Mit kell tudnia gyermekednek a pénzről?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Tanítsd meg gyermekednek, hogyan becsülheti meg a pénz értékét, hogyan tud megtakarítani és felelősségteljesen költekezni.

A mai világban elengedhetetlen a pénzügyi nevelés, hiszen átlagosan a gyerekek több zsebpénzt kapnak és ezáltal nagyobb a csábítás is, hogy mindet egyszerre elköltse.

Sok szülő számára ismerős helyzet, hogy gyermeke állandóan nyaggatja, vásároljon meg neki különböző hasztalan holmikat. Ilyenkor a legtöbb helyzetben tanácstalan, hogyan magyarázza el gyermekének a pénzkereset folyamatát és annak nehézségeit.

Összegyűjtöttünk számodra néhány hasznos tanácsot, hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy egyszerű pénzügyi tapasztalatokat szerezhessen és megértse a pénz fogalmát.

 

Használd ki a mindennapi helyzeteket

Első körben a legfontosabb, hogy gyermeked megértse: a pénzkereset nem abból áll, hogy odamész a bankhoz vagy az automatához és kiveszed a falból a kívánt összeget. De hogyan magyarázd meg gyermekednek, hogy mi a bank és hogyan működik a bankautomata?

Amikor elmentek például egy gyorsétterem előtt, és gyermeked elkezd kérlelni, hogy vásárolj neki valami finomat, valószínűleg sokszor azzal hárítasz, hogy “nincs pénzem”. Azonban ha ezután elértek egy bankautomatához és pénzt veszel ki, magyarázattal fogsz tartozni neki.

Sok gyermek (sőt, még egyes felnőttek is) azt gondolják, hogy a bankautomata olyan gép, amely pénzt nyomtat. Ezért rendkívül fontos, hogy beszélj neki a legfontosabb pénzügyi fogalmakról és alapismeretekről – természetesen az ő szintjén. Mindezt például így is elmagyarázhatod: “A bank olyan, mint egy nagy persely, amelybe pénzt lehet gyűjteni. Anya és apa a fizetésüket teszik bele. Előfordult már, hogy a te perselyed is kiürült és mindaddig üres is maradt, amíg nem tettél bele újra pénzt. A bankkal is hasonlóan történik, ezért meg kell várni, amíg újra kapunk fizetést.”

Egy ilyen típusú beszélgetés kevés erőfeszítést igényel, de sokat számít a gyerek pénzügyi nevelése szempontjából.

 

Hozzatok együtt döntéseket

Szakértők szerint talán a okosabb amit tehetsz a gyermek pénzügyi nevelése érdekében, hogy bevonod őt olyan beszélgetésekbe, amikor jelentősebb vásárlásra készültök (például valamilyen elektromos berendezés).

Minden esetben magyarázd el neki a döntésetek okát és az érveket. Mondd neki: “Úgy döntöttünk. hogy nem vásárolunk egy nagy képernyőjű televíziót, mert úgy gondoljuk, nem éri meg. Inkább el szeretnénk másra költeni a pénzt, például egy közös tengerparti nyaralásra.”

Oszd meg vele gondolkodásmódodat! A gyerekek nagyon sok mindent tanulnak közvetett módon, ezért a jövőben az ilyen típusú beszélgetéseknek még nagy hasznát veheti.

 

Légy nyitott gyermeked kérdéseire

Sok szülő aggódik, ha a gyermeke furcsa vagy tapintatlan kérdéseket tesz fel a pénzre vonatkozólag, például “anyu, neked mennyi a fizetésed?”, és ezeket elmondja a barátainak. A gyermekek valójában csak azt szeretnék megérteni, hogy más családhoz viszonyítva milyen az életszínvonaluk. Ezek a kérdések fontosak ahhoz, hogy reális kép alakuljon ki bennük a pénzről és család anyagi helyzetéről.

Ezekben a helyzetekben  próbálj meg diplomatikusan válaszolni: “Jól boldogulunk azzal, amink van. Meg tudjuk vásárolni mindazt, amire szükségünk van és még marad egy kevés pénz más kiadásokra vagy megtakarításra is”.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search