10 asztali illemszabály – az etetőszéktol a családi összejövetelekig

 In Táplálkozás és diéta

gyermek etetőszékben1. Csak egy anya tudja értékelni, hogy miután a gyermeke, amely épp egyedül enni tanul az etetőszékében olyan ügyes, hogy a fél szobát ki kell takarítani utána. Etesd meg előbb, takaríts fel, aztán tedd ágyikóba vagy hozd a családi társaságába, s adj a kezébe egy kekszet, hogy rágcsálja.

2. Ültesd a kisgyermekeket tőled karnyújtásnyira az asztalhoz.

3. Magyarázd el nekik az asztali illemszabályokat – egyszerre csak egyet vagy kettőt, még evés előtt.

4. Szóban csak ebéd után figylemeztesd a gyerekeket, egyszerre csak egy vagy két problémával kapcsolatban és ha van miért, dícsérd meg őket.

5. Az asztalnál szóbeli kijavítás legyen minél ritkább – inkább intézzük egy kedves, diszkrét mozdulattal, melyet mosoly és simogatás kísér, mert így sokkal többet elérünk a helyes asztali viselkedés megtanítása folyamán.

6. Ha félbe szakítunk egy beszélgetést, kellemetlen, de mindig elejétől kell kezdeni. Legyenek határozott elveid és magyarázd el őket a gyerekeidnek. Ha a gyerek egy beszélgetésbe beleszól, amikor nem kéne, tedd a kezed rá gyengéden és mondd “várj egy picit, nézzük meg XY mit akar mondani”. A gyerekek már egészen kis koruktól megértik ezt.

7.
Ha már kétszer vagy háromszor is tűrhetetlenül viselkedik az asztalnál (vakarózik, izeg-mozog vagy verekszik, stb.), a gyereket le kell csendesíteni és egy másik szobába át kell vinni, ahol nem hallható és meg kell neki magyarázni határozottan, hogy miért kell ott maradjon, míg a többiek befejezik az étkezést.

8. Ha asztali illemszebályokat akarsz megtanítani a gyermekeidnek, vásárolj egy könyvet. Meg fogsz lepődni, hányat felejtettél ki és a gyerekek is könnyebben fogadnak el utasításokat egy külső forrásból. Ha először ők találnak egy ilyen könyvet, élvezik majd, ha megmutathatják, hogy mit tanultak belőle.

9. Előbb gyakorold a gyerekekkel az étkezési szabályokat, mielőtt egy hivatalos vacsorára hívnád őket – hogyan kensz meg egy vajaskenyeret, hogyan veszel a tálból, hogyan iszod a teát vagy miként használod az evőeszközöket. Ezek után sokkal egyszerűbben kikerülitek a baklövéseket, amik miatt szégyenkezned kellene.

10. Ha minden étkezésnél oldott, kellemes a hangulat és a családtagok anélkül élvezhetik egymás társaságát, hogy feddésre számíthatnak, a gyerekek minden alkalommal igyekezni fognak, hogy minél szebben viselkedjenek a családi élet egy ilyen fontos eseményén.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search