Legújabb trend a szépségápolásban: méz alapú szépségápolók

 In Házipatika és természetgyógyászat

méz

Legújabb trend a szépségápolásban: méz alapú szépségápolók

Nem tölthetsz el egy napot valamelyik wellness-központba? Otthon is lehet részed „édes” kényeztetésben. Már Kleopátra idejében használták a mézet szépítőszerként. Napjainkban is a házilag készített vagy laboratóriumokban előállított szépségápolási szerek egyik fontos alapanyaga.

A méz magába szívja és megtartja a nedvességet. A bőrnek ahhoz, hogy megtarthassa finomságát, rugalmasságát és érzékiségét, nedvességre van szüksége.

A bőr öregedése által, vagy a káros környezeti tényezők, valamint vegyszerek hatására, elveszti a vízvisszatartó képességét, kiszárad és ráncossá válik.

A méz természetes hidratáló-képességével ideális szer, hiszen a bőrt bársonyossá varázsolja, akár a  terhesség alatt is. Éppen ezért az érzékeny bőrtípusnak készült szerek előállítására is használható.

Tanulmányok kimutatták, hogy a méz egy kiváló természetes antioxidáns. Az antioxidánsok védik a bőrt a káros ultraibolya-sugaraktól, valamint fiatalítják is azt.

Az UV-sugaraknak hosszabb ideig kitett bőr kiszárad, elöregedik és akár el is rákosodhat.

A fényvédő krémek a vegyi és fizikai szűrő tartalmuk miatt irritálhatják a bőrt, éppen ezért a gyártó cégek igyekeznek antioxidánsokat, hidratáló és nyugtató anyagokkal gazdagítani a készítményeket. A méz előkelő helyet foglal el ezen anyagok között.

Egy orvosi tanulmányt alátámasztja azt, hogy a méz antibakteriális szerként is hatékony. Az antibakteriális szerek gátat vetnek bizonyos baktériumok fejlődésének. A méz, antibakteriális hatása miatt kisebb mitesszerek kezelésére is alkalmas. A többi mitesszer-ellenes szertől eltérően, a méz nem szárítja a bőrt és terhesség alatt is alkalmazható.

A méz baktériumölő hatása abból adódik, hogy: magas a cukortartalma, ami korlátozza a mikrobák fejlődéséhez szükséges vizet; savas jellegű (alacsony pH-értékű), alacsony a fehérjetartalma (emiatt, nem kapják mag a baktériumok a fejlődésükhöz szükséges nitrogént). A méz hidrogén-peroxid és az antioxidáns tartalma miatt szintén akadályozza a baktériumok fejlődését.

A méz jövőbeni felhasználása a bőrápolásban még „édesebb”. A kutatók most kiakarnak dolgozni egy módszert, amelynek segítségével a mézből alfa-hidroxi-savat állíthatnak elő. Az alfa-hidroxi-sav egy fontos összetevője a hidratáló krémeknek, mert elősegíti a bőrhámlást. A hámlás során a bőr fiatalodik, élettel teli kinézetet kap. A bőrhámlás irritációval is járhat, ezért az alfa-hidroxi-savat tartalmazó készítményekben jó, ha a méz is jelen van, mint nyugtató komponens.

A várandósság idején a nők többsége tapasztal valamilyen változást bőre, haja és körme állapotában. Mint láthattad, a méz rendkívüli “csodaszer”, használd hát bátran a kismama szépségápolás részeként.

 

Mézes lemosó (mitesszerek ellen)

Egy fél csésze langyos vízbe tegyél egy 1/4 teáskanál sót. Egy pamut lapocskával helyezd a mitesszerekre. Tartsd rajta néhány percig, hogy a mitesszerek felpuhuljanak. Egy fültisztító pálcikával tegyél a mitesszerre mézet és hagyd hatni 10 percig. Majd öblítsd le és hagyd megszáradni.

Mézes arcpakolás

Keverj össze egy kanál mézet egy tojást és egy kanál glicerint (kapható a gyógyszertárakban, vagy a kozmetikai szaküzletekben) és annyi lisztet, hogy egy pasztaszerű anyag képződjön. Óvatosan kend az arcodra és a nyakadra. Hagyd hatni 10 percig, majd langyos vízzel mosd le.

Mézes hajpakolás

Keverj össze egy 1/2 csésze mézet 1/4 csésze olívaolajjal. Használj 2 kanál olajat, ha normál vagy zsíros a hajad. Kend be a hajadat a készítménnyel, majd takard le a hajadat. Hagyd így 30 percig, majd sok sampont használva alaposan öblítsd le. A szokásos módon szárítsd a hajad utána.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search