Fogínyvérzés a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Fogínyvérzés a terhesség alatt

A megduzzadt, megvörösödött és megkeményedett fogíny, amely vérzik, amikor fogat mosunk vagy a fogselymet használjuk, a fogínygyulladás (gingivitis) jele, a terhesség egyik gyakori tünete (a várandos kismamák legalább felénél jelentkezik).

A gyulladás valójában a szervezetben megnövekedett progeszteronszint, valamint a megnövekedett véráramlás miatt jelentkezik, ettől a fogíny sokkal érzékenyebb lesz.

Ugyanakkor egy gyanús csomó is kifejlődhet a fogínyen, ami fogmosáskor vérzik. Ezt a fajta csomósodást (ami meglehetősen ritka) terhességi kötőszövetes felhalmozódásnak (pseudotumor) is nevezik. Nagyon ijesztő név egy olyan betegségre, ami nem veszélyes, és legtöbbször nem is fájdalmas.

Ezek a kötőszövet felhalmozódások valójában bárhol a testen megjelenhetnek, de a leggyakrabban mégis a szájüregben jelentkeznek. Ez általában 2 cm-re növekszik meg, és legtöbbször a fogíny körül fejlődik ki. Szülés után általában visszahúzódik. Ha ez mégsem történik meg, el kell távolítani. Ha kényelmetlenséget okoz étkezéskor vagy fogmosáskor, vagy elkezd vérzeni, akár a terhesség ideje alatt is eltávolíthatásra kerülhet.

 

Hogyan hat a fogínygyulladás a terhességre?

Több kutatás is kimutatta, hogy a fogínygyulladásban szenvedő nőknél nagyobb az esély a preeclampsia kialakulására és a koraszülésre. Mindezek ellenére, az utóbbi felmérések nem találtak összefüggést a vérző fogíny és a koraszülés között.

Akárhogy is volna, nagyon fontos a fogak és az ínyek gondozása terhesség alatt. Ha a fogínygyulladást nem kezeljük, a betegség fogínysorvadásba (paradontitis) fejlődhet át, amely már nemcsak a fogínyt támadja, hanem a csontot, valamint a fogat tartó szöveteket is.

 

Mit tehetünk?

A megelőzés a legjobb megoldás. Helyesen gondozd fogaidat és rendszeresen járj fogorvoshoz. Puha fogkefével és flour tartalmú fogkrémmel naponta legalább kétszer mossunk fogat, vagy minden étkezés után, ha tehetjük. Naponta használd a fogselymet is! Gyakran járj fogorvoshoz, mert ő eltávolítja a fogkövet és a lepedéket, amit egyszerű fogmosassál nem lehet lemosni.

Ha rég nem voltál már fogorvosi vizsgalaton, akár most is felhívhatod fogorvosodat, hogy bejelentkezz egy vizsgálatra. Mondd el neki, hogy mióta vagy terhes. Biztosan még legalább egyszer el fog hívni vizsgálatra a terhesség alatt, vagy akár gyakrabban, ha fogínygyulladásban szenvedsz, ugyanis ez súlyosbodhat ilyenkor.

Ne halaszd a kezelést! Egyes érzéstelenítők használata biztonságos a terhesség alatt, valamint ha antibiotikumokra lenne szükséged, találhatsz olyakat is, amelyek nem veszélyeztetik a terhességet.

 

terhességi fogínyvérzés
Fogínyvérzés gyakran előfordul a terhesség alatt

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A rendszeres vizsgálatok mellet akár most is orvoshoz fordulhatusz, ha a következő tüneteket tapasztalod a terhesség alatt:

? fogfájás

? vérző, fájdalmas fogíny

? duzzadt, érzékeny ínyek, fogínysorvadás, kellemetlen lehelet, fogak kihullása

? vadhús növekedése a szájüregben (még akkor is, ha nem fájdalmas vagy nem okoz más tüneteket).

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search