Elsősegély gyerekeknek

 In Házipatika és természetgyógyászat


Amikor a gyerek megsérül, legyen szó csak egy rovarcsípésről vagy egy horzsolásról, az a tudat, hogy tudsz segíteni neki, csökkentheti a szorongásod. Íme, néhány elsősegély tanács a kisebb panaszok kezelésére:

1. Horzsolás és vágás – Ha a seb nem kíván összevarrást és nem vérzik nagyon, mosd le vízzel és egy semleges szappannal, azután törölgesd meg egy törölközővel tapogatva a sebet. Használj egy szokványos sebkezelő krémet és tegyél a sebre egy tapaszt. Ha fertőzés jeleit veszed észre (mint pl. bepirosodik, gyulladás vagy genny), fordulj gyermekorvoshoz!

2. Gyenge égési sebek – Hagyj folyni hideg vizet a megégett testrészre, hogy enyhítse a fájdalmat. Ne tegyél rá jeget, mivel ez szétroncsolja a bőrszövetet, ami kényelmetlenné is válhat. A gyermek bőrének védelmében kendd be egy kis finomított vazelinnel és kösd le a testrészt. Ha hólyagok jelennek meg, ne fakaszd ki őket! A kifakasztott hólyagok könnyen elfertőzhetnek.

3. Napszúrás – Amikor kint vagytok a szabadban, a kisgyermekek és a babák mindig védve kellene legyenek a naptól egy kalappal és egy lehalaább 30-as faktorú napvédő krémmel (ezeket a szereket nem ajánlják 6 hónapos kor alatt; viszont óvd a gyermeket a napfénytől és öltöztesd fel úgy, hogy ne égjen le a napon). Ha mégis napszúrást kap a gyerek, csillapítsd a fájdalmat aloe verát tartalmazó krémmel. Beadhatsz neki hagyományos fájdalomcsillapítókat is. Ha hányinger vagy láz lép fel, azt jelenti, hogy a napszúrás eléggé súlyos, és ezért gyermekorvoshoz kell fordulj!

4.
Rovarcsípések – A legtöbb rovarcsípés egy nagyobb és kemény maghoz hasonlít. Egy méhcsípés kezelését kezdd el úgy, hogy óvatosan eltávolítod a méh fullánkját egy fertőtlenített csipesz vagy egy tű segítségével. Tégy egy hidegvizes borogatást a testrészre a fájdalom enyhítésére. (Vedd figyelembe, hogy nagyon sok gyermek allergiás a méhcsípésre. Ha gyors gyulladás következik be vagy nehézkes légzés, gyorsan fordulj a sürgőségi ügyelethez!). A szúnyogok gyakran megcsípik a kisgyerekeket, mivel vonzza őket a baba vérében található hemoglobin. Tisztítsd és szárítsd meg a csípést, azután pedig kend be kenőccsel, amely enyhíti a viszketést. Hogy ne karmolja össze magát, vágd le a gyerek körmeit, és tartsd őket mindig tisztán.

5. Duzzanatok és horzsolások – Helyezz jegesborogatást a testrészre a fájdalom zsibbasztásához és a gyulladás csökkentéséhez. Hogy megszüntesd az égési érzést, adhatsz neki például Ibuprofent. Ha letargiásnak tűnik a gyermek, figyelmetlen vagy hányingere van, miután beverte a fejét, kérj orvosi segítséget, nehogy agyrázkódása legyen!

6. Rosszullét a mozgástól/hányinger – Nem ajánlott gyógyszeres kezelés a babáknak, az orvosok szerint még jobban zavarhatja a gyomrukat. Egyszerűen hagyd pihenni a gyermeket, és hívd fel a gyermekorvost, ha a tünetek rosszabbodnak, vagy nem múlnak el pár órán belül.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search