Ételallergiák csecsemőknél

 In Csecsemők és újszülöttek

allergia kisgyerekÉtelallergia akkor fordul elő, amikor az immunrendszer antitesteket termel válaszként az élelmiszerben megtalálható fehérjére, amely általában ártalmatlannak tekinthető.

Az allergia ezen típusa többnyire azoknál a gyerekeknél jelenik meg, akik családjában már voltak allergiás előzmények, mint asztma, szénanátha vagy ekcéma.

Ha gyermeked élelmiszer-allergiával küzd, a következő jeleket észlelheted nála: viszketegség, orrfolyás, torokfájás, viszkető szem, könnyezés, bőrkiütés (csalánkiütés) és duzzanat – ezek a tünetek általában elég gyorsan jelennek meg az étkezést követően.

Az allergia gyakori a csecsemők és gyermekek körében. Becslések szerint az élelmiszer allergia a gyerekek 6-8%-át érinti.


Mire lehet a gyermeked leginkább allergiás?

A leggyakoribb élelmiszer allergia csecsemőknél és gyermekeknél a tej, tojás, földimogyoró és dió fogyásztása következtében alakul ki.

• tej: a csecsemők 2-7%-a allergiás a tejre
• tojás: mintegy 2%-a a háromévesnél fiatalabb gyerekekmel allergiás a tojásra
• foldómogyoró: kevesebb mint a gyerekek 2%-a allergiás a földimogyoróra, de sajnos, ez az értek állandóan növekszik.

Melyek az allergia tünetei?

Ha a gyermek allergiás bizonyos ételekre azt könnyen meg tudod állapítani.

Az ételallergia tünetei:
• csalánkiütés a gyermek szája, orra és szeme körül, amely kiterjedhet az egész testre
• enyhén megduzzadtak ajkai, szeme és az arca
• orrfolyás vagy orrdugulás, tüsszögés, könnyező szem
• viszketés a száj körül és torokfájás
• hányinger, hányás és hasmenés.

További súlyos reakció lehet a lihegés, nehézkes levegővétel vagy a vérnyomás csökkenése, amely az életét is veszélyeztetheti: anafilaxia néven ismert tünet.

Szerencsére, a súlyos reakciók ritkák csecsemőknél és kisgyermekeknél. Ha azt gyanítod, hogy gyermeked súlyos allergiás reakciót produkál, azonnal hívj mentőt!

Ha gyermeked gyorsan reagál az allergén anyagra, azonnal észlelni fogod. Azonban egyre gyakoribbak a késleltetett allergiás reakciók.

Ilyenkor szervezete több időt vesz igénybe, ameddig reagál, mert érintettek az immunrendszer különböző részei. A tünetek, melyekre oda kell figyelj, a következőek:
• reflux
• görcs
• hasmenés
• székrekedés
• ekcéma – különösen a tejre érzékeny babáknál. Ekcémás bőrelváltozások azonban csecsemőkorban nagyon gyakoriak. Legtöbbjük minimális kezeléssel magától elmúlik.

Ne feledd, ezek általános tünetek gyermekkorban, és az allergia csak egy lehetséges magyarázat mindezekre.


Hogyan diagnosztizáljak az ételallergiát?

Ha úgy gondolod, hogy gyermeked allergiás bármilyen ételre, fordulj a háziorvosodhoz, kérj beutalót egy allergológiai klinikára. Gyermekedet kivizsgálhatja egy gyermekorvos, bőrgyógyász vagy akár egy allergológus is.

Az ételallergia megállapítása céljából egy tesztet fognak készíteni a bőr alá szúrással, mint elsődleges lépés, mely nagyon hasznos még a csecsemőkorban fennálló allergia megállapításában is. Orvosod vérvizsgalatokat is fog végezni.

Kérd mindig orvosod tanácsát, ha aggódsz. Ne ess kísértésbe, hogy különböző tesztcsomagokat vásárolj, amit általában online lehet vásárolni.

Ha a csecsemő már egy késleltetett allergiás reakciót jelez bármilyen élelmiszerre, az allergén felismerhető kizárásos alapon. Orvosod egy dietetikust fog ajánlani, aki diétát fog kiírni, hogy kiküszöbölhesse gyermeked étrendjéből az allergiát kiváltó különböző élelmiszereket.

A táplakozási szakértő átnézi gyermeked tüneteit, majd folyamatosan bevezeti a feltételezett allergéneket, hogy lássa, ismét megjelennek-e azok az allergiás reakciók. Mindig konzultálj orvosoddal vagy a szakértőkkel, mielőtt kizárnád valamelyik ételt gyermeked étrendjéből!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search