Testvérek közös szobában

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerekszoba
Lehet, hogy édesek a gyerekek, amikor egy szobában alszanak, de amikor egyik közülük már annyira felnő, hogy igényli az intimitást, az együttalvás kellemetlenné válhat. Ez  különösen akkor igaz, ha a természetük is eltérő: például az egyik rendszerető, a másik meg rendetlen. Hogy ne változzon egycsapásra csatatérré a gyerekszoba, olvass tovább.

Testvérek együtt a gyerekszobában

Rendezd be és dekoráld újra teljesen a szobát, de mindkét gyerek segítségével!
Nem kell nagy befektetés, hogy mindkét gyereknek megfeleljen a gyerkszoba berendezése: az, hogy kifested a szobájukat egy olyan színnel, amelyik mindkettőjüknek tetszik és hagyod, hogy eldöntsék, hová legyenek elhelyezve az ágyaik, nagyon sokat segíthet.

Ha van elég hely, válaszd külön az ágyaikat úgy, hogy mindkét gyereknek saját alvóterülete legyen!
Hagyd, hogy mindketten jelöljenek ki néhány órát a napból, amikor egyedül lehetnek a szobában. Az alapszabály: bármelyik zavarja a másikat ezekben az órákban, elveszít egy darabkát a saját teréből. Ha a hely engedi, az ágyak közé függönyt is tehetsz, amelyet el lehet húzni, ha a gyerekek együtt akarnak lenni és össze lehet húzni, ha egyedül szeretnék az időt tölteni.

Hagyd, hogy a gyerekek állítsanak fel egy listát a szabályaikról, és állapítsák ők meg a következményeket, ha ezeket a szabályokat megszegik!
Például elhatározhatják, hogy nem vesznek kölcsön ruhákat vagy játékokat a másiktól, csak annak beleegyezésével és ha ezt megszegik, akkor hagyják, hogy a másik is kölcsön vegyen tőlük. Hagyd, hogy ragasszák ki a szabályokat az ajtóra, hogy legyen szem előtt.

Mindegyiküknek legyen külön szekrénye, polca és fiókja!
Fotnos, hogy a gyerekek rendet tartsanak a saját holmiajik között. Határozz meg egy órát a napból, amikor mindketten felelősek azért, hogy rend és tisztaság legyen a gyerekszobában: bevessék az ágyat, összeszedjék a mosnivaló ruhákat, és rakják helyükre a könyveket, játékokat, színes ceruzákat és egyebeket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search