Elválasztás és a szilárd ételek bevezetése a baba étrendjébe

 In Táplálkozás és diéta

baba eszik
Az anyatej és a tápszer a gyermek étrendjének továbbra is a része kell maradjon az első hónapokban. Az élelmiszerek kiválasztásakor tartsd észben, hogy az anyatej vagy a tejpor még mindig biztosítanak szinte mindent tápanyagot, amire a gyermeknek szüksége van a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz: fehérje, kálcium és más ásványi anyagok, valamit vitaminok. Mindaddig, amíg a baba összes táplálkozási igénye teljesül az anyatej vagy tápszer által, nem kell majd aggódnj a szilárd élelmiszerek miatt. Táplálhatod ezek mellett bármivel, ami biztonságos a számára és amit szeret.

A gyerekorvos tanácsa

Ne keverd össze a gyermek gabonapelyhét tehén tejjel, kivéve ha a gyerekorvos ezt lehetővé teszi. Ritka esetekben, a tehén tej allergiás reakciókat vagy más egészségügyi komplikációkat okozhat a kisgyerekeknél.

A kezdet

A gabonafélék jelentik a legjobb megoldást a kezdetekben a baba számára, mint első hagyományos élelmiszer. Könnyen elkészíthető és könnyen módosíthatod az állagát kevesebb vagy több folyadék hozzáadásával, hogy illeszkedjen a gyermek igényeihez. A gabonafélék (rizs, árpa vagy zabpehely) könnyen emészthetőek és nem okozhatnak allergiás tüneteket. Ezen kívül, mivel a legtöbb gabona telitett vasban (amely a tejből szinte teljesen hiányzik), nagyon egészésges is a babának.

Ne ess kísértésbe, hogy megédesítésítsd a gyermekednek a gabonaféléket, hagyd, hogy először ízesítés nélkül kóstolja meg. Neked ízetlennek tűnhet ilyen módon elkészítve, de neked már sokkal nagyobb a tapasztalatod van az élelmiszerek terén. Úgy tűnik, hogy a legtöbb baba szereti az egyszerű gabonaféléket. Ha a gyermeked húzza az orrát az egyszerű vízzel kevert gabonáktól, próbáld megédesiteni egy kis tejporral, anyatejjel vagy gyümölcslével, mint például az alma, körte vagy később a szőlő. Nincs szükség hozzá cukorra.

A menü változatossága

Nemsokára, ha a gyermek elkezdi elfogadni a szilárd alapélelmiszereket, elkezdhetsz bevezetni többféle élelmiszert is az étrendjébe. A babád örömmel fogja felfedezni,hogy az élelmiszerek különböző állaguak és ízűek is lehetnek.

Légy biztos abban, hogy sorban vezetsz be egy egy új élelmiszert, nagyon kis mennyiségekben, azután várj két-három napot mielőtt valami új élelmiszerrel kínálnád (persze továbbra is adhatsz neki akármit, ami előtte ízlett neki). Az új élelmiszerek fokozatos bevezetésekor tudni fogod azonnal, hogy melyik élelmiszer a felelős, ha a gyermeken allerigás tünetek jelentkeznek (hasmenés, kiütés, megmagyarázhatatlan izgatottsági állapot). Ha ezek a tünetek jelentkeznek egy élelmiszertől, ne add a babának egy ideig, viszont néhány hónap múlva újra kipróbálhatod. Lehet, hogy a szervezete akkor már jobban fogja tolerálni az adott élelmiszert.

A legfontosabb, hogy az új élelmiszerek bevezetése által biztosíts egy kiegyensúlyozott táplálálkozást a baba számára. Az anyatej és tápszer fehérjékben gazdag tápláléknak számít. Tehát, ha még szoptatod vagy a cumisüvegből eteted a gyermeket naponta többször, valamivel több fehérjére lesz szüksége (megtalálható a halban, húsban és szója termékekben). Továbbá, fontosak a gabonából készült termékek (gabonafélék, kenyér, lisztes tészták), gyümölcsök és zöldségek az első hónapokban az elválasztás után.

Kerüld a citrusféléket és az üdítőket, valamint a kemény gyümölcsöket az első hónapokban. A magas savtartalmú citrusfélék nehezen emészthetőek egy gyerek számára, az erdei gyümölcsök pedig egy közös allergént tartalmaznak.

A baba menüjének összetevői

Gabonakészítmények. A rizs után (a legkönnyebben emészthető), áttérhetsz más, összetettebb gabonafélékre is, mint az árpa vagy zabpehely és ezek keveréke. Ezután fokozatosan adagolhatsz kenyeret és lisztes tésztákat (makaróni vagy a spagetti, apró darabokra vágva) már az ötödik vagy a hatodik hónap során.
Gyümölcsök és zöldségek. A legtöbb gyermek szereti a gyümölcsöket és hasonlóan a sok zöldséget is. Azonban mindezek mellett, egy bölcs döntés lehetne a zöldségek bevezetése a gyümölcsök előtt. Ellenkező esetben, a gyermekben kialakulhat egy étkezési ízlés, mely előnyben részesíti az édességeket, így pedig a gyümölcsöket és a zöldségféléket el fogja utasítani. Kezdd a zöldségekkel, amelyeknek a legnyilvánvalóbb az íze (édes burgonya és sárgarépa), majd állj át a borsóra és babra. A gyermek élvezni fogja a sokféle gyümölcsöt, köztük az almát, körtét, banánt, sárgabarackot, őszibarackot, szilvát és aszalt szilvát.
Hús. Mondj le erről a nagy fehérjetartalmú élelmiszerről, amíg a baba eléri legalább a hét-nyolc hónapos kort.
Tojás és tejtermékek. Lehetőleg egyenlőre ne iktasd be a tojást, tejet vagy a tejtermékeket (beleértve a joghurtot, sajtot és fagylaltot) a gyermek első évében. Ha mégis szeretnéd a tejtermékeket korábban bevezetni, várd meg amíg a gyerek legalább 8-10 hónapos lesz. Első alkalommal beszélj a gyermekorvossal, különösen akkor, ha a baba ha nem tolerált jól a tehén tejet.

Néhány hasznos tanács

Amikor új élelmiszereket iktatsz be a baba étrendjébe vedd figyelembe azt a tényt, hogy ezek az ízek lesznak azok, amelyeket kedvelni fog egész élete során. Tehát bölcsen válaszd ki az első élelmiszereket és táplálékokat a számára.

Amikor a gyermek elkezd szilárd ételeket enni, eljön az ideje, hogy a folyadékokat változatossá tedd számára.Egy fél bögre víz és hígított gyümölcslé elegendő a kezdetekben, mivel egyenlőre elegendő folyadék mennyiséghez jut a szoptatás során vagy a cumisüvegből.

Az elválasztás során bizonyosodj meg arról, hogy nem csak a szilárd étel mennyiségi bevitele nő (az elveszett kalóriák helyett), de a folyadék bevitel is (az elvesztett folyadék helyettesitésére). Ellenkező esetben, a gyermeked kiszáradhat. A hatodik hónaptól ösztönözd a gyermeket, hogy minden folyadékot megigyon, kivéve az anyatejet vagy a tápszert és inkább egy csészéből igyon, mint a cumisüvegből.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search