Fogápolás a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Fogápolás a terhesség alatt

Tájékoztasd fogorvosodat, hogy állapotos vagy!

A terhesség alatt is szükséged lehet valamilyen fogászati beavatkozásra, ezért jó, ha a fogorvos tud állapotodról. A terhesség második harmada a legalkalmasabb és legkényelmesebb időszak az esetleges kezelések elvégzéséhez. Az első trimeszterben  harmadik trimeszterben már egyre nehezebb hosszabb ideig háton feküdni és ilyenkor már nem is ajánlottak a fogászati kezelések.

A rendszeres terhesség alatti fogorvosi ellenőrzések során kisebb nagyobb beavatkozást igénylő problémákat fedezhetnek fel. A fájdalmat, kellemetlenséget okozó, illetve a te vagy babád egészségét veszélyeztető állapot kezelést igényel, azonban a nem sürgős esetekben inkább várd meg a baba születését. A olyan választható beavatkozásokat, mint például a fogfehérítés, vagy más esztétikai beavatkozások ugyancsak várhatnak a szülés utánig.

 

Milyen gyógyszerek használhatóak a fogászati beavatkozások során?

Fogászati beavatkozások esetén rendszerint a helyi érzéstelenítést alkalmaznak, többnyire lidokain injekciót, de az articain a terhesség alatti fogászati kezelések esetén kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszernek számít.

Ne feledd, ezek hatékonyságához az is nagyban hozzájárul, ha te jó érzed magad, csökkentve ezáltal a baba feszültségét is. Ha segít ellazulni, esetleg kedvenc zenéidet és fülhallgatódat is magaddal viheted a rendelőbe.

Próbálj meg odafigyelni, hogy lábaidat ne helyezd keresztbe, mivel ezáltal akadályozhatod a vérkeringést. A terhesség alatti fogászati kezelések bizonyos esetekben igényelhetik az antibiotikum használatát, a fertőzések megelőzése és kezelése érdekében. Ha a fogorvos tisztában van állapotoddal, körültekintően fog eljárni.

 

Röntgen felvételek a terhesség alatt

A ma használatos fogászati röntgen gépek által kibocsájtott sugárdózis nagyon minimális és csupán kis területre koncentrál. Ennek ellenére, a nem elsősegélynek minősülő esetekben célszerű elhalasztani a szülés utánig a felvételek készítését.

 

Fogak ápolása várandósság idején

A hormonszint növekedésének köszönhetően terhesség ideje alatt a leggyakoribb probléma az fogínygyulladás, melynek tünetei az érzékeny, piros, begyulladt és vérző íny, illetve kellemetlen szájszag.

Ne hanyagold el a fogászati problémákat, hiszen azok közvetlenül vagy közvetetten hatással lehetnek babád egészségére is.  Az íny betegségeit napjaink kutatásai olyan kockázatokkal hozták összefüggésbe, mint például a koraszülés. Ajánlott időben fogorvoshoz fordulni az esetleges kellemetlenségek vagy komolyabb egészségügyi problémák elkerülése végett.

A terhesség alatti fogszuvasodás gyakori probléma, ezért célszerű ezekben a hónapokban többször is felkeresni a fogorvost. A fogak romlásáért vagy rossz állapotáért nem közvetlenül a terhesség felelős, azonban a szervezet igénybevétele és a kismamákra jellemző egészségtelen táplálkozás hozzájárulhat kialakulásához.

A megfelelő szájhigiéné érdekében moss fogat naponta két vagy három alkalommal, és rendszeresen használd a fogselymet is. Ne feledd, hogy egészséges étrend nagyban hozzájárul a fogak és az ínyek egészségéhez, de az általános közérzetet is javítja. A megfelelő táplálkozás nagyon fontos a fejlődésben levő babának és a kismamának is. Válassz kalciumban és C-vitaminban gazdag élelmiszereket!

Maradj távol az ízletes, de egészségtelen élelmiszerektől, melyek súlynövekedéshez, ínyproblémákhoz és a fogkövek kialakulásához vezethetnek. Sok kismama kíván savanyú ételeket, fagylaltot vagy édességeket terhessége alatt, ami gyakran a fenn említett kellemetlen problémákhoz vezet.

A kiegyensúlyozott étrend, egészséges táplálkozás és megfelelő szájhigiénia fenntartása a legjobb módszer a fogínyt és a szájüreget károsító betegségek elkerülése érdekében.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search