Heveny hörghurut

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A hörgők a légcsőből a tüdőbe vezetik a levegőt. A betegséget leggyakrabban a vírusok, legfőképp az influenza vírusa, rhinovírusok és adenovírusok okozzák. A baktériumok ritkán felelősek a hörghurut kialakulásáért. A hörghurut az allergiás vagy asztmás gyerekeknél, valamint azoknál, akik ki vannak téve a dohányfüst ártalmainak, gyakrabban jelentkezik.


A betegség jelei és tünetei

A betegség úgy kezdődik, mint a közönséges nátha: orrfolyással és tüsszentéssel. Néhány nap után a tüdőben jelentkeznek a tünetek, kezdetben száraz köhögéssel – a hörgők irritációja miatt, majd a nyálkahártyák váladékot kezdenek termelni és beindul nedves, úgynevezett produktív köhögés. Esetenként a betegséget láz kíséri és a köhögés miatt a hörghurut fejfájással és mellkas-tájéki fájdalommal társul. Néhány gyermek esetében az asztmához hasonló tünetek jelennek meg, nehézkessé válik a kilégzés, az asztmás gyereknél pedig súlyosbodnak az asztma tünetei. Az idült hörghurut krónikus köhögésben nyilvánul meg.


Szövődmények

A hörghurutból tüdőgyulladás alakulhat ki. Ilyenkor a gyermek még nehezebben lélegzik, elesett és láza is lehet. Itt már orvosi beavatkozás szükséges. Az asztmás gyerekeknél ebben az állapotban nem használnak az asztmaellenes gyógyszerek.


Kezelés

A hörghurut vírusos megbetegedés, ezért nem kezelik antibiotikumokkal, mert ezek úgysem használnának. Nem léteznek vírusölő gyógyszerek. Többnyire a tünetek enyhítésére szorítkozik a kezelés: a gyermek igyon sok folyadékot, amely segít eltávolítani a hörgők által termelt váladékot. A meleg italok enyhítik a torokfájást, és csillapítják a száraz köhögést. A nedves levegő is javallott a tünetek kezelésére. Jó, ha van egy párásító, ha nincs, akkor tegyél egy vizes törülközőt a fűtőtestre. A köptetők segítenek a váladék kijuttatásában, a köhögéscsillapítók pedig nyugodtabb alvását biztosítanak. Orvoshoz kell fordulnod, ha a gyermek állapota rosszabbodik, ha nehézkessé válik a légzése vagy ha magas láz gyötri. Ha baktérium okozta a fertőzést, akkor az orvos antibiotikumot fog felírni.

A betegség megelőzése

Sajnos nem könnyű megelőzni a hörghurutot, mert egy megfázás után, vagy egy másik vírusos betegség után is kialakulhat. Mivel a betegség cseppfertőzés útján terjed, a levegőn keresztül, vagy egy beteg személlyel érintkezve közvetlenül is elkaphatjuk, nagyon ajánlott a gyakori kézmosás. Ne engedd a gyermekedet óvodába vagy iskolába, ha a társai közül valaki lázas vagy meg van hűlve, mert nagyon könnyen elkaphatja a betegséget. Azok a gyerekek, akik olyan környezetben nőnek fel, ahol a szülők dohányoznak, sokkal gyakrabban megbetegednek, mind azok a társaik, akik dohányfüst-mentes térben élnek. Ne tedd ki gyerekedet a passzív dohányzásnak!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search