Utazási tippek kismamáknak

 In Terhesség és babavárás

Utazási tippek kismamáknak

Mi az, amire figyelj és amit feltétlenül kerülnöd kell?

Csökkentsd a stresszt!

Ha állapotos vagy, nem azt jelenti, hogy kilenc hónapig bent kell ülnöd a lakásban. Ha mindent figyelmesen előre megtervezel, nem lesz semmilyen okod aggodalomra.

Ha azzal a gondolattal indulsz el otthonról, hogy úgyis késni fogsz, nem fogod élvezni az utazást. Légy előrelátó, és indulj el pár perccel hamarabb, hogy ne késd le a repülőt vagy a vonatot. Ne hagyd, hogy az idő negatívan befolyásolja a kedvedet.

A terhességi hormonok gondoskodnak arról, hogy minden butaság miatt hisztis legyél, kiabálj vagy sírj. Vedd lazára és engedd el magad: olvass könyvet vagy hallgass zenét, felejtsd el a stresszt és a gondokat!

 

Lassíts!

Ha terhesség előtt hozzá voltál szokva a hosszú túrázásokhoz, múzeum látogatásokhoz, a rendszeres városi kimenőkhöz vagy színházi előadásokhoz, most itt az ideje, hogy lassíts kicsit.

Amikor utazol, nem mindig fogod tudni megfelelően beosztani a rendelkezésedre álló időt, ezért ne stresszeld magad, ha nem sikerül mindent megtenned, vagy mindenfelé ellátogatnod, ahogyan azt eltervezted.

Ha elérkezel az uticélodhoz, próbáld úgy tervezni az egyes programokat, hogy jusson elég időd a pihenésre is. Végy egy forró fürdőt, aludj kicsit, olvass, vagy napozz pár órát, hogy biztosítsd kell magadnak elegendő pihenő időt, hogy legyen energiád mindenre.

 

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Sok kismama a várandósság alatt állandó jelleggel éhesnek érzi magát, azonban célszerű ellenőrzés alatt tartani a bevitt kalóriamennyiséget. Ennek az ellentéte is igaz, miszerint ha nem eszel elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ételeket, nem lesz energiád és akár rosszul is érezheted magad. A kiegyensúlyozott táplálkozás terhesség alatt rendkívül fontos a kismama és a baba egészsége szempontjából.

Mielőtt útnak indulnál, bizonyosodj meg arrról, hogy csomagoltál-e magadnak elegendő mennyiségű egészséges nassolni valót: gyümölcsöket, gabonaszeleteket, esetleg mogyorót. Jó, ha van nálad egy palack víz, nehogy kiszáradj, különösen repülés alkalmával. Ha elegendő folyadékot fogyasztasz, nem dagadnak fel a lábaid és a bokáid sem.

Miután megérkezel, étkezz rendszeresen és egészségesen! A kiegyensúlyozott és tartalmas étrend ugyanolyan fontos számodra, mint kisbabád számára. Ha előre tudod, hogy az utazás alkalmával nem lesz lehetőséged elegendő gyümölcshöz és proteinhez hozzájutnod, kérd meg az orvosodat, hogy írjon fel számodra kiegészítő ásványokat és vitamintablettákat.

Ha nem bírsz eleget enni, vagy egyes ételek rosszullétet okoznak, próbálj gyakrabban keveset enni, napi akár öt-hat alkalommal. Így jobban érzed majd magad, mintha ritkábban ennél, de sokat. A terhességi hányinger ellen szopogass mentolos cukorkát vagy egyéb édességet.

 

Ne felejts el néha szünetet tartani!

Ha hosszú ideig ülsz egy helyben, lábaid és bokáid feldagadnak. Ha autót vezetsz, 90 percenként állj meg, hogy kinyújtózz és sétálj egy kicsit. Ha vonaton vagy repülőn utazol, és van elég hely, nyújtsd ki a lábaidat. Ne vedd le a cipődet, mert megdagadhat és nem tudod majd visszahúzni.

Nyújtózz ki és mozgasd a lábaidat, hogy jobban keringjen bennük a vér! Amikor terhes vagy, a vérkeringési zavarok visszér betegségeket vagy trombózist válthatnak ki. Ha repülővel utazol, ennek még nagyobb a veszélye, ezért ajánlott speciális harisnyát viselned.

Vigyázz, hogy a lábbelid is kényelmes legyen. Viselj kényelmes sportcipőt, különösen ha tudod, hogy sokat fogsz sétálni. Jó, ha van nálad néhány néhány tapasz is.

 

kismama utazik
Hogyan utazz biztonságosan a terhesség alatt?

 

Hová utazhatsz és hová nem?

Fokozottan oda kell figyelned a terhesség alatt kapott oltásokra és a beszedett gyógyszerekre. Attól függően, hogy hová utazol, az orvosodtól megtudhatod, hogy szükség van-e bizonyos oltásokra. Ha még nem estél teherbe, de próbálkozol, szintén érdemes megfontolni a lehetőségeket.

A terhesség időszakában célszerű elkerülni a fejlődő országokat, illetve azokat a helyeket, ahol nem megfelelőek a higiéniai viszonyok. Utazás előtt gondosan állíts össze egy házipatikát, amely kizárólag olyan készítményeket tartalmazzon, ami biztonsággal használható a te állapotodban is.

A meleg és nedves klíma hajlamossá tehet a dagadásra. Előnyös, ha bő, pamutszálas ruhát viselsz és semmiképpen ne vegyél fel szintetikus anyagból készült, szűk ruhákat és nadrágokat. Jó, ha van nálad gombásodás elleni kenőcs is, de előbb kérdezd meg az orvosodat, hogy mit használhatsz az állapotodban.

 

Válassz nyugtató tevékenységeket!

Ha utazol vagy nyaralni mész, vigyázz, hogy ne tedd ki magad veszélyes helyzeteknek. Légy óvatos és készülj fel a váratlan helyzetekre: ne ess el vagy ne sebesülj meg valamilyen módon.

Nem ajánlottak a várandósság időszakában a magas hegyi kirándulások, merülések, vidámparkok, szaunák vagy jakuzzik. Helyettük próbálj inkább sétálni, úszni, vagy végezz olyan tevékenységeket, amelyek kevésbé kimerítőek, mint például a jóga.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search