangulatát leginkább tükröző felvételek.

 

3. Időzíts!

A nap eleje és vége a legalkalmasabb a vízparti fotók elkészítéséhez. Ilyenkor kevesebben vannak a parton, így könnyebb kikerülni a tömeget, másodsorban pedig olyan szögben süt a nap, ami érdekesebb fényeket, árnyakat és színeket adhat a képeknek. A naplementét megelőző 1-2 óra talán a legalkalmasabb, hiszen ilyenkor gyönyörű, meleg, aranyló fényeket kapunk, de már nem kell megküzdenünk a túláradó fénnyel. A legszebb portrékat a víz előtt kb. 20 perccel napnyugta előtt lehet készíteni.

 

gyerekek vízparton
Megismételhetetlen pillanatok

 

4. Figyeld a horizontot!

Nincs szebb, mint a végtelen horizont: ezt végtelen számú fénykép is bizonyíthatja. Ha egy kicsit feldobnánk a már ismert kompozíciót, akkor a víz és az ég találkozását komponálhatjuk a kép közepén kívül máshova is: például a horizontot a kép aljára, az alsó harmadba, vagy a kép tetejére, a felső harmadba komponálva.

 

5. Akkor (is) menj a vízpartra, amikor azt mások elkerülik!

Egy újabb fontos időzítési kérdés. A part sokszor akkor kel életre igazán, amikor a legtöbben az időjárási viszontagságok miatt elkerülik. A viharos víz, a fenyegető drámai viharfelhők és a szél mind fényképezőgépért kiáltanak.

 

6. A fénymérő trükkje

A vízpart, a szép fehér görög házak mind-mind hálás témák nyaraláskor, ám a fényképező megviccelhet minket, például azzal, hogy a szép fehér görög ház előtt szunyókáló fekete cica például túl sötét lesz. Az automata gépekbe épített fénymérő ugyanis a mért fény átlaga alapján mondja meg a fényképezőgépnek, hogy hogyan exponáljon és a nagyon világos és nagyon sötét részek esetében ez utóbbi kárára optimalizálja a felvételt. Amennyiben a fényképezőnkön van manuális beállítás, úgy kicselezhetjük a fénymérőt mondjuk azzal, hogy 1-1,5 rekeszértékkel túlexponáljuk a képet, azaz több fényt engedünk be, mint amennyit a fényképező magától engedne. Ez által a szunyókáló fekete cica részletei láthatóak lesznek, a fehér ház pedig valamivel fehérebb lesz.

 

fotózás nyáron
Hogyan fotózzunk napfényben és vízparton?

 

8. Vakuzz!

Ha vízparti portréfotókat készítünk a verőfényes napon, annak általában az az eredménye, hogy valami beárnyékolja az arcokat (sapka, szemüveg, orr stb). Ha ilyenkor bekapcsoljuk a vakut és kényszerítjük, hogy világítson az exponáláskor, azzal kiküszöbölhetjük az árnyakat és így a fotóalanyunk jó megvilágításba kerül. Ez különösen akkor fontos, ha nappal szemben fotózunk, hiszen vaku nélkül ilyenkor a fotóalany teljesen árnyékos lesz.

 

9. Fekete-fehér

Érdemes a fotózás után egy kicsit kísérletezni azzal, hogy milyen hatása van annak, ha egy-egy színekben túl mozgalmas fotót megfosztunk a színeitől. Van valami ezekben a fekete-fehér vízparti képekben, ami teljesen megváltoztatja a fotó hangulatát. Jó eszköz lehet ez akkor is, ha az eredeti kép kicsit borongós napon készült!

 

10. Élvezzétek a jó időt!

Végül, de nem utolsó sorban, érezd jól magad!!! Engedd a fotóalanyaidat játszani. Az önfeledten játszó boldog gyerekekből lesznek a legjobb portré- és hangulatfotók. Dobjátok őket a magasba, fogócskázzatok, táncoljatok bolondosan. Az őszinte mosoly és a hangos nevetés évtizedek múltán is megmelenget majd!

 


www.mosolymuhely.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search