Miért válogatós a gyerek?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek kekszet eszik
A legtöbb gyerek átesik egy válogatós szakaszon, amikor nagyon óvatosan próbálnak ki bármilyen új ételt. Hogy valamit a gyomrukba engedjenek, kockázatos dolognak tartják, ezért különböző biztonsági intézkedéseket tesznek és nagyon körültekintően járnak el. Ennek neve neofóbia, mely az újdonságoktól való félelemet, új dolgok kipróbálásával kapcsolatos idegenkedést jelent, ebben az esetben az új élelmiszerekre vonatkozik. Ahogy elkezdenek a körülöttük lévő világról tudomást szerezni, egyre kényesebbé válnak. Kétéves korig már kialakul számukra a megszokott és biztonságos ételek sora. Amint már van egy megszokott rutin, nem akarnak semmi újat vagy mást kipróbálni – válogatós gyerek válik belőlük.

A tudósok kimutatták, hogy körülbelül 200-tól 500 milliszekundumra van szükségünk ahhoz, hogy észrevegyük, hogy valami van a nyelvünkön, és körülbelül ugyanennyi időre van szükségük az ízlelőbimbóknak, hogy eldöntsék, tetszik-e nekünk vagy sem. Az ízérzékelés közvetíti az agyunknak, hogy a négy alapíz melyikét érezzük: az édeset, a sósat, a savanyút vagy a keserűt. Genetikailag meghatározott az, hogy az emberek kedvelik az édes és a sós ízeket, és taszítja őket a savanyú és a keserű. A gyerekek gyakran azt állítják az édes ételekről, mint például a jégkrém, hogy a kedvenc ételük, míg a keserű ízt a lista végére helyezik, vagyis a spenótot és a salátát.

A pszichológusok azt állítják, hogy a keserű íz kellemetlennek való nyilvánítása egy túlélési stratégia is lehet, hisz a természetes mérgek nagy részének keserű íze van, és hányingert idéz elő. A keserű ízű ételek visszautasítása megváltozik, mondják a pszichológusok, miután a gyerekek egy bizonyos időn keresztül ugyanazokat az ételeket fogyasztják.

Az aroma íz és illat keveréke, az illat a legfontosabb összetevője. A gyerekek szeretik a spagettiket, mert egyszerre van sós és édes ízük, és bódító illatuk. Bármi, ami jól vagy “utálatosan” néz ki, hozzájárul az ízhez. Ebből kifolyólag a gyereknek azonnal tetszik egy szépen elrendezett étel a reklámból vagy az étlapról. A tapintás és az állag kiegészítik az ízt. A fűszerezett élelmiszereknek “égető, csípős” íze van, és a gyerek szájában ezek elindítják a fájdalomérzékelést, ami ahhoz vezet, hogy a gyerek elkezd sírni. Az olyan ételeknek, mint amilyen a jégkrém, kellemesebb a felületük, amit a gyerekek kedvelnek, szeretik érzékelni ezt a nyelvükön.

Ha egy gyerek nem eszik meg valamit, lehetséges, hogy  viselkedésének semmi köze nincs magához az ételhez. Valójában egy jele annak, hogy gyakorolják a függetlenségüket és akaratuk érvényesítését.

Nagy hatással van a gyerek étkezési szokásaira a konformitás vagy a társak befolyása is. Ültess le egy gyereket, aki nem szereti a borsót egy olyan gyerek mellé, aki szereti, de nem szereti a kukoricát. Ha több alkalommal kerülnek az asztalra ezek az ételek, egy hét elteltével mindketten mindkét fajta ételt megeszik majd és örülnek nekik. A gyerekek könnyedén befolyásolnak más gyerekeket. Ők is megeszik azt, amit a többi gyerek.

Mégis, vannak bizonyos ételek, amelyeket egy gyerek gyomra, akármilyen erős legyen is, nem fogad kellemesen, azok, amelyeket a rosszulléttel asszociáltak. Egy gyerek elmegy egy vidámparkba és vattacukrot eszik. Ezután felül a hullámvasútra és rosszul lesz. Még a gyerek is észreveszi, hogy nem a vattacukortól lett rosszul, de mégis kialakul benne egyfajta undor. Addig, amíg újra ki nem próbálja, sosem tudhatja, hogy mi volt az igazi ok.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search