Együttalvás a babával: érvek és ellenérvek

 In Lélek és pszichológia

együttalvás a babávalHa gyermekünket magunk melett tudjuk, mi is jobban alszunk és a baba is. Könnyű döntés, néha meg is menti a helyzetet. Mindezek ellenére, azzal is számolnunk kell egy ilyen döntésben, hogy éjszaka forgolódás közben véletlenül a gyermekre fekhetünk. Ha pedig a párunkkal együtt alszunk akkor erre dupla esély lesz.

Ellenérvek az együttalvásra

1. Az, ami a problémát rövid távon megoldja, hosszú távon gondot okozhat. Az orvosok azt mondják, ha megosszuk az ágyat a kisgyermekkel, később nehezebben fog egyedül aludni. Tehát, bár pillanatnyilag könnyen megoldjuk a gyermek porblémáját, később nehezebben vesszük rá, hogy egyedül aludjon a kiságyában.

2. Növelünk egy potenciális kockázatot. Bár a hirtelen bölcsőhalál, vagy a SIDS-szindróma ellentmondásos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy a szülők ne aludjnak együtt a gyermekekkel. Valójában ők ellenzik a gyermekek felnőttekkel való alvását.

3. Csökken az intimitás. Lehet, hogy a gyermekünkhöz közelebb leszünk, de annál távolabb a férjünktől, ugyanis a gyermeket a szó szerinti értelemben közénk tesszük. Ha azt válasszuk, hogy nem alszunk együtt vele, de mégsem sikerül elaltatni a babát, próbáljunk ki egyes altatási technikákat. Például hagyjuk, hogy sírjon, amíg elalszik, vagy alakítsunk ki számára egy lefekvés előtti rituálét, vagy próbáljuk ki a Ferber-módszert. Ez azt jelenti, hogy addig fektessük le a babát, amíg még ébren van, de már álmos. Ugyanakkor, ha a kiságyat közel hozzuk magunkhoz, nem veszítünk sokat álmunkból, mint amíg elmennénk a szoba másik felébe vagy a gyerekszobába.

Érvek a gyermekkel való alvásra

1. Több időt töltünk együtt a gyermekkel, és erősödik köztünk a kapcsolat.

2. Kényelmes és praktikus akkor is, amikor alszunk vagy szoptatunk.

3. Nyugtatóan hat a gyermekre. A sírós babák, akik az anyukájukkal alszanak, sokkal nyugodtabbakká válnak és nem sírnak olyan sokat.

Ha úgy döntünk, hogy együtt alszunk a gyermekkel, ne feledjünk el figyelni a következőkre:
• ne fogyasszunk alkoholt; ne vegyünk olyan gyógyszereket, amelyek elálmosítanak vagy elszédítenek
• ne párnákkal támasszuk ki, hanem férjünkkel együtt védjük a gyermeket, hogy ne essen le az ágyból.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search