Fogamzásgátló módszerek szülés után

 In Szülés és gyermekágy

Fogamzásgátló módszerek szülés után

 

A szülés utáni fogamzásgátó módszerek tekintetében a szakértők egyetértenek abban, hogy sok ismert megoldás nem jöhet számításba a szoptatási időszak alatt. Hogyan védekezzünk a szülés után? Melyek az előnyei és hátrányai az egyes módszereknek, illetve mikortól lehet alkalmazni őket?

 

Fogmzásgátló tabletta és injekció

A kombinált fogamzásgátló tabletta két hormont tartalmaz, a progeszteront és az ösztrogént, hogy megelőzzeaz ovulációt. Szoptatás alatt nem ajánlott, mert csökkenti a tej mennyiségét. Kérdezd meg orvosodat az egyszerű tablettákról vagy egyéb fogamzásgátló módszerekről! A kombinált tablettának több mint 99%-os hatékonysága van, és azonnal használni tudod, amikor elválasztottad a gyereked.

Az egyszerű tabletta (minipill) csak progeszteront tartalmaz, tehát a szoptatás ideje alatt is lehet használni, mert nem befolyásolja a tejtermelést. Ez a tabletta segít sűrűbbé tenni a méhben levő váladékot, mely a sperma előtt egy gátat hoz létre és 99%-os hatékonysággal működik. A kombinált tablettával ellentétben, ezt minden nap azonos időpontban kell bevenni, amely nehéz lehet, ha közben egy gyerekről kell gondoskodni.

A háromhavonta adott hormontartlamú injekció szintén csak progeszteront tartalmaz. Bár egy kis mennyiségű hormon a baba szervezetébe is bekerül a szoptatással, a szakértők azonban úgy vélik, hogy ez nem jelent kockázatot. Az injekciók alapja, hogy a progeszteron fokozatosan szabadul fel az izmokban. Az utóbbi években sokat nőtt a népszerűségük, mert 99%-os biztonságot nyújtanak és könnyen használhatóak.

Ha a fogamzásgátló megszakítása után hamar teherbe esel, azt jelenti, hogy ez nem a megfelelő módszer számodra, mert általában több hónapot vesz igénybe, míg újra termékeny lehetsz. Az injekciók nem minden rendelőben kaphatóak, viszont az orvosok segíthetnek az ilyen helyek megtalálásában.

 

Óvszerek, pesszárium

A legegyszerűbb fogamzásgátló módszerek közvetlenül a szülés után azok, melyek 98%-ban biztonságosak abban az esetben, ha jól alkalmazzák, ilyenek a női és férfi óvszerek. A kényelmetlenség, amit a nők érezhetnek a szülés utáni szexuális együttlétek közben, könnyen enyhíthetőek különböző síkosítók segítségével, de győződj meg arról, hogy ezek vízben oldódnak, hogy ne legyenek károsak az óvszerre nézve. A női óvszereket a hüvely belsejébe helyezik és a szeméremajak külső részére rögzítik. Ezek használata kényelmetlen lehet, főleg ha varrás történt szülés után.

Ha már használtál pesszáriumot (diafragma, méhszéjsapka) már a terhesség előtt is, egy orvosi vizsgálat segíthet megállapítnai, hogy az eddig használt méret és felhelyezési mód megfelel-e, mivel a méhnyak változtatja a formáját a terhesség alatt és után. Ha fogysz vagy hízol akár 3-4 kilogrammot, szintén fontos lehet egy ilyen konzultáció. Ennek a módszernek a hatékonysága 92-96%-os, ha helyesen alkalmazod.

 

Méhen belüli fogamzásgátló ezközök, fogamzásgátló implantátum

A méhen belüli fogamzásgátló ezközök egy csoportját spirálnak vagy huroknak (IUD) neveznek (a modern eszközök már általában T-betűhöz hasonlóak). Ezek olyan aktív hatóanyagot tartalmaznak, mint a réz, réz-ezüst és réz-arany ötvözete és 3-8 évre alkalmazhatóak, típustól függően. Ezeket az ezközöket nőgyógyász helyezi a méhbe és megakadályozzák, hogy a sperma megtermékenyítsen vagy a termékeny petesejt megerősödjön.

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz egy kis, T-alakú műanyag tárgy amely hasonlít a spirálokhoz, azonban a felhelyezés után hormont bocsát ki a méh üregébe, fokozatosan szabadítva fel a progeszteront. Ezeket az eszközöket szülés után 6, vagy császármetszés után 8 hétre lehet alkalmazni. Hatékonyságuk 98-99%-os.

A fogamzásgátló hatású hormon-implantátum hatékonysága 99%. Ezek használata hosszabb távra alkalmas, ezért célszerű, hogy végiggondold a döntésed, mielőtt ezt alkalmazod. Az eljárás során a felkar bőre alá ültetnek helyi érzéstelenítéssel egy kis műanyag, henger alakú eszközt, amely progeszteront tartalmaz. Hasonlóképp működik, mint a minipill. Ezt el lehet távolítani, ha egyéb módszert szeretnél alkalmazni vagy ha teherbe szeretnél esni. Nem befolyásolja a szoptatást, mivel csak kis mennyiségű progeszteron jut az anyatejbe és alkalmazása csak a szülés után 6 héttel javasolt.

 

fogamzásgátló tabletta
Fogamzásgátló tabletta

 

Naptár módszer és termékenységi tesztek alkalmazása

Az ébredési hőmérséklet mérése maga után vonja termékeny napjaid azonosítását és a nemi érintkezés elkerülését ez idő alatt. Naplót kell vezess arról, hogy naponta milyen hőmérséklettel ébredsz és milyen a hüvelyváladék állaga. Ez a módszer nem hatékony, ha szabálytalan időszakokban menstruálsz vagy ha nemrég szültél, mert a szervezetnek időre van szüksége, hogy visszatérjen a normális ciklushoz.

A gyógyszertárakban termékenységi tesztek kaphatók, melyek segítségével nyomon tudod követni a menstruációs ciklusodat, tesztelve az ovulációs hormon jelenlétét a vizeletben. Ha csak akkor van szexuális kontaktusod, mikor a teszten zöld jelt mutat, akkor egy 94%-os hatékonyságnak örvendhetsz. Mindezek által meg kell várnod az első három normál ciklust ahhoz, hogy használhasd a készüléket.

 

Egyéb fogmazásgátló módszerek

? Sterilizálás, mint fogamzásgátlás

Ha te és a partnered biztosak vagytok benne, hogy nem akartok több gyereket, választhatjátok a sterilizálás módszerét (férfiak esetében az ondóvezeték elkötése). Az orvosod biztos akar lenni benne, hogy valóban használni akarod ezt a módszert, mely pár hónappal a szülés után lesz alkalmazva. Általában 6 hónapos várakozásra van szükség, ami idő alatt többször is meg kell erősíteni a kérelmet.

? Sürgősségi fogamzásgátlás, esemény utáni tabletta

A legtöbb családtervezési központ és orvosi rendelő rendelkezésedre fog bocsátani egy ún. esemény utáni tablettát a nemkívánatos terhesség megelőzése érdekében olyan esetekben, mint például amikor az óvszer elszakad. A tablettát a védekezés nélküli szexuális együttlét után 72 órán belül kell bevenni. Egy másik sürgősségi módszer az együttlét utáni öt napon belül egy méhen belüli eszköz felhelyezése.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search