Melyik kórházat válasszuk a szüléshez?

 In Szülés és gyermekágy

kórházi-folyosó
A kórházi eljárások változóak lehetnek, de mindenkinek jogában áll eldönteni, milyen orvosi ellátást szeretne a vajúdás és a szülés ideje alatt. Ha vannak elvárásaink a kórházzal szemben, akár egy szülési tervet is kidolgozhatunk, ami jegyzet formájában mindig velünk lehet.

Kérdezzük meg a szülésznőtől vagy szülészorvostól, hogyan szokott egy szülés lezajlani az illető kórházban. Ha valami olyasmiről veszünk tudomást, amivel nem értenénk egyet, bátran mondjuk el.

Ne feledjük jogainkat:
• elutasíthatjuk a rutinszerű eljárásokat, mint például a karba adott injekció vagy a burokrepesztést, ami sürgeti a szülést a magzatvíz elfolyása következtében
• elutasíthatjuk a méhlepény leválást előidéző gyógyszereket
• jogunk van egy természetes szüléshez, ha ez a mi akaratunk.

Mielőtt bármilyen beavatkozásba beleegyeznénk, győződjünk meg arról, hogy megértettük, mi fog történni. Szülés előtt tisztázzuk az összes lehetséges opciót, hogy amikor döntésre kerül sor, tudjuk, melyik eljárást válasszuk. Nagyon fontos, hogy a szülésznő, vagy bárki aki mellettünk van, tudja, mit szeretnénk és mire lenne szükségünk.

Ha fájdalmainkat nehezen viseljük, és igényeljük az epidurális érzéstelenítést, ezt meg kellene kapjuk. Ez csak akkor nem ajánlott, ha egészségügyi szövődmények adódnak. Ne feledjük, hogy az epidurális érzéstelenítést nem igényelhetjük bárhol. Általában csak azoknál a szülészeteknél lehetséges, amelyek szakorvos irányítása alatt vannak. Még ezek esetében sem beszélhetünk 24 órás szolgálatról, az epidurális érzéstelenítést csak a nap adott időpontjaiban igényelhetjük.

A vízben szülés manapság egyre népszerűbb, így valószínű, hogy több kórházban is megtehetjük ezt, amennyiben ezt a formáját választjuk gyermekünk világrahozatalának. Mindezek ellenére, egyes kórházak javasolják ezt a fajta szülést, mások pedig kevésbé biztatják ezzel az anyákat, tehát nem minden esetben áll rendelkezésünkre a szülőmedence. Ha vízben szeretnénk szülni, kérdezzük meg a szülésznőtől vagy szülészorvostól, milyen megoldásokat nyújt erre az illető szülészet.

A döntést, hogy melyik kórházban szülünk, bármikor megváltoztathatjuk.

Mikor mehetünk haza?

Valószínű, hogy a szülés után 1-2 nappal, vagy akár még aznap hazamehetünk, ha minden a rendjén történik.

Császármetszéses szülés esetén viszont 3-4 napot kórházban kell maradnunk, néha többet is, ha nem érezzük jól magunkat, ugyanakkor az újszülöttel is adódhatnak gondok. Hosszabb ideig is kórházban maradhatunk, ha még nem készültünk fel arra, hogy hazamenjünk, vagy ha nincs, aki segítsen nekünk.

Egyezzünk meg a szülésznővel, hogy a megfelelő kórházi szobát kaphassuk. Egyes kismamák igénylik a gondozást és biztonságosabban érzik magukat a kórházban. Más anyukák pedig mielőbb haza szeretnének menni, mert a kórházban nem tudnak aludni, nem tudnak a gyermekhez rendesen hozzáférni, vagy csak egyszerűen jobban érzik magukat otthon.

Miután hazamentünk, az első tíz napban a védőnő naponta vagy kétnaponta látogat el hozzánk. Egyes helyeken a szülésznők és szülészorvosok szülés utáni vagy szoptatási magánklinikákat is vezetnek. Érdeklődjünk a védőnőtől a helyi lehetőségekről!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search