Éjszakai vendég: a gyerek látogatása a szülők hálószobájába

 In A gyermekek fejlődése, nevelése


Ha az éjszaka közepén léptek hallatszanak a folyosón, miközben a gyerek ágyadhoz szeretne osonni, nyugodj meg: nem te vagy az egyetlen szülő, akivel ez megtörténik.

Természetes, hogy egy gyermeknek szüksége van biztonságra és melegségre, amit te nyújtasz neki, ez pedig a bizalom és mély szeretet jele irántad. Egyaránt természetes, hogy a szülők biztonságot és kényelmet szeretnének nyújtani gyermekeiknek, beengedve ágyaikba vagy befészkelődve a gyermek ágyába.

A szülői ágyban alvás okai

Számos módszer létezik, melynek segítségével ösztönözheted gyermeked, hogy saját ágyában aludjon, azonben először fontos megtalálnod a háttérben rejtőző gondokat, ami miatt éjszakánként átmászkál a ti ágyatokba.

Elsősorban saját helyzetedet kell megvizsgálnod. Gondolj a következő kérdések válaszaira:
• Családodnak egészséges alvásban van része (beleértve téged és partneredet is)?
• Neked megfelel a mostani rutin?
• A gyermekek látogatásai zavarják magánéleteteket?
• Azért gondolkozol bizonyos változásokon, mert te így szeretnéd, vagy egy barát illetve egy rokon kedvéért?
• Hogyan éreznéd magad, ha gyermeked az egész éjszakát ágyadban töltené: nagyon izgatottan, boldogan, kicsit szomorúan, nagyon szomorúan, lehangolva?
• Miért zavar a gyerek éjszakai látogatása?
És a legfontosabb kérdés
• Miért akar éjszaka veled aludni a gyerek? Ez csak egy szokás vagy valami más lehet a háttérben?

Számos oka lehet annak hogy miért nem akar egy kisgyerek a saját szobájában és kiságyában aludni. A háttérben olyan problémák is meghúzódhatnak, mint a rémálmok, félelem a sötéttől, nem szeret egyedül maradni, fájdalmai vannak, valamiért szüksége van rád éjjel is (pl. fogzás) vagy zaklatott.

Nem fogod tudni leszoktatni a gyereket a szülői ágyban való alvásról, ha nem találod meg a probléma valódi gyökerét – a megoldás kulcsa ennek megoldásában rejlik.

Meg kell találnod és mérlegelned a válaszokat ezekre a kérdésekre, és meglátod, hogy mit érzel velük kapcsolatban. Sokszor azért vagyunk csalódottak, mert nem azonosítjuk valódi érzelmeinket, és cselekményeinknek nincsenek pontos céljai.

Amikor már tisztáztad saját illetve partnered gondolatait és érzelmeit, választhatsz a következő célkitűzésekből:
• Ez a helyzet folytatódni fog hónapokon keresztül, bűntudat és aggodalom nélkül.
• Újra megvizsgáljátok a helyzetet, és új döntést hoztok.
• Nincs rohanás, de szeretnétek elkezdeni a változtatásokat. Fokozatosan visztek véghez néhány módosítást, és pár hónap elteltével a gyermek saját kiságyában alszik majd egész éjszaka.
• Azt szeretnétek, hogy a változások már most elkezdődjenek, és tervet fogtok készíteni, amelyet minden este követtek.

Az átszoktatás gyakorlati része

Ha gyermeked rendszeres látogatója a szülői ágynak, akkor csak fokozatosan lehet átszoktatni vagy visszaszoktatni a saját szobájába. Megoldás lehet, ha kezdetben te mész át a gyerek szobájába amíg megnyugszik és elalszik. 

Vegyes üzenetek nélkül!
Ha születése óta gyermekeddel alszol vagy csak mostanában vált szokássá, lehetséges hogy egy részed számára kénylemes és megnyugató ez a megoldás. Annak ellenére, hogy elhatároztad magad, nehéz lesz véghezvinned tervedet. Ez természetes, mert annyira szép, ha gyermekeddel alhatsz. Ha azt akarod, hogy saját szobájában aludjon, ellenőrzés alatt kell tartanod érzelmeidet.

Jó, ha változtatsz!
Nem létezik erre a lépésre megfelelő pillanat, helyzet vagy életkor, hanem akkor kell megtenni, amikor készen állsz rá. Gyermekedet nyilvánvalóan ettől még ugyanúgy szereted és törődsz vele, ezen érzelmek pedig nem változnak akkor sem, ha közben lassan arra tanítod, hogy egész éjjel a saját ágyában aludjon. Fontos, hogy vedd figyelembe az ő szükségleteit, igényeit és problémáit is.

Mit kell tenned ezt követően?
Minden gyermek és minden helyzet egyedi, illetve minden családnak megvannak a módszerei és szokásai. Válaszd ki a számodra megfelelőt és próbáld ki. Türelmed és kitartásod kell legyen. Ha egyszer elhatároztad, hogy a szülői ágy éjszakénként tabu a gyermeked számára, maradj következetes. A következő hetekben vagy hónapokban láthatod az eredményt, azonban ez az időtartam függ úgy a gyermeked személyiségétől, mint a te motivációdtól is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search