Gyerekkori hasmenés

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A gyerekkori hasmenés tünetei. Legfőbb tünete a gyakori, bőséges és folyékony széklet. Gyermekednek láza is lehet, sőt hányingere, bőrkiütése is a betegség első 24-48 órájában. A vírus által okozott hasmenés két hétig is eltarthat. A hasmenés veszélyes lehet, ha kiszáradást, folyadékvesztést okoz. Ennek jelei lehetnek a ritkább vizelés, könnyek hiánya, száraz bőr, stb.

A hasmenés legfőbb okai. Leggyakrabban vírus okozza, de ugyanakkor baktériumok is okozhatják.

A gyermekbetegség kezelése

A betegség elején folytasd a normális táplálást. Adj a gyereknek hidratáló folyadékot szájon át, akkor is ha szoptatod, a következő program szerint:
Az első hat órában:
• hat hónaposnál kisebb gyerek esetén minden órában 30-90 ml folyadék
• két éves korig 90-125 ml folyadék óránként
• két év fölött 125-250 ml folyadék óránként.
Hányás esetén ne adj enni a gyereknek, a folyadékpótlást pedig folytasd kanállal. Adj a gyereknek 15 ml folyadékot 10-15 percenként amíg a hányinger elmúlik és folytasd a fenti programot. Ha négy-hat óra múlva sem múlik el a hányás, mindenképp kórházba kell vinned a gyereket.
A következő 6-24 órában addig folytasd a folyadékpótlást, amíg a hasmenés nem enyhül. Ha a hányás csillapodik, adj a gyereknek gyakrabban kis mennyiségű tejet. 24-28 óra múlva a gyerekek többsége folytathatja a megszokott étrendet. A széklet állagának normalizálódása általában hét-tíz napot vesz igénybe.

A fertőzés terjedése

A hasmenést okozó mikrobák könnyen terjednek egyik emberről a másikra, főleg azok között a gyerekek között akik még nem használják a WC-t. Moss gyakrabban kezet és a gyerek kezét is mosd meg pelenkacsere után, WC használata után és étkezés előtt.

Fontos! Azonnal értesítsd a gyerekorvost ha a baba kisebb hat hónaposnál és hasmenése volt, ha véres a széklete, ha négy-hat óra alatt nem múlik el a hányás, ha 38,5 fok Celsius fölé szökik a hőmérséklete vagy a kiszáradás jeleit mutatja.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search