A baba fürdetése – babakád és fürdokád

 In Csecsemők és újszülöttek

baba fürdikMiután a köldökcsonk leesett és a seb begyógyult, kezdődhet a baba fürdetése.

Fürdetés babakádban

Ha a babakádat a nagy fürdőkád közepébe helyezzük, kisebb lesz a felfordulás. Fontos viszont megtalálnod a legkényelmesebb pozíciót a hátadnak.

Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy a kisbaba a nagy kád láttán megijedhet.

Elképzelhető, hogy jobb választás a kiskádat a földre helyezni. Tehetsz alá egy darab viaszosvásznat vagy zuhanyfüggönyt, amit utólag könnyen tisztíthatsz.

Amennyiben a kagylóban szeretnéd megfürdetni, bizonyosodj meg afelől, hogy semmi veszélyes dolog nincs a közelben. Fordítsd félre a csapot, hogy ne legyen útba és vond be a kagyló alját habfóliával.

Egy vastagabb szivacs a babakádba helyezve biztosítja a babának, hogy egyenesen és kényelmesen feküdjön anélkül, hogy elcsúszna. Így mindkét kezed szabaddá válik. A kád aljára egy törölközőt is tehetsz. Arra mindenképp figyelned kell, ha váratlan mozdulatai lesznek tudd elkapni.

Soha ne hagyd egyedül kisbabádat a vízben vagy a víz közelében, bármilyen sekély is annak mélysége!

Ha a kagylón kézi zuhany is van, kisbabád imádni fogja a meleg víz finom áramlását kicsi testén, ráadásul ezzel a módszerrel könnyen le is öblítheted.

Amikor kisbabád biztonságosan ül – általában 6-8 hónapos kor körül – elkezdődhet a fürdékádhoz való szoktatás.

Fürdetés fürdőkádban

Tégy egy gumimatracot vagy valamilyen csúszásgátló anyagot a fürdőkád aljába. Ha felfújható fürdető széket vagy ülést használsz, tartsd szemmel, mert a szelep kinyílásával a levegő bármikor kiszorulhat belőle.

Mivel a folyó víz hangja megijesztheti a babát, töltsd meg előre a kádat vízzel – 20 cm az aljában elegendő lesz -, és mielőtt a gyereket kádba helyeznéd, bizonyosodj meg afelől, hogy a víz hőmérséklete megfelelő, valamint egyenletesen van elvegyítve a hideg a meleg vízzel.

Kezdődhet a kihívásokkal teli, vidám esemény – a baba fürdetése!

Egyes gyerekek imádnak pancsolni. A játékok és a víz előkészíti a gyereket a fürdésre. Jó, ha lefoglalod valamivel, mindkét kezébe folyamatosan játékokat adva, ha szeretnéd befejezni a fürdetést.

18 hónapos korára már segíteni is tud: egy fürdőszivacsot használva alaposan megmoshatja kezeit, lábait.

Ha a gyerek gyanakvó a káddal kapcsolatban, néhány játékával együtt ültesd be a száraz kádba, hogy megszokja a helyet. Esetleg első lépésként a kiskádat tedd a nagy kádba, és mosd le őt a nagy kádban lévő vízzel.

A már megszokott babakád sokat segíthet. Használhatod ugyanazt a szivacsot, amellyel a kiskádat is bélelted. A nagy kádba helyezve, a gyerek felismeri azt, s ez biztonságot ad neki.

Egy másik lehetőség, ha gyereked fél a kádtól az, hogy együtt üljetek vízbe.

Ha szeretnéd megtanítani gyerekedet, hogy hogyan tartsa hátra a fejét, próbálkozz különböző praktikákkal. Ha kéred, hogy „nézz ide”, bizonyosodj meg, hogy a fürdőszoba mennyezetén találsz valami érdekes mutatnivalót neki, vagy utánozhatjátok együtt a farkasok kiáltását a holdra.

Ha hosszú a haja, kérheted, hogy dőljön hátra, amíg a haja teljesen a vízbe merül. Ha pedig túl rövid a haja, akkor annak leöblítésénél segíthet egy tiszta vízzel töltött spriccelő vagy egy csésze.

Persze vannak gyerekek, akik semmilyen formában nem örülnek annak, ha fürdeni kell, és azoknak is, akik erősen élvezik a pancsolást, lesznek pillanatai, amikor bárhol szívesebben lennének, mint a fürdőkádban.

Mégis minden, a szülői kötelességek listáján szereplő munka közül talán ez egyik leghálásabb feladat, mivel a baba finom illata, frissen mosott, puszilnivaló lágysága bőségesen kárpótol minden nehézségért.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search