Első lépések – a mozgásfejlődés szakaszai a felüléstől a járásig

 In Csecsemők és újszülöttek

baba-járni-tanul4 és 15 hónapos kora közt a mozgásfejlődés egyre rohamosabb lépteket ölt: először átfordul, majd megtanul a baba mászni és kúszni, állni és kis idő után már segítség nélkül közlekedik a lakásban.

Ebben az időszakban fontos, hogy biztatásoddal erősítsd magabiztosságát, hiszen gyermeked fejlődésének egyik legfontosabb mérföldköve a járás.

A baba mozgásfejlődése lépésről-lépesre

1. szakasz: az ülés
A mozgásfejlődés első szakaszában a baba megtanul támasz nélkül, egyedül ülni. Ez a pozíció erősíti azokat az izmait, melyekre majd szüksége lesz, amikor fel akar állni.
Életkor: 4-7 hónap
Amit tehetsz: Játék közben, a földön ülve, gurítsatok egymásnak egy labdát, ez erősíti a baba izomzatát. Különböző tárgyakból építsetek tornyokat.

2. szakasz: a mászás
Ebben az időszakban a legfontosabb dolog, hogy megtanulja koordinálni keze és lába mozgását (akkor is, amikor hason csúszik). Erre a készségre alapvető szüksége lesz, amikor járni fog.
Életkor: 7-10 hónap
Amit tehetsz: A mászás és nyégykézláb járás igencsak izomerősítő gyakorlat, ezért minél többször bírd rá, hogy másszon a szoba egyik sarkától a másikig, majd dicsérd meg!

3. szakasz: a lábra állás
Amint egyre erősebbé és érdeklődőbbé válik, a baba elkezd egyre gyakrabban lábra állni, megkapaszkodva a falba, bútorokba vagy szüleibe. Segíts neki, hogy megtartsa az egyensúlyát és megszokja az állást.
Életkor: 8 hónap
Amit tehetsz: Segíts a babának felállni, majd mutasd meg, hogyan hajlítsa be térdét, hogy visszaüljön. Ily módon, amikor már segítség nélkül teszi az első lépéseket, nem fog megijedni, ha egyensúlyát elveszíti és elesik.

4. szakasz: járás segítséggel
Amikor kezd egyedül felállni és valamiben fogódzva megtartani egyensúlyát, segíts neki pár lépést tenni. Ez segíteni fogja az elkövetkezendőkben, és magabiztossá válik.
Életkor: 8-9 hónap
Amit tehetsz: A gyakorlat alapvető fontosságú a baba számára ebben a korban. Minél jobban megszokja a lábonállást, annál hamarabb érezni fogja, hogy elérkezett az első lépések megtételének pillanata.

5. szakasz: kapaszkodva járás
A gyerek elkezd a falba vagy bútorba kapaszkodva lépegetni. Fontos, hogy a lakás biztonságos hely legyen erre e célra, és hogy a bútordarabokat ne tudja felborítani.
Életkor: 8-9 hónap
Amit tehetsz: Biztasd, hogy fogódzkodás nélkül lépkedjen. Légy előretekintő és óvatos, hogy amikor elesik, a felület legyen puha, és ne üsse meg magát.

6. szakasz: állás segítség nélkül
A járás alapja az egyensúly. Ha a baba képes néhány másodpercig megtartani egyensúlyát, nemsokára megpróbál pár lépést is tenni.
Életkor: 9-12 hónap
Amit tehetsz: Az egyensúlyfejlesztést változtasd játékká! Ülj le a földre a babával együtt, és segíts neki felállni. Majd számold meg, hány másodpercig képes lábon állni, mielőtt elveszítené egyensúlyát. Minden alkalommal dicsérd meg!

7. szakasz: az első lépések
Az első lépések pillanata rendkívül fontos időszak egy pici gyerek életében. A járás elsősorban a gyerek saját erejébe vetett bizalmától függ, ezért nagyon fontos, hogy az első lépések előtt minden apró sikerért bátorítsd és dicsérd.
Életkor: 9-12 hónap
Amit tehetsz: Amikor az első lépéseket teszi, biztasd, és csak picit segíts neki. Ahogy egyre jobban sikerül megtartania egyensúlyát, engedd, hogy egyedül közlekedjen.

8. szakasz: a járás
Mielőtt a baba ténylegesen járni kezdene, sok mindent kipróbál. Továbbra is biztasd, amikor járni akar. Egyes gyerekek előszeretettel másznak, s mielőtt végleg két lábra emelkednének, felváltva másznak és lépkednek.
Életkor: 12-15 hónap
Amit tehetsz: Bátorítsd, hogy járjon minél többet! Például, amikor öledből elengeded, állítsd lábra, ne ültesd le.

Néhány szó a bébikompról

A bébikomp használatával kapcsolatban élesen megoszlanak a vélemények. Egyesek egyáltalán nem ajánlják a bébikomp használatát, mivel veszélyes és gátolja a babát a szabad mozgásfejlődésben. Mások szerint azonban a gyereknek semmi hátránya nem származik belőle. Tény azonban, hogy évente többezer baba kerül kórházba a bébikomppal történt balesetek folytán, ezért egyes országokban ezen ezközök forgalomba hozatalát szigorú szabályok korlátozzák.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search