Félrevezető terhességi tünetek

 In Terhesség és babavárás

terhesség tünetei

Félrevezető terhességi tünetek

A várandós nők gyakran éreznek émelygést, hányingert, néhány hónap leforgása alatt pocakjuk kikerekedik, a menstruációs vérzés pedig kimarad. Függetlenül attól, hogy vágytál gyerekre vagy nem kívánt terhességről van szó, fontos, hogy időben felismerd a terhesség jeleit, hogy tudd, kisbabát hordozol a méhedben.

A terhesség néhány tünete nem igazán gyakori, és sokszor megtévesztenek, ezért rögtön valamilyen betegségre gondolunk.

orrvérzés – epistaxis. Azt veszed észre, hogy gyakran elindul az orrvérzésed, pedig ez eddig nem fordult elő. Vérszegénységre gyanakszol, pedig a megnövekedett vérnyomás és a hormonális változásokból fakadó orr-nyálkahártya kiszáradása okozza. A biztonság kedvéért, egy terhességi teszt nem ártana.

gyakori vizelés nappal és éjszaka is – egyre szomjasabb vagy, naponta sokkal több folyadékot iszol, s gyakran mész a vécére. Nem vagy dehidratálódva, így hát vizeletfertőzést gyanítasz. De a gyakori vizelést egészen más okozza: a méh megnagyobbodása és a terhesség alatt bekövetkező endokrin- és veseelváltozások. De ha meg is bizonyosodsz róla, hogy terhes vagy, nem árt, ha készítesz egy vizeletvizsgálatot, hogy ki lehessen zárni az esetleges fertőzés veszélyét.

álmatlanság – sokan azt gondolják, hogy a terhesség alatt több energiát fogyaszt a szervezet, a várandós nő kimerültebb, s gyakran elálmosodik. De a levertség ellenére, sokan küzdenek álmatlansággal: nehezen alszanak el, vagy ha éjszaka felébrednek (például vizelés miatt), nem tudnak visszaaludni.

emésztési zavarok és puffadtság – a terhesség alatt nem ritka sem a székrekedés, sem a szelelés.

hüvelyfolyás – bár a menstruáció kimarad, a terhesség idején megnövekedhet a hüvelyváladék-termelés. Ez viszont normális dolog, nem valamely betegség tünete.

Ha szervezetedben bármi elváltozást észlelsz, a menstruációs vérzés pedig kimarad, csinálj terhességi tesztet és kérdezd meg háziorvosodat, hogy az észlelt tünetek nem utalhatnak-e terhességre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search